x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Holografii si-au primit drepturile

Holografii si-au primit drepturile

12 Mai 2005   •   00:00

Pentru prima data in Romania, CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) i-a premiat pe artistii care au castigat, in 2004, cel mai mult din drepturile de autor.



  • de CATALINA IANCU

  • AVANTAJ. Chiar daca Dan Bittman nu si-a ridicat diploma, tot isi va lua banii
    CREDIDAM numara 5.200 de membri romani si 500.000 de artisti interpreti straini, ale caror inregistrari sunt utilizate comercial pe teritoriul tarii noastre. Organizatia se ocupa de colectarea si de gestionarea banilor cuveniti artistilor autohtoni si straini din difuzarea inregistrarilor comerciale. Altfel spus, in "mainile" CREDIDAM stau averile artistilor Monica Anghel, Elena Carstea, Radu Beligan, Dan Bittman, Claudiu Bleont, Gheorghe Dinica, Marcel Iures, Florin Piersic, Horatiu Malaele, Angela Similea, Adrian Pintea, Benone Sinulescu. Iar din "filiera externa" fac parte Enrique Iglesias, Julio Iglesias, Jose Carreras, Montserrat Caball..., Placido Domingo, Justin Timberlake, Shaggy. Interesant este faptul ca Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti le-a oferit diplome cantaretilor care s-au vandut cel mai bine in 2004. Premiantii sunt: Holograf, 3rei Sud Est si Andra. Daca cea din urma a lipsit motivat, fiind la New York, baietii de la 3rei Sud Est si Dan Bittman nu s-au deranjat sa vina sa-si ridice diplomele.

    TINERETE. N-au fost prezenti decat membrii Holograf, care puteau fi usor confundati cu niste negri de bronzati ce erau. Sumele castigate au fost strict confidentiale, dar am putut sa aflam ca se ridica pana la 30.000.000 de lei, de artist. Cantaretii au avut mult de castigat cu statiile de benzina care le-au difuzat muzica, platind astfel drepturile de difuzare. Asa se explica de ce interpretii precum Angela Similea, Elena Carstea sau Mirabela Dauer nu se afla in top. Astfel, tanara generatie are un venit mult mai mare din drepturile de interpretare decat generatia "de aur". Ca sa nu mai vorbim de posturile de radio si televiziune, de restaurantele, de hotelurile si de discotecile care tot artistilor de talia Holograf sau Andra le umfla bugetul!

    CINE RESPECTA LEGEA
    Utilizatorii care au contribuit anul trecut cu cele mai mari sume la fondul destinat repartitiilor catre artisti au primit si ei o diploma, inmanata de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. La categoria Televiziune s-au evidentiat Corporatia pentru Arta si Cultura Intact/Antena 1, Pro TV si Amerom Television/Prima TV. La sectiunea Radio - Societatea Romana de Radiodifuziune, Europa FM si Radio XXI, iar la Retransmisie prin cablu - Romania Cable System, Astral Telecom si Burtila & Co. Electron M Bit.

    ×
    Subiecte în articol: antimonden