x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Festival folk - S-a ales al 15-lea "Om bun"

Festival folk - S-a ales al 15-lea "Om bun"

de Claudia Daboveanu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Festival folk - S-a ales al 15-lea "Om bun"

Spectatorii din sala Teatrului "Ion Creanga" i-au aplaudat pe concurentii si premiantii Festivalului National de Muzica Folk "Om bun". Iar greii folkului i-au delectat cu ore de recitaluri.

SCANTEI. Ziua a doua i-a reunit pe scena - pe rand, fireste - pe ceilalti sapte concurenti. Mai talentati, mai chititi pe folk (cu influente rock, pop si ce-o mai exista, dar sa nu se prinda prea multi ca nu-i folk de pe vremuri), mai fara chemare, mai cantand dupa note sau dupa ureche, dupa melodii si versuri proprii sau de imprumut.

Parerile membrilor juriului au iscat scantei si de asta data. Spiritele s-au incins si i-au facut pe unii dintre "jurati" sa iasa din "camera secretelor" si sa fumeze in graba o tigara, de necaz ca unii dintre colegi nu-s de acord cu gusturile lor avangardiste in materie de folk. Lui Alex Revenco, de pilda, i-a placut foarte tare o trupa care canta cand ca "Timpuri noi", cand ca "Sarmalele reci". Intrucatva, Sorin Minghiat ii impartasea opinia: "Sa fim bine intelesi: epoca folkului preclasic a apus! Pe dincolo se canta un alt fel de folk, o sa-i vedeti pe bulgari si-o sa va convingeti!".

STEPA DRAGOSTEI. Florin Chilian, venit de placere si de curiozitate in primele doua seri, era de parere ca aceasta editie a fost foarte slaba si ca nici un concurent nu merita premiu. Uuh, cam dur! Tatiana Stepa, la mijloc de drum de la Baia Mare si Caracal, a dat un superrecital, aplaudat, bisat si rasplatit cu dragoste si flori de la public. Inainte de recital, i-a spus lui George Stanca: "Am auzit ca-s foarte buni concurentii, imi pare rau ca nu i-am putut vedea!". Stanca a confirmat. Lui i-a placut ce-a auzit in ambele seri, a avut si-o preferinta pe care-a felicitat-o cu pupaturi, in culise: braileanca Pirosca. Hotarat lucru, din opinii divergente se naste evolutia. In cazul de fata, s-au nascut premiile editiei cu numarul XV a festivalului "Om bun". (Claudia Daboveanu)

PREMIANTII
Dupa lupte seculare, juriul a decis: trofeul "Om bun", acordat de Fundatia "Phoenix", "profa de franca", Alina Zaharia, din Pitesti. Cum anticipam ieri, flerul lui Paul Nanca n-a dat gres nici de data asta. Premiul I, Elisabeta Pirosca din Braila (febletea lui George Stanca, remember?). Iulia-Alina Gusatu (Galati), Premiul II si Premiul "cea mai buna transpunere muzicala a unei poezii", acordat de AM Press. Premiul III, un miner sensibil din Lupeni: Florin-Paul Camen. Premiul special al juriului i-a revenit pustiului de 14 ani, cu gandacei si ciori pe note: Filip Cosmin, din Bucuresti. Si Alex Revenco poate dormi linistit, favoritii lui, baietii de la "Fortele de munca" din Ramnicu-Sarat, au obtinut Premiul "Vali Sterian". Grupul Ecou (cu a lui voce, Sorina Bloj) a fost premiat pentru intreaga activitate. In ultimele doua seri de "Om bun" au sustinut recitaluri Mircea Vintila, Daniel Fat, Daniel Iancu, Mircea Bodolan, Tatiana Stepa, Ecou, Victor Socaciu, Ada Milea, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Vasile Seicaru, Florian Pittis, Florin Chilian, Marius Batu si Raluca Ciocarlan.
×
Subiecte în articol: antimonden folk