ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Insula s-a format
abia la 800 de ani
de la moartea
latinului. Uscatul din mijlocul apei ramane printre putinele locuri din statiunea
Mamaia unde
e atata liniste,
incat auzi vantul
printre frunze.
GALERIE FOTO - INSULA - CARCIUMA
ALEX NEDEA, EUGENIA MIHALCEA
Trei vaporase, cu personal care te transporta pe lacul Sutghiol din Mamaia cu injuratura in coltul gurii si fara bilete de drum, pleaca din jumatate in jumatate de ora, de la debarcaderul Tic-Tac spre Insula Ovidiu. Program nonstop si 100.000 de lei dus-intors. Insula poarta numele poetului exilat la Tomis (Constanta din zilele noastre) de imparatul roman Augustus. Numai ca e un nume de imprumut, dat la intamplare sau poate din exces de zel, pentru ca in vremea in care Ovidiu facea versuri pe malul Marii Negre, putea cel mult sa-si scalde picioarele in apa si sa stea cu fundul pe usca-tul care avea sa devina mult mai tarziu insula. "O prostie, o tampenie! Ce sa caute Ovi-diu acolo? El, daca se ducea acolo, insula era uscat", ne lamureste Gheorghe Papuc, directorul Muzeului de Istorie din Constanta.
RESTAURANTUL. Cat despre mormantul poe-tului, o fi pe vreo insula din Pont, asa cum scrie Giovanni Bocaccio in "Viata lui Dante", dar pe Insula Ovidiu, crescuta in mijlocul lacului din statiunea Mamaia, nu s-a gasit niciodata nimic, chiar daca fostul director al muzeului, Radulescu, a facut sapaturi prin anii â60. Cercetarile bat legenda in acest caz. Lacul Sutghiol a fost golf al Marii Negre din secolul al II-lea pana in secolul al VI-lea. Curentii ma-rini au facut sa apara aceasta limba de nisip prin secolul al IX-lea. Si de atunci, tot pustiu, pana cand lui Nicolae Ceausescu i-a venit asa ca un gand sa deschida restaurant pe insula.
Citește pe Antena3.ro
EXILAT
Marele poet latin Publius Ovidius Naso a fost exilat la Tomis din ordinul imparatului Augustus. Chiar daca pretextul renegarii sale a fost poezia erotica sau o anume parte a ei, considerata licentioasa, cantaretul gingaselor iubiri era constient ca o greseala si tradarea unui prieten il sortisera surghiunul la marginea nordica a imperiului. Departe de Cetatea Eterna, intr-o zona care-i apare aspra, rece, plina de pericole, Ovidiu isi scrie elegiile ca pe niste scrieri de iertare. Cu toate acestea, el nu obtine indurarea scontata, adevarata cauza a renegarii sale fiind Livia, sotia lui Augustus, si fiul acesteia, viitorul imparat Tiberius. Fiu al Sulmonei, Ovidiu isi va afla la Tomis a doua patrie. Cel care se bucurase de fastul Romei si de meritate onoruri a trait intre zidurile stramte ale cetatii vest-pontice ultimii sai ani de viata, intre 9 i.Hr. si 17 i.Hr., alaturi de greci si de geti. Cetatenii orasului l-au ales agonothet, presedinte al jocurilor in cinstea zeilor, apre-ciind insusirile sale alese, ta-lentul, cultura sa.
LEGENDA
Se spune ca lacul a aparut pe vremea cand Sfantul Petru si Dumnezeu cutreierau pentru a vedea care este viata oamenilor. Pe locul unde se intinde lacul acum era un sat cu oameni neospitalieri. Era chiar satul in care Dumnezeu si Sfantul Petru s-au deghizat in calatori saraci care cautau un adapost. Nici un satean nu a dorit sa-i gazduiasca. Conducatorul satului era un strain care a venit dintr-un tinut indepartat, din Roma. Numele strainului era Ovidiu, avea un suflet generos si o minte ascutita. O batrana s-a ingrijit de el. Singura avere era o vaca stearpa. Ei au oferit bucurosi adapost celor doi calatori, dar le-au spus ca nu aveau ce le oferi de mancare. Calatorii i-au spus vaduvei sa mearga si sa mulga vaca. Surprinzator a fost cand a reusit sa umple toate vasele din casa cu lapte. A doua zi dimineata, cand vaduva s-a trezit, a vazut ca intreg satul era scufundat intr-o apa dulce si alba, intocmai ca laptele. Numai casa lui Ovidiu era neatinsa. Cand vaduva a vazut miracolul, l-a trezit pe Ovidiu. El a fost atat de uimit incat s-a transformat intr-o stanca ce a luat forma unei statui, care a fost dusa in cel mai apropiat oras, Tomis. Lacul care a inecat intreg satul si locuitorii acestuia a fost numit Sutghiol, un cuvant turcesc ce inseamna lacul a carui apa este dulce si alba ca laptele. Locul pe care se afla casa lui Ovidiu a fost si inca mai este denumit Insula lui Ovidiu.