x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Patroană peste amatori

Patroană peste amatori

de Dana Andronie    |    22 Mai 2007   •   00:00
Patroană peste amatori

Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamţ pentru a construi. Materia primă folosită: oamenii. Rezultatul: primul teatru privat din Romănia cu actori neprofesionişti.





COMPANIA DE TEATRU "DRAGA OLTEANU MATEI", CU ACTORI NEPROFESIONIŞTI
Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamţ pentru a construi. Materia primă folosită: oamenii. Rezultatul: primul teatru privat din Romănia cu actori neprofesionişti.


A mai trecut un prag! Draga a debutat in noua calitate de patroană de teatru cu piesa "Visul unei nopţi de iarnă" la Casa de Cultură din Piatra, in cadrul Festivalului Yorick (in afara concursului). Şapte luni de repetiţii zilnice pentru ca Măria Sa publicul să primească cum se cuvine nişte amatori indrăgostiţi iremediabil de teatru. "Mă inchin in faţa lor (n.r. - angajaţilor săi) aşa cum o fac in faţa dumneavoastră", a spus Draga-şefă inainte de primul gong. O profesoară de engleză (Letiţia Aruxandrei), un om de radio (Ciprian Solomon), o soprană care şi-a găsit un loc de muncă la postul de televiziune din Piatra Neamţ, Local TV (Nicoleta Munteanu), un DJ (Vali Pricope), un director de casă de cultură (Dumitru Luca), un jurist (Costin Radu) şi o contabilă (Sidonia Grozavu) au fost in lumina reflectoarelor intr-o seară de mai. Au jucat aşa cum au simţit. Şi au simţit bine ceea ce Tudor Muşatescu a vrut să transmită cu piesa sa.


DECALOG.
Felicitări Dragăi (care a fost şi regizor), dar şi "actorilor", care au arătat ce fericire e să fii fericit pe scenă! Cel puţin, din partea noastră, primul teatru privat cu amatori din Romănia a primit la naştere nota zece. Dacă tot a venit pe lume cu bine, merită să-i reamintim spectatorului cele zece porunci ale lui Tudor Muşatescu: "Să nu vii la teatru cu bilet de favoare. Să nu mănănci ceapă sau usturoi, sau dacă ai măncat, să-ţi iei singur o lojă. Iubeşte pe aproapele tău şi nu-l deranja de o mie de ori pănă să te aşezi. Cinsteşte pe plasatorul tău. Să nu răvneşti la «programul» altuia. Să nu dormi sau cel puţin să nu sforăi. Nu te lua după critici, că nu ştiu ce spun decăt cănd laudă. Să nu iei numele autorului in deşert. Să nu furi numărul de la garderobă. Să nu vorbeşti de rău dacă nu ţi-a plăcut. Lasă să se ardă şi alţii". Acestea fiind ştiute, poftiţi la teatru!


Din inimă

"Mareşalul" Ion Antonescu, cel mai generos sponsor al artiştilor, a avut grijă ca la premiera Dragăi Olteanu Matei, din cetatea Neamţului să nu lipsească şi prietenii actriţei. Acesta s-a asigurat că toţi se simt bine, pentru ca Draga să-i simtă aproape intr-un moment important din viaţa sa. Iurie Darie a urcat pe scenă şi a citit o scrisoare plină cu incurajări, semnată de Gheorghe Dinică, Radu Beligan şi Marin Moraru, care n-au putut să fie prezenţi. Ion Antonescu a arătat că dă fără să aştepte nimic in schimb. Aceasta inseamnă că ii iubeşte cu adevărat pe actori. Deh, trebuie să fie cineva (neinteresat) care să-i iubească!

×
Subiecte în articol: antimonden teatru