x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Playback angro şi parada greilor la Callatis 2009

Playback angro şi parada greilor la Callatis 2009

de Dana Andronie    |    14 Aug 2009   •   00:00
Playback angro şi parada greilor la Callatis 2009

UCMR-ADA a patronat seara de miercuri de la Callatis, intitulată "Steaua de Mare". S-au dat premii, s-a făcut playback, dar s-a şi cântat pe bune, cu vocile. Cine are să le trăiască, cine nu să le găsească!



Într-adevăr este foarte greu pentru o trupă să cânte live dacă în acelaşi spectacol a mai trecut pe scenă o altă formaţie. Inginerul de sunet trebuie să ţină cont de fiecare cerinţă tehnică a artiştilor. "În România, la un festival, încă nu se poate ca mai multe trupe să fie live. Se fac toate setările şi apoi se strică toate", spune Roxana Andronescu. Şi totuşi e bine să se ştie: au făcut playback: Krypton, Akcent, Analia Selis, Spin, Ladies, Roxy Rox, Nicola, Nico etc. Anul acesta, sonorizarea a fost asigurată de Florin Ionescu.

ANALIA ŞI-A TRAS JALUZELE
La acelaşi preţ (aproximativ 100.000 de euro pentru toate cele şapte seri de festival), Matei Miko - naşul de cununie al Columbenilor - realiza anul trecut sonorizarea Festivalului Callatis. Nemulţumit probabil de profesionalismul lui Miko, cineva a hotărât ca acesta să iasă din schemă. Până acum, echipa lui Florin Ionescu a acoperit foarte bine evenimentul. Am avut ca prezentatoare "două frumuseţi ale spiritului şi ale sufletului" - Alexandra Velniciuc şi Analia Selis. Astfel le-a prezentat colegul lor de "suferinţă" - Iulian Vrabete. Analia ne-a chinuit spiritul şi sufletul cu limba ei română încâlcită şi cu rochia pe care a ales-o să o etaleze pe scenă. Aveam impresia că a luat de la bunica toate jaluzelele din dormitor, le-a pus cap la cap şi şi-a făcut ţol festiv! Mai bine lua hainele împăratului din celebrul basm al lui Hans Christian Andersen...

Dar să vedem cum s-au desfăşurat "ostilităţile". Duetul Poesis, adică Marius Baţu şi Eugen Baboi, a fost premiat de UCMR-ADA pentru albumul Babilon. Mai bine mai târziu decât niciodată. Acest album a fost lansat cu succesc în anul 2007. Dacă acum le-a venit rândul... N-au stat la coadă degeaba!

AMBASADORII
Felicia Filip şi K1 au fost premiaţi de UCMR-ADA pentru "Un proiect de succes în străinătate". Este vorba despre spectacolul "Balade din Carpaţi", din cadrul turneului Callatis Euro Tour. "Pe vremea aceea, Moş Timp, Spiritul Pietrei, nu contenea să ţeasă, cu fir de mătasă, sorocul omului." Aşa începea povestea domniţei Felicia Filip şi a cavalerilor K1. Eroii noştri au vrut să scoată la lumină tezaurul românilor, ţinut în adormire din vina vremurilor. Povestea "Balade din Carpati" a fost "ţesută" în Austria, Germania, Belgia şi Italia. Cu sprijinul Ministerului Culturii şi Asociaţiei ProFamilia (oblăduită de Cornel Diaconu), Felicia Filip, Radu Fornea & K1 şi soţul Filipissimei - Cris-tian Mihăilescu (în calitate de regizor) - au fost în 2008 "ambasadorii" României. Aceştia au restituit bătrânului continent muzica europeană a românilor din Evul Mediu. România a fost percepută ani la rând greşit, printr-o falsă reprezentare muzicală. Străinii, atât cei din Europa, cât şi cei din lumea nouă, au identificat muzica românilor cu trivialele manele. Prin acest proiect, "Callatis România Euro Tour - Balade din Carpaţi", cavalerul Radu Fornea şi domniţa Felicia Filip au scos la lumină acest adevăr.

Bineînţeles că la ceremonia de festivitate de pe scena scoică din Portul Turistic Mangalia nu a lipsit "domnul Filipissima", care împreună cu Felicia a primit recent diploma de "Cel mai cunoscut cuplu artistic din România".

Linda Teodosiu - fata celebrului saxofonist Flaviu Teodosiu - a oferit un minirecital de un profesionalism rar întâlnit. Incredibil, mai ales că Linda are doar 16 ani. A primit din partea UCMR-ADA premiul "Cel mai bun debut internaţional".

O NOUĂ TINA TURNER
Linda a făcut furori în cadrul concursului "Deutschland sucht den Superstar" (Germania îşi caută superstarul). În vreme ce Costel Busuioc a fost ales din 4.000 de candidaţi, Linda a concurat cu nu mai puţin de 30.000 de candidaţi şi a reuşit să ajungă în finala de 10. Ea a smuls ropote de aplauze interpretând melodii foarte dificile precum "Oh mother" a Christinei Aguillera sau "Soulmate" a Natashei Bedingfield.

Linda ne duce cu gândul la Tina Turner. Are vocea, forţa şi picioarele divei. Probabil că va avea şi succesul ei, dar drumul e lung... Marius Ţeicu a primit titlul de Excelenţă pentru întreaga sa carieră. Alin Văduva şi Minodora Dediş - câştigătoarea locului I de la Interpretare "Mamaia 2008" - au fost printre tinerii care au interpretat şlagărele compozitorului premiat. Dublă reverenţă în faţa maestrului şi în faţa lui Alin şi a Minodorei pentru modul în care s-au prezentat pe scenă! Alo, domnilor impresari, organizatori de spectacole, chiar nu-i vedeţi? Sunt atât de buni, încât devin invizibili pentru dumneavoastră?!

Proconsul a încheiat seara UCMR-ADA. Se pare că pe scenă, alături de Bodo&Co., ar fi trebuit să apară şi Biondo - care a interpretat  la "Cerbul de Aur" de anul trecut piesa "Cerul" (piesa "procon-sulilor"). Suedezii au lipsit de la apel pentru că s-a rupt căruţa. Da, Biondo s-a destrămat. Adio, pe curând, deci rămas-bun! Se pare că băieţii s-au ţinut de cuvânt, s-au format pentru un Eurovision şi atât. Păcat...

"În România, la un festival, încă nu se poate ca mai multe trupe să fie live. Se fac toate setările şi apoi se strică toate. Nu se merită. Mai sunt unii care riscă. Am vrut să venim să cântăm cu negativul, dar până la urmă ne-am gândit că e mai bine să fie playback"
Roxana Andronescu - Spin

"Pentru noi, acest premiu, acordat de UCMR-ADA, înseamnă foarte mult. E adevărat că albumul «Babilon» l-am lansat acum doi ani, iar premiul vine în 2009... Dar nu-i nimic, noi tot ne bucurăm. Este un premiu pe care îl meritam"
Marius Baţu - Poesis


×