x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Pe marginea finalei

Pe marginea finalei

de Dana Cobuz    |    20 Mai 2008   •   00:00
Pe marginea finalei

Cîteva ore ne mai despart de seara în care vom afla dacă România va trece de furcile caudine ale primei semifinale Eurovision 2008.

Cîteva ore ne mai despart de seara în care vom afla dacă România va trece de furcile caudine ale primei semifinale Eurovision 2008.

 
Pe scut sau sub scut astă-seară, România a mai bifat o ediţie Eurovision. Şi fireşte, ştim cu toţii că a mai bifat şi un buget rotunjor în euro, în ciuda faptului că Ioan Duma, managerul proiectului TVR Eurovision 2008, refuză să ne comunice cifrele exacte.

 
COMPARAŢIE. Este suficient să ne uităm la sumele alocate de te­leviziunea publică participării la ul­timele două ediţii ale Eurovision pentru a estima bugetul din acest an. Astfel, în 2006, cînd România a mers cu Mihai Trăistariu la Atena, che­l­tu­ie­­lile totale ale TVR s-au ridicat la apro­­­ximativ 180.000 de euro, in­clu­zînd selecţia naţională, taxa de parti­ci­pare percepută de EBU, transmi­sii­le tv şi promo­va­rea. La ediţia 2007 – cu Todomondo la Helsinki, cheltuie­lile s-au ridicat la peste 200.000 de euro, din care doar taxa de parti­cipare la Eurovision a costat apro­ximativ 87.000 de euro. În aceste condiţii, este lesne de apro­ximat şi bugetul din acest an, care s-ar ridica tot pe la 200.000 de euro. Asta în ciuda faptului că Nico şi Vlad au avut parte de mai puţină promovare în străi­nă­tate, cu un turneu în cinci ţări (dintre care una era Republica Moldova), faţă de predecesorii Trăistariu şi Todomondo, care au vizitat cîte şapte ţări fiecare.

 
TRANSPARENŢĂ. Bine că organizatorii sîrbi sînt transparenţi, pot fi un exemplu bun pentru românul Duma! Primarul oraşului Belgrad, Zoran Alimpic, a comunicat presei că a 53-a ediţie a concursului Eurovision a fost cea mai scumpă din toată istoria sa, cheltuielile ridicîndu-se la suma-record de 19.764.703 euro. Pentru comparaţie, ediţia din 2007, de la Helsinki, a costat doar vreo 11 milioane de euro.

De-acum însă, mai puţin contează cît s-a cheltuit, important este cît s-a apropiat delegaţia României de ţel: ca­lificarea în finala Eurovision 2008, de la 24 mai. Cu o zi înaintea înce­pe­rii pri­mei semifinale, România ba fi­gu­ra, ba nu, în primele 10 ţări cla­sate. Dacă în topul jurnaliştilor acre­di­taţi la Belgrad (conform www.escti­me.com), Ro­mânia se si­tuează pe locul 8, vizi­ta­­torii site-ului oi­ko­ti­mes.com nu-i văd pe Nico şi Vlad cu a lor “Pe-o mar­­gine de lume‘‘ decît pe locul 26. În pri­ma semifinală intră 19 ţări, printre care şi România. Dintre acestea, 10 merg în finală. Cît de mult ne iu­besc europenii vom vedea în această seară, de la ora 22:00, la TVR 1.

×
Subiecte în articol: antimonden eurovision