x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Stapanul tambalului

Stapanul tambalului

25 Feb 2005   •   00:00

Marius Mihalache il "canta" la tambal chiar si pe Niccolo Paganini. Incredibil! In conditiile in care nu multi muzicieni de talie internationala pot sa interpreteze, la vioara, arii din Paganini.

IN FAMILIE. Mihalache si fratele lui, tambalul
Dar rromul roman ciupeste corzile tambalului cu degetele si reda partituri chiar si de Chopin sau Rahmaninov. Cand avea doar 17 ani, Mihalache a ajuns pe scena Teatrului Scala din Milano. "I-a scos" din tambal atunci pe Schuman, Schubert si Mozart. A cantat in deschiderea concertelor Nina Simone (Roma), Gloria Gaynor (Palermo) si Chick Corea (Bucuresti). Si-a facut "ucenicia" la celebrul restaurant "Sarpele Rosu", unde s-a filmat o sceneta din filmul "Cel mai iubit dintre pamanteni", in regia lui Serban Marinescu. Cu o asemenea carte de vizita, Mihalache a adunat pe un CD "Viata de tigan". Lansarea a avut loc joi seara, in compania preastimatului Horia Moculescu, celebrului naist Nicolae Voiculet, actorilor Marius Bodochi si Adriana Trandafir si a teveristelor cu renume Irina Radu si Iuliana Marciuc.

DUET. Mirela Mihalache, acompaniata de sot la tambal, de sapte violonisti, de un bassist, de un chitarist, de un clarinetist si de un flautist a facut, intr-un restaurant de lux bucurestean, o demonstratie a ceea ce inseamna muzica tiganeasca autentica. Actorul Bodochi n-a putut sa stea tintuit in scaun la auzul melodiei "Tiganca mea", a pus stapanire pe-un microfon si a facut duet cu sotia maestrului Mihalache. Solista a cantat si romaneste, intr-o tinuta asigurata de creatoarea Liza Panait.

"Viata de tigan" ("Ges Romano") cuprinde influente ale muzicii tiganilor din Iugoslavia, Ungaria, Rusia, Bulgaria, Spania si chiar Azerbaijan, pe care Mihalache le-a cules in timpul proiectului sau "Tiganii din Balcani".

SCANARE. George Stanca este cel pe care Marius Mihalache l-a solicitat pentru a compune versuri care sa ilustreze dragostea si libertatea ca valori supreme ale unei lumi aparte, cea a tiganilor. "Interesant, incitant, provocator. Acest proiect incearca sa cuprinda mai mult decat s-a facut pana acum in materie de muzica a rromilor, o evadare din tiparele clasice - un fel de «scanare» a ei la scara mondiala (…) Mi se propunea sa scriu niste versuri care sa evite locurile comune vietii de tigan, cu predilectie nomad - carute colorate, corturi, danturi patimase, crime pasionale, surie infipte-n madulare etc., dar nici sa le ignor de tot. A iesit un produs care si pe mine m-a uimit", scrie George Stanca pe coperta albumului. (Dana Andronie)

ESCAPADA

"Acest proiect incearca sa cuprinda o evadare din tiparele clasice - un fel de «scanare» a muzicii tiganesti la scara mondiala"

TRADITII

"Mi se propunea sa scriu niste versuri care sa evite locurile comune vietii de tigan, corturi, danturi patimase etc., dar nici sa le ignor de tot" - George Stanca, textier

RROMI, NU MANELISTI!
Cand a scris "Ges Romano", Marius Mihalache si-a dorit ca si cei mai pretentiosi auditori sa poata asculta cu placere melodiile sale. "Ges Romano" este insa un album care se adreseaza oricarui public. Reprezinta concretizarea unui proiect demarat in urma cu doi ani la "Festivalul de Muzica Tiganeasca de la Berlin". "Am avut acolo ocazia sa vad ce inseamna muzica tiganeasca in cultura europeana. Mi-am dat seama ca este cu adevarat pacat ca publicul din Romania sa asocieze muzica tiganeasca cu manelele. Prin proiectul «Tiganii in balcani», pe care l-am inceput atunci, mi-am propus sa prelucrez si sa sintetizez muzica tiganeasca adevarata si sa ofer o noua perspectiva asupra acesteia", ne-a marturisit Mihalache. Marius si Mirela sunt casatoriti, se cunosc foarte bine, si acesta a fost un avantaj pentru album: "Dintre toti interpretii posibili, pe Mirela o cunosc cel mai bine si am putut comunica insa cel mai bine. A reusit sa transmita prin interpretarea sa ceea ce am dorit sa comunic prin muzica pe care am scris-o. De asemenea, am vrut ca proiectul sa fie prezentat de oameni cat mai putin cunoscuti: locomotiva acestui album este muzica pe care o contine", specifica Marius.
×
Subiecte în articol: antimonden muzica mihalache