x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Tîrtiţă Alina şi Vasile din Trebuci

Tîrtiţă Alina şi Vasile din Trebuci

de Anca Stanescu    |    06 Iul 2008   •   00:00
Tîrtiţă Alina şi Vasile din Trebuci

De treci Google într-o doară/la un moment dat găseşti/chiar porecle fără număr/şi ajungi să te... cruceşti.

 
Pe de o parte se află Nicolae Guţă, manelist cu state vechi de pe la noi. Pe de altă parte, ieşeanul Alex, student în anul II la FEAA (Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor). Se mai adaugă cîteva bucăţi de plictiseală şi căldură de vară. Ce a rezultat? Iaca, un site “specializat” în porecle manelistice! Născut la 9 august 2007 şi botezat http://manelist.eu/. Numărul maxim de vizitatori ai site-ului (2.046) a fost atins la 5 octombrie 2007. Alex n-a avut nevoie decît de o poză cu Guţă şi de ideea de a-i pune acestuia în gură cîteva vorbe. S-a dat de trei ori peste taste şi a creat un mesaj de întîmpinare demn de un manelist.

 
JUNGLĂ GRAMATICALĂ. “Salutare dragii mei fraţi fără număr, fără număr. Acest sait este dedicat vouă, fanilor mei care mă iubeşte atît de tare. Eu mis Gutză.” Alături de introducerea inimoasă se găseşte chiar poza acestuia, aflat într-o postură surîzătoare. După ce treci de acest prim hop gramatical, ajungi la adevărata menire a site-ului: să-ţi ofere un al doilea botez... manelistic! Concret, doritorii sînt izbiţi de o invitaţie politicoasă: “Scrie mai jos numele tău”. Apoi eşti invitat să-ţi bifezi “rasa” (mascul ori femelă) şi, după ce îţi dai seama că nu eşti la zoo, ţi se oferă şi recompensa: numele pe care ţi l-ai putea scrie în creştetul capului dacă ai fi manelist.

 
TÎRTIŢĂ ALINA. Norocul ţi-e pus nu doar în frunte, ci şi-n denumire. Curioşi să dăm nas în nas cu porecle cît mai multe, am aflat că Alina, săraca, n-are deloc, da' deloc baftă. “Tîrtiţă” este porecla pe care o primesc duduile cu acest prenume. Ionel este nevinovat ca un “Porumbel”. Monica trebuie să se mulţumească însă cu denumirea de “Boubătrîn Monica”, Maria este de firmă (Oriflame Maria), iar Adriana probabil că are emoţii de nuntă (porecla ei fiind “Verigheta Adriana”).


DESCREŢITU’ COSTICĂ. Cine are bafta să fie chemat Costică, musai trebuie să se netezească. “Descreţitu’ Costică” este porecla lui de manelist. Dacă lui Costică îi tăiem coada, adică ultimele două litere de pe urmă, şi-l transformăm în Costi, îşi schimbă porecla precum lupul părul (dar năravul, ba!) şi devine “Sentiment Costică”. Mihăiţă devine “Mihăiţă Vijeliosu’”, iar Marioara are “Chei” spre sufletul ei. Foarte ciudat sînt porecliţi Adrianii (“Adrian Copilu’ de Tablă”) , Florinii (“Florin Peşte”) şi Mariuşii (“Marius Mercur”). De departe însă cel mai rău stă Vasile, “ornat” cu apelativul manelistic “Vasile din Trebuci”. Cristina n-ar trebui să devină în viaţa ei manelistă, pentru că ar da de belea. Cel puţin aşa sugerează porecla pe care ar primi-o: “Trauma Cristina”.


GUŢĂ, PARAZITATUL. Guţă a demonstrat că are într-adevăr “Inima de piatră”, aşa cum tînguitor strigă într-o manea, şi nu a răspuns la telefon. Păcat! Avea şansa să-şi exprime părerea faţă de faptul că a devenit găzdoi fără voie al unui site de porecle iscate de plictiselile studentului Alex. Şi, de ce nu, să mai compună încă o manea: “Internet, internet/De ce mi-ai furat concret/Vorba şi imaginea/ Să faci porecle cu ea?” (sic!)


“Site-ul a luat naştere la  9 august 2007, la adresa manelist.uni.cc. 8 luni mai tîrziu, am trecut pe domeniul manelist.eu. Despre ideea acestui site... Nu o consider genială. Au fost de vină vara, căldura, plictiseala. Nu am devenit mai cunoscut, dar mi-a plăcut să văd cîtă amploare poate lua un astfel de site”
Alex, administrator de site
 

Liber la propuneri

De unde vin aceste apelative? Alex ne-a mărturisit că vinovaţii fără vină sînt atît el, cît şi amicii, care şi-au pus neuronii la grele presiuni ca să le creeze. Mai nou însă, şi vizitatorii site-ului pot propune porecle, de fapt orice le trăsneşte prin cap într-o zi cu minte relaxată. Discretul Alex ne-a mai spus că tot ce a urmărit a fost să vadă ce interes suscită o atare metodă de omorîre a timpului liber. Pînă acum nu a fost contactat de nici un manelist supărat, mulţumit sau măcar intrigat  de poreclele fără număr.

×
Subiecte în articol: antimonden