x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eurovisionul, la Procuratura

Eurovisionul, la Procuratura

de Vitalie Calugareanu    |    11 Iun 2005   •   00:00
Eurovisionul, la Procuratura

Republica Moldova risca sa fie sanctionata si exclusa din randul tarilor participante la concursul international de muzica Eurovision 2006, din cauza rezultatului dubios anuntat de Chisinau, in cadrul editiei din acseta an de la Kiev.

Intre timp, la Chisinau subiectul a ajuns sa fie discutat in Parlament si la Procuratura Generala. Fosta prezentatoare TV Angela Arama, actualmente deputat crestin-democrat in Legislativul moldovean, a declarat in cadrul sedintei de ieri ca "clasamentul anuntat de Republica Moldova a starnit suspiciuni atat in interior, cat si in exteriorul tarii" si a solicitat institutiilor responsabile de efectuarea televotingului sa prezinte aspectul tehnic al organizarii acestuia si rezultatele oficiale.

SESIZARE. La randul sau, ministrul Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen, a declarat ca "divulgarea rezultatelor televotingului este interzisa in orice circumstante, conform prevederilor contractuale ale organizatorilor. Concursul Eurovision este un proiect comercial. Prin urmare, toate regulile sunt stabilite de catre organizatori", a adaugat Molojen. Angela Arama a inaintat ieri o sesizare procurorului general al Republicii Moldova, Valeriu Balaban, in care i-a solicitat sa-i prezinte rezultatele concursului pentru desemnarea companiei care a contabilizat rezultatele televotingului si confirmarea faptului ca rezultatele votarii nu pot fi facute publice. "Este necesar de a investiga care rezultate ale votului Republicii Moldova au fost transmise organizatorului european - cele ale juriului sau ale telespectatorilor. De asemenea, este important sa aflam cum au fost gestionati banii proveniti in urma televotingului", a mentionat deputatul.

DUBII. Reamintim ca la editia din anul curent a Concursului Eurovision, Republica Moldova a acordat Romaniei doar 7 puncte, in timp ce Romania a acordat Republicii Moldova 12. In acelasi timp, conform datelor oficiale anuntate de Chisinau, Republica Moldova a acordat 12 puncte Letoniei, care, intre altele, in semifinala nu a obtinut nici un punct din partea moldovenilor. Majoritatea membrilor juriului sustin ca basarabenii au acordat maximum de puncte Romaniei si ca au mari dubii in privinta clasamentului anuntat oficial de Chisinau. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

×
Subiecte în articol: antimonden