Nu face experimente. Creează într-o direcţie pe care şi-a fixat-o demult: aceea a lucrurilor fundamentale. Le-a demonstrat pe toate (demonstraţia nefiind scopul propus, ci consecinţa firească a demersului). A cântat versurile marilor poeţi români într-un fel care seamănă cu folkul, dar nu e folk.
A cules, a restaurat şi a cântat folclor românesc, acompaniindu-se la cobză; a făcut acelaşi lucru cu taraf de lăutari; a interpretat ca nimeni altul versurile lui Marin Sorescu; a resuscitat muzica românească interbelică; a cântat cu orchestră simfonică şi cor (celebrele "Simfonice" partajate pe anotimpuri); a interpretat rolul lui Don Quijote în celebrul musical "Omul din La Mancha".
Mai rămăsese ceva neîncercat: rockul. Un spectacol rock cu Tudor Gheorghe ar părea o infatuare, cel puţin în ochii iubitorilor de chitare "supărate" şi de recitaluri de tobe dezlănţuite. Şi totuşi, nu! Concertul rock pe care-l pregăteşte neica Tudor nu e o infatuare. Este, pe de o parte, o încununare firească a marilor sale provocări muzicale, iar pe de altă parte, e cea mai potrivită formă de exprimare a unui mesaj tulburător. "DEGEABA" se numeşte acest spectacol şi este strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie.
DACĂ NE PASĂ...
"Un concert ca România, cu disperare, cu frustrare, dar şi cu iertare şi speranţă": Tudor Gheorghe - "Degeaba...?!", la Sala Palatului, la 18 decembrie. 74 de instrumentişti, 60 de corişti alături de o trupă rock vor evolua sub bagheta orchestratorului şi a dirijorului Marius Hristescu. Biletele pot fi achiziţionate din reţeaua magazinelor VreauBilet, Unirea Shopping Center et. 2, Rin Grand Hotel, la Sala Palatului şi online pe www.vreaubilet.ro. Preţul unui bilet este cuprins între 50 de lei şi 160 de lei.
Este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la Revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Mie-mi pasă", realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.
"Primeşte-i, Doamne-n casa Ta/ Pe cei ce vin din Timişoara,/ Ei sunt ofranda cea mai grea/ Pe care ţi-o trimite Ţara!" - aşa începea albumul realizat după acest concert. Iar mesajul acestui început se păstrează şi în concertul actual, dar cu altă orchestraţie şi cu altă amplitudine a sentinţei de acuzare. DEGEABA, scris cu majuscule şi pronunţat cu vehemenţă, nu este doar un spectacol. Este actul public de acuzare a tuturor infractorilor care s-au perindat la cârma ţării în ultimii 20 de ani. Niciodată, până acum, când aniversăm sfârşitul premoniţiei lui Brucan, circul politic nu s-a manifestat atât de grotesc, parcă pentru a ţine loc de decor spectacolului lui Tudor Gheorghe. Şi niciodată n-a fost mai potrivit acest mesaj decât acum, când, vrând parcă să-l ilustreze, pe scena politică se încaieră toată lumea cu toată lumea. DEGEABA însă - şi aici se insinuează mesajul de speranţă! -, degeaba se bat, pentru că lumea, în sfârşit, s-a prins: minciunile se bat între ele, iar adevărul jafului naţional iese la suprafaţă ca untdelemnul. Spectacolul "DEGEABA" nu e doar un strigăt de revoltă, este şi prohodul Minciunii Naţionale. Aşa să-i ajute Dumnezeu. Amin.
"Primeşte-i, Doamne-n casa Ta/ Pe cei ce vin din Timişoara,/ Ei sunt ofranda cea mai grea/ Pe care ţi-o trimite Ţara!"
Tudor Gheorghe - acum 20 de ani
Citește pe Antena3.ro