x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lada de zestre, din nou la moda

Lada de zestre, din nou la moda

27 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

In fata Cazinoului din Mamaia, mesterii populari au expus obiecte autentice de arta. Editia din acest an a Targului Mesterilor Po-pulari a reunit peste 200 de artisti din toate zonele de creatie. Au trecut pe aici si vedete, insa doar Stela Popescu si-a cumparat un vas din ceramica.
SIMONA ECOVOIU

Priviti de la distanta, mestesugarii par oameni lipsiti de griji. Abia dupa ce intri cu ei in vorba afli ca au serioase pro-bleme cu achizitionarea materialelor, dar si cu vanzarea produselor. Am dat o tura pe aleile pline de costume populare, masti, obiecte din ceramica sau margele frumos colorate. Turistii nu prea s-au inghesuit la cumparaturi, dar e de inteles, caci preturile sunt piperate. O papusa imbracata in tarancuta se ridica la fabuloasa suma de un milion de lei...

AMERICANII SI MAMALIGA. Maria Ciuca se ocupa de 53 de ani de broderii pe costume. Nu-i stau mainile o secunda. Si in timp ce discuta cu noi isi potriveste acul in panza. De la ea am aflat ca, in lumea lor, e mare batalie pe o anume ata de cusut, foarte rezistenta, care nu-si schimba culoarea nici dupa 1.000 de spalari. Se numeste DMS, este adusa din Franta, iar ea o cumpara la negru, cu sume fabuloase. De pilda, 20 de sculuri, cu doar cativa metri de ata, costa 1.000.000 de lei. Si cate intra la o bluza! "Ca sa cos o ie trebuie sa cumpar ata in valoare de vreo 4.000.000 de lei. Dar imi scot banii, ca vand bluza dublu!", face ea socotelile. Maria e din Sibiu. O femeie cu mult bun-simt, dar si cu simt artistic si comercial. A fost contabila, insa a trait din cusut. E celebra si in America, unde a locuit aproape doi ani: "Americanilor le placea ce iese din mana mea, ca artista, dar mai degraba erau fascinati de modul in care prepar mamaliga. Cred ca le-am facut tone, in toata aceasta perioada!". Femeia cu ochelari grei si cu lentile groase, de-abia ii zaresti ochii, are multe comenzi, indeosebi din partea austriecilor. E mandra ca si mass-media o curteaza: "Am aparut adesea la televizor sau in ziare. Sunt in zodia Scorpionului. Tot ce mi-am propus in viata mi-a iesit. Atat in dragoste, cat si in munca".

PAPUSI DE MILIOANE. Ne mutam privirea la alta masuta si zarim cateva papusi imbracate in costume populare in miniatura. Desi copiii se milogesc de parinti sa le cumpere, nu-ti vine sa le iei acasa, din cauza pretului ridicat. De unde sa aiba bugetarul un milion de lei sa dea pe o papusa? De fapt, aveam sa aflam ca toate scumpeturile sunt pentru turistii straini, cu dare de mana: "Nemtii si englezii se uita, ating toate obiectele, le admira, dar cred ca sunt cam zgarciti, fiindca nu vor sa cumpere", spune o babuta cu batic pe cap, trecuta binisor de 70 de ani.

LADA CU… SURPRIZE. Printre atatea obiecte colorate am vazut si vreo doua lazi de zestre, lucrate de catre Aurica Pomponiu, de meserie restaurator: "Dupa 50 de ani revine in atentia romanului si nu numai legendara lada de zestre. Acum se fac mai mici si sunt adevarate valori. Am avut comenzi si de la o gradinita din Franta. Ei le-au vrut pentru jucariile micutilor. Am intrat in multe case si am vazut ca lada de zestre e din nou prezenta. E si practica. O poti tine de decor sau pe post de masuta. Sau poti ascunde in ea scrisorile de dragoste...".

COMENZI

"Dupa 50 de ani revine in atentia romanului si nu numai legendara lada de zestre. Acum se fac mai mici si sunt adevarate valori. Am avut comenzi si de la o gradinita din Franta. Ei le-au vrut pentru jucariile micutilor. Am intrat in multe case si am vazut ca lada de zestre e din nou prezenta. E si practica" - Aurica Pomponiu, restaurator

ARTA

"Americanilor le placea ce iese din mana mea, ca artista, dar mai degraba erau fascinati de modul in care prepar mamaliga. Cred ca le-am facut tone in toata aceasta perioada! Am aparut adesea la televizor sau in ziare. Sunt in zodia Scorpionului. Tot ce mi-am propus in viata mi-a iesit" - Maria Ciuca, mestera a broderiilor

MASTI POPULARE CUMPARATE DE BUCURESTENI

Mai nou, si bucurestenii au inceput sa-si decoreze casa in stil taranesc, asa ca mastile sunt taman bune de pus pe pereti. Costul lor variaza, dar nu depaseste 500.000 de lei. Exponatele sunt interesante, chiar daca nu toate obiectele sunt finisate ca la carte. Desi noi n-am intalnit-o, vanzatorul de obiecte din ceramica ne-a spus ca de la el a cumparat actrita Stela Popescu un vas: "Mi-a zis ca ii venea sa le ia pe toate acasa, dar ca nu are atatia bani". Artistii si-au adus creatiile cu masina din cele mai indepartate orase ale tarii. Inevitabil, multe dintre vase s-au spart pe drum. Dar ei zic ca e semn bun, ca s-a spart ghinionul...

Florin Piersic, la ziua de nastere a I.P.S. Pimen

Astazi, Florin Piersic va fi prezent la o manastire din Suceava pentru a-l felicita pe I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani. Actorul va fi insotit de nepotul sau, preotul paroh al Bisericii Sf. Gheorghe Cotargas, Nicolae Dolgu. (Horatiu Tudor)

COCKTAIL

  • LUI MARIUS MOGA I-A PLACUT LA MARE. Micul geniu al muzicii romanesti, Marius Moga, s-a aratat foarte multumit de ceea ce a vazut anul acesta pe Litoralul romanesc. Desi a fost la mare doar pentru trei zile, i-a placut totul, nu au fost lucruri care sa-l deranjeze. "Poate pentru faptul ca nu am fite si ma adaptez repede situatiilor noi, nu am avut nimic de comentat despre cum am fost primit la mare. Sunt persoane si persoane, mie unul mi-a placut si m-am simtit bine." Indragitul compozitor ne-a spus de altfel ca a fost foarte frumos la mare, chiar daca a trebuit sa stea atat de putin. (Cristiana Mitroi)

  • KRISTAL SUMMER CLUB ISI INCHIDE PORTILE. Unul dintre cele mai in voga cluburi din Mamaia, Kristal Summer Club se pregateste sa-si ia adio de la vara. Si daca-i bal, bal sa fie! Week-end-ul care incepe astazi este rezervat unor petreceri house. Diseara, amfitrioni sunt DJ Pionu (rezident la Kristal Club din Bucuresti) si DJ Chriss, unul dintre cei mai apreciati DJ din Ungaria. Sambata, 28 august, este ultima sansa de a dansa in Kristal Summer Club. La mixer se vor perinda DJ autohtoni, printre care si DJ Internullo si DJ Pagal. (D.C.)

  • 30 DE FETE PENTRU TOKYO. Biletul de participare la Miss World 2004, care se va tine la Tokyo, si cheile unui BMW de un miliard de lei le-au convins pe 30 de romance sa stea in cantonament o luna de zile pentru a deveni Miss World Romania 2004. Tinerele au trecut prin rigorile impuse de "infrumusetare": machiat, coafat, inot, alergat, lectii de mers, ore de dictie si o dieta stricta. Fetele nu au avut voie sa se atinga de paine, grasimi, banane si s-au hranit doar cu legume si carne slaba. Aspirantele la titlul de Miss Romania se afla in aceste zile la Vox Maris Costinesti, complexul in cadrul caruia va avea loc sambata finala concursului. (D. C.)

    FOTO

  • ARTIZANAT. Mastile populare sunt folosite la decorarea apartamentelor

  • PROFIT. Pentru o ie, mesterii trebuie sa cumpere ata in valoare de 4.000.000 de lei. Dar vand bluza la pret dublu
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden lada zestre