x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Hip-Hopurile din fundul gîtului

Hip-Hopurile din fundul gîtului

de Anca Stanescu    |    14 Iun 2008   •   00:00
Hip-Hopurile din fundul gîtului

CINE "SE" RISCĂ? ● N-o ţine şi tot aşa!
Unii au ticuri faciale. Îşi ridică un colţ de gură, îşi frîng degetele, îşi trosnesc vertebrele... La alţii, ticurile se rostogolesc din fundul gîtului. Cum? Veţi afla imediat.



CINE "SE" RISCĂ? ● N-o ţine şi tot aşa!
Unii au ticuri faciale. Îşi ridică un colţ de gură, îşi frîng degetele, îşi trosnesc vertebrele... La alţii, ticurile se rostogolesc din fundul gîtului. Cum? Veţi afla imediat.

"Limba-i noastră-i o comoară/ În adîncuri înfundată"... Chiar aşa! Uneori exprimarea (corectă) se găseşte într-o fîntînă, cotropită de întuneric. Nu vorbim de litere inversate, înlocuite sau chiar anulate, adică de bîlbe involuntare, ci de ticuri, stereotipii şi căsăpiri de limbaj. Vă prezentăm ultima colecţie de primăvară-vară din acest domeniu.

NU AVEM FIŢELE CARE. Săracul "Pe"! Este răsturnat de atîtea ori de la pupitrul de prezentare a ideilor... "Noi nu avem fiţele care ar trebui să le avem", a decretat Oana Roman într-o emisiune. Probabil nu avem nici gramatica pe care ar trebui să o deţină... Sau poate vlăstarul lui Petre Roman a vrut să-i dea, peste ani, replica unui fost adversar al tăticului, pe nume Emil Constantinescu. Ex-prezidentul ne lovea, la un moment dat, direct în neuroni cu ameţitoarea exprimare "care eu m-am născut în ’37...". Şi, din păcate, de atunci nu şi-a mai găsit pilonii de susţinere ai unei exprimări corecte.

"Cum te simţi?" Iată un clişeu verbal adoptat de tot mai mulţi realizatori tv. Fie că interlocutorul lor se dă de ceasul morţii, asaltat de emoţii răscolitoare, fie că plînge în hohote sau că rîde de-i crapă obrajii, realizatorul se simte dator să-i dea una în cap. Evident că după o asemenea întrebare urmează, în cele mai multe cazuri, o pauză lungă lungă, interviului să-i ajungă...  

MESAJ FINAL. "Ce mesaj aveţi pentru...?" "Ţineţi-o tot aşa!", susură radios, în 99% din cazuri, îndemnul dat de către vreo vedetuţă ori alta către interlocutori. E clar, deşi interviul de acest fel este luat de obicei pe fugă, vorbele se gată totuşi primele...

Teo are şi ea un tic mic, dar voinic – "Termină-te!" – cu care încearcă să-i facă K.O. pe unii invitaţi. Dincolo de faptul că exprimarea ne sugerează un şarpe care-şi înghite coada, nu mai este nimic de spus...
"Bun!", exclamă uneori entuziastul Mircea Radu cînd trage o concluzie din dialogul purtat cu cîte un interlocutor de la "Din dragoste". Oare cum s-o exprima la restaurant, cînd savurează o mîncare bună? Tot aşa? Poate că nu. Poate că atunci emite veriga lipsă pe care ar fi putut-o pune în locul dialogului de la emisiuni: "Aha, înţeleg!".

TE RIŞTI? Să nu mai vorbim de "aibele" preşedintelui Băsescu, de eternul "ca să zic aşa" al Andreei Marin, de "OK!"-ul alungit şi sonor al lui Ernest (şi al multor altora). Înainte, în timpul şi la sfîrşitul unei fraze. Dar de aruncătura de oină a exprimării, prin înspăimîntătorul "a-şi da cu părearea", ce ziceţi? Sau nu mai apucaţi să spuneţi nimic, pentru că vă vine să vă feriţi de... părere? Vă riscaţi? Nu, nu memoraţi! Şi această sintagmă este tot una care poluează vegetaţia lingvistică de pe la noi. Şi o transformă, alături de ceilalţi "paraziţi", într-o junglă tot mai deasă.

×
Subiecte în articol: antimonden