x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Enciclopedia pseudovedetelor

Enciclopedia pseudovedetelor

de Dana Cobuz    |    22 Apr 2008   •   00:00
Enciclopedia pseudovedetelor

Cu internet pe toate drumurile ţi-e uşor astăzi  să afli orice despre oricine. Am spus “oricine”? Perfect!  În sensul său depreciativ, cuvîntul are, conform DEX, definiţia “cineva neînsemnat, fără importanţă, un oarecare”.

Cu internet pe toate drumurile ţi-e uşor astăzi  să afli orice despre oricine. Am spus “oricine”? Perfect!  În sensul său depreciativ, cuvîntul are, conform DEX, definiţia “cineva neînsemnat, fără importanţă, un oarecare”.

 

 

Mai mult de 100.000 de articole în limba română conţine Wikipedia, enciclopedia liberă şi multilingvă a internetului. Subiecte de valoare sau pur şi simplu la modă, persoane şi locuri de notorietate sau despre care n-am auzit niciodată, toate îşi găsesc un colţişor în această enciclopedie.

 

 

 

FĂRĂ CONTROL. Marele avantaj – care în unele cazuri pare a fi o greşeală a fondatorilor Wikipedia – este că, practic, orice internaut poate adăuga informaţii în acest “sac fără fund” virtual fără ca veridicitatea şi valoarea lor să fie controlate de “cunoscători”. Aşa se face că valorile şi nonvalorile sînt puse de-a valma şi că avem surpriza neplăcută de a afla că Nicoleta Luciu sau Laura Andreşan se încadrează în categoria “Actori români”, vecine de listă fiind cu Grigore Vasiliu Birlic, Leopoldina Bălănuţă, Amza Pellea şi Gheorghe Dinică. De vrei să faci un recensămînt empiric al cîntăreţilor români, ai să te împiedici printre nume precum Anda Călugăreanu, Alexandru Andrieş şi Maria Tănase, de cîntăcioşi (ca să folosim aici un cuvînt drag lui Mihai Trăistariu): Laura Andreşan (e multicalificată fata!), Anna Lesko, Oana Nistor (Activ), Adrian Nicolae Dinuţ (alias Adi de la Vâlcea), Florin Stoian (mai cunoscut ca Florin Salam), Carmen Şerban, Adrian Minune, Nicolae Guţă şi Fuego.

 

 

 

FĂCĂTURI. Să trecem toate pseudovedetele autohtone în revistă aici şi acum ne este imposibil. Exagerînd puţin, am putea spune că nu s-au fabricat încă atîta hîrtie şi tuş tipografic cît ne trebuie pentru a scrie despre ei. Fără să se supere unii pe alţii – doar nu i-am ales pe criterii valorice, ci aleatorii – iată cîteva exemple de vedete apărute peste noapte, la “cariera” cărora au lucrat din greu făcătorii de imagine numiţi, englezeşte, PR.

 

Adela Elena Popescu este şi actriţă, şi cîntăreaţă. Ca să respectăm adevărul istoric, a fost mai întîi actriţă în telenovela românească “Numai iubirea”, debutul pe micile ecrane distrăgîndu-i atenţia de la şcoală. Dar ce mai contează şcoala cînd a urmat o altă telenovelă, apoi un album recompensat cu discul de aur, şi încă o telenovelă, încă un album, şi tot aşa. Domnişoara Adela nu a împlinit încă 22 de ani, dar este o vedetă perfectă.

 

 

 

Circula într-o vreme bancul că pe nevasta lui Florin Salam o cheamă Salam Victoria. Lume rea! Nici el nu-i Salam, consoarta nici atîta! Florin Salam (pe numele real Florin Stoian) este o somitate în lumea manelelor. “S-a lansat cu ajutorul şefului de orchestră Dan Bursuc, în anul 2002 cu piesa «Ce gagică şmecherit㻓, ne informează Wikipedia. La capitolul “Stare civilă”, aflăm că la 12 septembrie 2007 s-a căsătorit cu Gina, năşiţi fiind de Adrian Minune şi Cati, dar şi că masa, dansul şi felicitările s-au săvîrşit în staţiunea turcească Antalya. Din CV-ul lui Salam mai extragem pentru (ne)cunoscători două informaţii: geniul manelistic este vicepreşedinte în “Asociaţia Artiştilor, Muzicanţilor şi Lăutarilor Romi din România” şi “în noiembrie 2007 urma să primească «Discul de aur», în cadrul Festivalului «Prietenii Manelelor»“. Comentariile sînt aproape de prisos, dacă ne uităm la cine a ajuns să reprezinte România artistică într-o enciclopedie, fie ea şi virtuală.

 

dana.cobuz@jurnalul.ro

 

 

 

 

O celebră necunoscută

 

 

22 de ani. Doar 22 de ani are Selena. Cum cine e Selena? “O actriţă şi cîntăreaţă română de muzică pop; pe numele său real Elena Vasilache”, ne lămureşte Wikipedia. Şi ce a făcut Selena la viaţa ei, în afară de a fi un astru fără strălucire pe firmamentul show-biz-ului mioritic? Eee, păi a cîntat în trupele Angels şi Candy. Şi, altceva? A înregistrat în 2003 în Germania, primul album solo, “Perfect”, promovat printr-un videoclip filmat la Frankfurt al piesei “Nu mă uita undeva”. Undeva, unde?! Poate pe Wikipedia enciclopedia care ne mai spune că fata are, cum altfel?!, şi un blog, apărut “pentru că de-a lungul anilor şi a activităţii mele publice am cam obosit să se tot vorbească despre mine”.

×
Subiecte în articol: antimonden