x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Delfinii, victimele uneltelor pescaresti

Delfinii, victimele uneltelor pescaresti

05 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Tot mai multi delfini din Marea Neagra esueaza si mor in plasele pescaresti. Si asta pentru ca pescarii isi arunca navoadele mult peste limita admisa de ghidurile de protectie. Nici o specie nu a disparut, insa unele sunt la limita supravietuirii.
LAURA TOMA

Poluarea, apa netratata, platformele de forat afecteaza viata simpaticelor vietati, spun cercetatorii constanteni, care au derulat timp de trei ani un program de protejare a delfinilor din Marea Neagra. Uneltele de pescuit fixate in larg, cum ar fi setcile folosite la prinderea calcanilor, au devenit, de asemenea, o problema, de vreme ce pescarii depasesc cu plasele lor distanta de 2,5 km fata de tarm considerata "distanta de conservare" in ghidurile internationale.

DEZECHILIBRU. Mai numeroase au ramas doar trei specii de peste in apele Marii Negre: hamsie, sprot, si stav. In ultimii 20 de ani, plajele s-au ingustat, gradul de poluare a crescut propotional cu pescuitul industrial. "Acum cativa ani, cand navele turcesti pescuiau calcan in Marea Neagra, la tarm ajungeau putini delfini morti, pentru ca turcii ii luau la bord pentru faina de peste", spune Radu Gheorghe, cercetator la Institutul "Antipa". Acum sunt din ce in ce mai multi. In alte tari, delfinii sunt folositi pentru organe in alimentatie si farmacie, iar pielea in marochinarie. In anii ’60 si in Romania s-a facut pescuit comercial. "In prezent, la noi delfinul e vazut mai mult ca prieten decat ca o resursa", explica doctorul. In anul 2003 au esuat pe Litoralul romanesc 100 de delfini, iar de la inceputul acestui an, 61 de exemplare.

AMENINTARE. Doar 2.500 de exemplare din trei specii de delfini mai traiesc astazi in apele romanesti. In anii ’40 erau 1,5-2 milioane de exemplare. Pescuitul industrial al acestor specii a facut ca numarul lor sa fie, in 1965, de doar 300.000 exemplare, cu 62.000 capturi anual. Numarul lor a scazut, ajungand in 1980 la 50.000 de exemplare. Sustinatorii programului "Life-natura" au intentionat sa construiasca in microrezervatia de la Vama Veche-2 Mai un centru de observare a delfinilor. Ar fi fost vorba, in fapt, despre o rulota in care sa colecteze probele si sa aiba conditiile pastrarii lor. In Turcia, in Bulgaria, agentiile de turism organizeaza vizite in largul marii, bucurand turistii cu spectacolul delfinilor acasa la ei.

Pe Litoralul romanesc, din pricina industrializarii haotice, bancurile de pesti ajung aproape de mal. Urmarindu-si hrana, asa ajung sa sfarseasca delfinii in plasele pescarilor.

COMUNICARE

Delfinii comunica intre ei prin folosirea unor ultrasunte, ce seamana cu fluieraturi, gemete, mormaituri sau usi trantite. Delfinii pot emite aceste sunete oricand si la adancimi foarte mari. Laringele delfinilor nu prezinta corzi vocale. Rolul lor nu este foarte cunoscut, insa aproximativ jumatate dintre ele sunt fluieraturi de recunoastere, de identificare. Puii isi dezvolta propriul fluierat de identificare intre doua luni si un an. Aceste fluieraturi raman neschimbate pentru toata viata. Pe langa propriul fluierat de identificare, cateva dintre celelalte fluieraturi ale delfinilor sunt imitari perfecte ale fluieraturilor celorlalti, ca si cum s-ar striga "pe nume". Femelele fluiera pentru puii lor in mod continuu cateva zile dupa nastere. Aceasta intiparire acustica ajuta puii sa-si poata recunoaste mama.

ONOR

Cercetatorii sovietici au studiat comportamentul delfinilor in perioada celui de-al doilea razboi mondial si mai ales in perioada razboiului rece, pana in 1990, pentru a folosi mai ales afalinul ca arma impotriva unor eventuale atacuri ale submarinelor si navelor de razboi inamice. Astfel s-a urmarit o cat mai buna cunoastere a cetaceelor, mai ales a gradului lor de inteligenta si a comportamentului, pentru a fi mai bine puse in valoare in caz de conflict. Dupa 1990, cand a avut loc destramarea Uniunii Sovietice, Ucraina a preluat si flota militara din Marea Neagra, si efectivele de delfini dresati pentru razboiul rece.

10.000 de lei pentru o manea

Turistii care aleg sa faca plaja langa terasa "Vraja Marii" din Costinesti isi pot delecta auzul cu muzica disco, house, cantonete si... manele. Acest program "artistic" este asigurat de un DJ care este angajat sa satisfaca toate gusturile. Desi are o sarcina destul de dificila, acesta a recunoscut ca, atunci cand difuzeaza o manea, turistii "arunca" cu banii pe dedicatii. "Vin ca ursul la miere, dar imi dau doar 10.000 de lei. Nici o bere nu pot sa-mi cumpar cu ei. Cand pun o muzica buna nu vine nimeni la mine. Nu pot sa ascult doar manele, mai dau drumul si la o muzica adevarata. Nu prea merge afacerea", ne-a spus dezamagit DJ-ul. (Dana Andronie)

DIVERTISMENT

Cristina Rus revine la actorie

Aflata pe Litoral, Cristina Rus de la Blondy are tot timpul sa se gandeasca la viitor. Printre acestea se afla si revenirea cantaretei la o mai veche dragoste: actoria. Chiar daca, pentru o perioada, a intrerupt cursurile Scolii de Teatru si Film din Cluj, Cristina a fost rechemata la cursuri. (R.I.A.)

CINE CU CINE

MIHAI POCORSCHIa ales sa isi petreaca cateva zile de concediu la luxosul complex Vox Amiral din Costinesti. Nu si-a lasat sotia acasa, oferindu-i o vacanta binemeritata la Marea Neagra. Sotii Pocorschi profita din plin de aceasta pauza pentru a-si reincarca bateriile. Seara pot fi vazuti la restaurantul Vox Maris, unde servesc cina langa piscina. (D.A.)

COCKTAIL

  • CANTARET DE PATRU… STELE. Victor Lavric a reusit, fara trupa VIP, sa treaca de preselectia pentru sectiunea "Creatie" de la Festivalul de la Mamaia. Desi castigatorii s-au anuntat in urma cu cateva zile, Victor habar n-avea ca piesa "Te astept sa mai visam" a fost votata de juriu. "Daca am luat concursul, am sanse foarte mari sa prind primul loc la "Creatie". Am facut si un clip, dar nu l-am difuzat inca pentru ca asteptam verdictul. Daca n-as fi reusit la preselectie, i-as fi dat drumul pe piata", ne-a declarat cantaretul. Cu "Project", Lavric isi doreste sa introduca stilul pop britanic in peisajul muzicii romanesti. Artistul n-a fost doar admis la festival, ci s-a trezit ca mai are si patru stele. La restaurantul din Iasi pe care il patroneaza. Ce urmeaza? (Dana Andronie)

  • LA "PALAS PELICAN" RISCATI SA RAMANETI PENTRU PANTALONI. Litoralul romanesc ofera turistilor tot felul de surprize. Care mai de care mai neplacute. Un client al Hotelului "Palas Pelican" din Mamaia s-a trezit fara pantaloni. Cineva i-a sustras itarii de pe balcon, desi exista camere de filmat. Angajatii hotelului (care are totusi trei stele) au dat din umeri, spunand ca nu exista nici o explicatie! Probabil ca perechea de pantaloni a plecat singura la plimbare... (Dana Andronie)

    Parole de vacanta - Nu participi, nu castigi!

    Este crezul lui Nicolae Sporis din Ploiesti. In virtutea acestui principiu, Nicolae s-a inscris in concursul "Parole de vacanta" si, pentru ca a fost cel mai norocos in acea zi, va pleca in week-end la mare, impreuna cu sotia si cele trei fiice. Cu mare bucurie, in balconul familiei, am descoperit oranduite cu grija, stive intregi cu toate editiile Jurnalului National.

    El ne-a marturisit ca in fiecare dimineata merge la chioscul din colt ca sa cumpere ziarul, pe care ii place sa il rasfoiasca din scoarta in scoarta, chiar inainte ca sotia sa se trezeasca, spre a-l pregati pentru serviciu. Nicolae este lacatus si isi intretine intreaga familie, sotia neavand, momentan, serviciu.

    Jurnalul National il admira pentru grija cu care isi sustine cele trei fiice: Mihaela si Tania - studente - si Raluca, mezina, careia ii uram de pe acum mult noroc la examenul de Bacalaureat pe care urmeaza sa-l sustina anul viitor.

    Cel mai mare vis al lui este sa poata ramane acelasi suport de nadejde pentru fiicele sale, in asa fel incat fiecare sa reuseasca sa mearga pe drumul ei.

    Jurnalul National se bucura ca a reusit sa insoreasca vara familiei Sporis si promite sa le viziteze caminul in fiecare dimineata, cu aceleasi ganduri bune.

    Parole de vacanta te asteapta si pe tine sa castigi in fiecare zi cate o excursie pentru patru persoane la mare, plus sejurul in Grecia, pus in joc la sfarsitul fiecarei saptamani de concurs. Cu aceeasi parola, trimisa prin SMS la 1303 (numar valabil in retelele Connex si Orange), poti castiga saptamanal, prin extrasansa "Pe Role de vacanta", un super-telefon mobil Samsung E700 sau o pereche de role.

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - 5 august 2004

    Vedete pradate de hoti pe Litoral

    Radio Vacanta are trei sindicate

    Cu vedere la plaja

    Litoralul azi
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden