x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ionut trece la muzica usoara - "Nu vreau sa raman un simplu cantaret de folclor"

Ionut trece la muzica usoara - "Nu vreau sa raman un simplu cantaret de folclor"

29 Sep 2004   •   00:00
Ionut trece la muzica usoara - "Nu vreau sa raman un simplu cantaret de folclor"

Dorind sa depaseasca propria conditie si chiar succesul pe care l-au cunoscut parintii sai, Maria Ciobanu si Ion Dolanescu, Ionut se orienteaza spre alt gen muzical. In pregatirile primului album de muzica usoara si asteptarile unei intalniri cu presedintele Sony, Tommy Mottola, mezinul Dolanescu isi ia avant serios spre realizarea unei cariere internationale.

ROXANA I. ANCUTA

  • Jurnalul National: Cum ai ajuns la acest proiect: un album de muzica usoara?

    Ionut Dolanescu: In urma cu un an, la New York, am fost invitat de Centrul Cultural Roman sa sustin un concert pe Brodway, pentru comunitatea romanilor de-acolo. La aceasta manifestare am cunoscut-o pe Cornelia Zicu, o romanca extraordinara, care va deschide in curand unul dintre cele mai mari saloane de infrumusetare din Manhattan. Indragostita fiind de vocea mea, doamna Zicu mi-a comandat un disc, care vrea sa fie primul meu album de muzica usoara.

  • Cate piese include?

    Zece piese in prima auditie, scrise de compozitorul Nicolae Caragia, pe care le voi interpreta in patru limbi: romana, engleza, italiana si franceza. Saptamana viitoare voi intra in studio pentru inregistrari. Initial am vrut sa-l inre- gistrez la Chisinau, deoarece costurile erau mult mai mici, dar in final m-am decis la un studio de aici, din Bucuresti.

    Lansare de album la New York

  • Cand va aparea pe piata acest material muzical?

    Sper ca la sfarsitul lunii noiembrie sa organizez lansarea in Romania, iar la New York, probabil ca atunci cand doamna Zicu isi va deschide salonul.

  • Ce alte proiecte mai ai?

    La sfarsitul lui august am fost in America, unde am stabilit intalniri importante cu secretara lui Tommy Mottola, directorul de la Sony, iar la Londra, de asemenea, am cunoscut doi agenti foarte importanti. Dintotdeauna mi-am dorit sa dezvolt o cariera muzicala internationala, tocmai de aceasta am si studiat doi ani jumatate la Paris. Acum mi se ofera aceasta posibilitate unica, pe care sper din toata inima sa o fructific si sa reusesc sa ma fac cunoscut nu numai romanilor, ci si iubitorilor de muzica din alte tari. Mereu am avut acest vis, si anume de a-i depasi pe parintii mei, tocmai prin a dezvolta o cariera internationala, asa cum a facut-o cu foarte mult succes sora mea cea mare Leontina Ciobanu Vaduva, o soprana recunoscuta pe tot mapamondul.

  • Aceasta cariera internationala inseamna, pentru tine, muzica usoara?

    Albumul pe care-l fac acum este la limita intre muzica usoara si cea clasica. Este o muzica accesibila oricui. Fara a incerca sa-l copiez pe Andrea Bocelli ori pe Julio Iglesias, incerc sa creez o muzica originala care sa mearga la sufletul oricui. Cariera mea internationala se poate lega foarte bine si de opera. Din cate stiu, este penurie de tenori in intreaga lume. Mi-am incercat norocul la Paris, chiar am participat la cateva concursuri internationale, dar, din nefericire, nu am castigat nici unul. Un viitor agent imi va spune, cu siguranta, directia in care va trebui sa merg: mai mult inspre opera ori spre muzica usoara. Oricum este o inovatie pentru mine. Ma lansez intr-o muzica noua si sper sa fac acest lucru cu succes si sa reusesc sa conving publicul macar atat cat am facut-o in muzica populara. Vreau sa exploatez acest domeniu. Vocea ma ajuta - lucrez cu un mare profesor de canto, cu maestrul Corneliu Fanateanu, care-mi indruma pasii catre aceasta muzica mult mai dificila si mai serioasa decat cea populara. Sigur, si in continuare voi canta muzica populara pentru romani, pentru confratii mei, dar doresc de la viata si altceva. Nu vreau sa raman un simplu cantaret de folclor. Posibilitatile mele artistice sunt multiple si, totusi, nu am terminat un Conservator la Bucuresti si la Paris ca sa raman doar un cantaret de nunti.

  • Despre ce canti?

    Am sa-ti dau cateva titluri: "Ragio di luna" (Raze de luna), "Beautiful Ladie", in limba engleza, "Cornelia", pe care i-am dedicat-o doamnei Zicu, si, de asemenea, am compus un cantec pentru mama mea, pe versurile poetului basarabean Grigore Vieru.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden muzica usoara