"Domâ regizor, poftiti! Va tot astepta aceasta masa. Cu ce sa va servim? Cu racituri, o ciorbica, o sarma?" Asa a fost primit la Restaurantul Codrii Cosminului Adrian Romcescu, interpret si compozitor.
La inceput am crezut ca amabila chelnerita confunda persoana. Dar de unde! Isi cunostea foarte bine clientul, stia ce pofte are, ca ii plac crochetele de cascaval, ca bea o anumita... apa plata etc. Dar pentru ea, Romcescu era "domâ regizor". "Nu ma deranjeaza ca-mi zice asa. Ma serveste bine! Astazi am fost la spital la cineva, in vizita, iar asistentele ma opreau si-mi ziceau: «Domâ Romcescu, faceti-ma si pe mine Andra!», mi-a raspuns "regizorul" la intrebare inainte de a apuca sa-l intreb. Ne-am asezat la masa si am servit felul intai, interviul. A urmat apoi felul doi, un platou cu racituri. Adi Minune a tinut loc de desert.Jurnalul National: De ce tot faci escala in Romania?
Adrian Romcescu: Din 1992 mi-am reluat, cat am putut, ceea ce lasasem in urma cu sase ani, cand am plecat din tara. In 1993 mi-am sarbatorit, la Mamaia, 20 de ani de cariera. Am inceput colaborari cu Elena Carstea, Marina Florea, Aurelian Temisan, Malina Olinescu. Cu Malina am fost si la Eurovision, in 1998.
Sotia-i maidaneza?
In Danemarca dormi, iar in Romania produci!
(Rade)... Eu, de fapt, acolo muncesc pentru tara mea. Am foarte mult de lucru pentru orchestra mea, Adrianâs Trio. In Danemarca, Adrian este un nume foarte rar...
Danezii n-au auzit de Adrian Minune?
(Rade)... Nu! La noi e si Minune, si Enache, si Daminescu... Cand m-am lansat, in 1973, eram singurul Adrian.
Acum ai mult succes ca un compozitor ce esti (vezi Andra)! Este ca-n fotbal? Dupa o anumita varsta, te retragi de pe scena si incepi sa antrenezi tinerele sperante?
Exact asa imi spune si fratele meu. Daca vrei sa respecti niste reguli ale pietii in aceasta industrie muzicala, trebuie sa apelezi la tinere cu voce, carisma etc. Din pacate, aceste reguli sunt in Romania mai aspre decat in afara. La noi, daca ai 30 de ani, esti considerat "dinozaur".
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet
Citește pe Antena3.ro
Nici nu-ti desfaci bine valizele cand vii in Romania, ca si iei premii!
(Rade)... Ma bucur ca am fost premiat cu "Cel mai bun cantec pop" - "Ramai cu mine" (interpretat de Andra), la Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati. Cand vin pe acasa, stau foarte mult in studio. Acum sper ca voi realiza o colaborare cu Nicola.
Cu daneza ta, cum stai?
Cu sotia sau cu limba?
Mai intai sotia!
Cu multi ani in urma, am avut probleme cu Gitte, pentru ca plecam prea des in Romania. Acum ma incurajeaza.
Mai tii minte cand v-ati casatorit?
La 20 noiembrie 1986. Sa stii ca de multe ori gresesc anul, ziua nu... In aceeasi zi si in acelasi an s-a casatorit si fratele meu, cu Olimpia Panciu. Ne-am luat de mana, toti patru... (rade).
Dupa ce te-ai insurat, ai mai venit pe acasa, la o sarma?
Nu puteam. Dar m-am dus pe la turci, pe la greci, sa gasesc o musaca, o sarma... Multumesc lui Dumnezeu ca a venit Revolutia din â89!
Cu ce se ocupa sotia ta?
Dupa ce ne-am casatorit, am ajutat-o cu 30.000 de euro sa-si faca un salon de infrumusetare. Este la 200 de metri de locul unde stam, este extrem de comod, afacerea merge, e totul OK. Ea vine in Romania numai vara. Ne iubim si intelege cat de mult inseamna pentru mine sa vin in tara si sa fac muzica. Gitte nu prea vorbeste romaneste. Dar poate e mai bine asa...
Cu daneza, cum stai?
Am invatat daneza de la daneze... (rade). Cel mai mult, am invatat de la Gitte... Am spus de mai multe ori ca sotia mea-i daneza. Iar Benone Sinulescu zice in gluma ca am o sotie maidaneza.
Minune, in genunchi
Copiii nu s-au anuntat?
Am incercat ca nebunii sa avem copii. Mai mult ea... Dupa vreo doi ani si jumatate de diferite incercari, am renuntat. De fapt, cand am facut 40 de ani, am zis: "Saluti! N-a vrut Dumnezeu". Ma obseda gandul ca, atunci cand voi merge cu copilul la scoala, toata lumea o sa spuna ca a venit cu bunicul.
La cati ani ai intrat in scena?
La 17 ani, la Festivalul Mamaia. Am luat premiul I, cu "Chemarea dragostei", a lui Marius Teicu. Nu realizam ce mi se intampla. Ma uitam doar dupa gagici... Eram foarte bun la vioara. Am terminat cu 10 Conservatorul. Si acum cant la vioara, dar numai jazz, caffe concert, nu muzica clasica...
Ai fost pus vreodata pe banca de rezerva?
Acum doi ani, la Mamaia, eram intr-un program cu Nico, Andra, Sexxy, Laguna, un balet din Chisinau etc. Am luat cu toti vacanta in seara aceea, pentru ca trebuia sa cante doar Adi de la Valcea. Intamplator, Adi are voce, ca si Adrian Minune. Prima data cand l-am cunoscut pe Minune, in 2000, am crezut ca joaca table stand in genunchi. Nu stiam ca este atat de mic. El, de fapt, statea, pe scari, in fata hotelului. Este o mare voce. Insist, o mare voce!