x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Vadu, noua Vama Veche

Vadu, noua Vama Veche

16 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Vara trecuta, Mirel Stoica, un mecanic de locomotiva din Arad, si-a luat familia in Dacie si, cu harta in fata, s-a pornit sa caute un loc linistit la mare. La Vama Veche au mers cinci ani la rand, "nu se mai putea sta in harmalaia de acolo". Asa au ajuns la Vadu.
ALEX NEDEA

O data cu Mirel Stoica s-au revarsat spre plaja pustie alte zeci de familii venite cu portbagajele pline cu cartofi, ceapa si faina, sa aiba de-ale gurii cat stau la cort. Pana in 2003, localnicii numarau cam sapte corturi pe vara. Anul acesta, numarul turistilor s-a inzecit.

VIATA LA CORT. Daca te duci la Vadu trebuie sa te obisnuiesti dinainte cu ideea ca vei trai ca pe o insula pustie. Esti la o ora de mers pe jos pana la o sursa de apa potabila, o farmacie gasesti la peste 10 kilometri, iar toaletele, dusurile sunt povesti prin partile acelea. Majoritatea celor care si-au pus cortul acolo au venit cu masina. Au gonit pe drumul militar care duce spre mare, atat de ingust incat cu greu gasesti loc sa intorci. Cand ajungi la plaja, singurele cladiri pe care le zaresti sunt baracile unor pescari lipoveni si o cazemata din cel de-al doilea razboi mondial, din care fiecare turist a facut ce i-a trecut prin cap: WC, cos de gunoi sau adapost.

Aradeanul Mirel Stoica le asteapta pe cele trei femei sa termine gogosile facute din aluatul framantat in cortul de pe plaja. E satisfacut mecanicul de locomotiva, ca face "mari economii" in concediu, de cand cu descoperirea lui, plaja de la Vadu. Zice ca a cheltuit tot atat cat ar fi cheltuit daca ar fi stat acasa, ca in pustiu nu ai pe ce da banii. "Si e liniste, dam cu nasul de aerul de mare, ne intoarcem cu bateriile incarcate acasa, conducem trenurile mai bine dupa aia." Altii sunt multumiti nu atat de economii, cat de singuratate, ca poti sa faci ce vrei. "Si sex pe plaja, uite!", spune constanteanul Manuel, indicandu-mi cu bratul linia boschetilor care cresc de unde se termina nisipul. Sta cu prietenii din Constanta la cort si au incins gratarul.

TEAMA DE "STATIUNE". Opt familii din Babadag si-au ridicat un cartier de corturi mai incolo. Oamenii stau cu halci de friptura in fata sub un adapost urias, care-i cuprinde pe toti. Si fac politica, vorbesc despre Babadagul lor, care nu mai are industrie "si e plin de tigani razbunatori". Sunt incantati de plaja, dar le da tarcoale teama ca, nu peste mult timp, Vadu va fi ca Mamaia, ca vor plati taxe la intrare, iar locului i se va spune "statiune". Nici acum nu le-a fost dat sa aiba tihna. Se plang ca s-au perindat prin fata lor "smecherii cu motociclete si bogatasi". Unul din barbati arata cu ciuda spre zare: "Anul trecut, noi acolo stateam. Acuma nu mai poti intra si-au inconjurat locul cu gard". In zona spre care isi intinsese omul aratatorul, o imagine parca rupta din statiunea Mamaia: windsurfuri si teren de volei. Ne apropiem: "Hai plimba ursul! C..atule!", se rasteste un nene cu mustata la noi cand vrem sa fotografiem, gata-gata sa ne loveasca. Oamenii venisera cu o masina de teren cu numar de Brasov, scumpa cat sa cumperi toate corturile de pe Litoral. Isi improvizasera acolo un camping al lor, cu umbrar din stuf, teren de volei cu fileu, rezervor de apa. Si-au pus gardulet care delimiteaza zona in care nu poti sa pui cortul. Si ce daca e proprietatea Apelor Romane, daca ei au venit primii acolo? E locusorul lor. Spun ca si-au trasat un teren doar pentru ei, "pentru ca ceilalti nu stiu sa pastreze curatenia". Ce-i drept, de-a lungul plajei arunci doar o privire pe cativa metri patrati si incepi sa inventariezi: o coaja de pepene, servetele, doua bidoane din plastic, o furculita.

PLANURI. "E primul pas spre distrugere!", este convins un turist cand aude de planurile marete pe care le are cu plaja Costantin Mirescu, primarul din comuna Corbu. Mirescu face demersuri chiar zilele acestea ca Planul Urbanistic General (PUG) sa poata include zona in circuitul turistic. Il supara ca plaja din ograda lui este inclusa in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Au fost pe la primar patru oameni de afaceri care i-au propus sa construiasca chiar adevarate lanturi hoteliere in pustietate, pentru turistii care incep sa apara cu sutele. Dar Mirescu spune ca i-a refuzat pentru ca vrea sa pastreze naturaletea locului. Primarul crede ca oamenii cauta acum zone care si-au pastrat "cadrul natural". Nu vrea sa faca "prostia care e acum in Vama Veche", ci sa-i ramana locului aerul usor primitiv, dat de casutele din stuf. Va tocmi apoi maxi-taxi care sa-i duca pe turisti la plaja. Acum nu calca nici un mijloc de transport pe acolo. "Mai e nevoie sa aducem si o piata agroalimentara", zice Constantin Mirescu, care vrea sa introduca si taxe pentru toti cei care vor dori sa stea pe plaja. Nu va mai campa nimeni de capul lui. Iar de cand va face publicitate pe Internet, el asteapta ca numarul turistilor sa se insuteasca la Vadu.

DE LA PARIS LA VADU. Primarul are aceleasi planuri si pentru plaja din Corbu, aflata la kilometri departare de cea mai apropiata localitate. Gasim acolo o tanara care zacea pe spate, prajindu-si sanii la soare. Ea a fugit si de "aglomeratia" din Vadu: cu cat mai putini oameni, cu atat mai bine. E o romanca, economista la Paris, a venit cu prietenul. Au ca adapost tot un cort. Mai la dreapta, langa cei cativa localnici care stau lenes la soare, o pancarta infipta in nisipul plajei iti atrage atentia: "Proprietate a MApN. Pericol de explozie!". "E un poligon al armatei. Se fac trageri cu rachete si s-a pus anuntul ca sa se pastreze o zona de siguranta", explica primarul Constantin Mirescu. Pe turista romanca angajata in Franta au izgonit-o spre Vadu "zgomotul, mizeria si nesimtirea din Vama Veche". Acolo o deranja bubuiala de manele, mai abitir decat "pericolul de explozie".

VAMAIOTII

In 1990, Vama Veche arata precum plaja din Vadu azi. Cateva zeci de corturi in fiecare vara, la granita cu Bulgaria. "Vamaiotii" au decretat ca Vama a fost dintotdeauna a rockerilor si "a bunului-gust". Acum, din nisipul de acolo au rasarit terase, hoteluri, fast-food-uri. De la o mana de turisti s-a ajuns la peste 30.000, atunci cand se tine festivalul de muzica house "Liberty Parade". Ceea ce a pus capac "vamaiotilor" a fost decizia de a se percepe taxe celor care campeaza. Turistii au format un grup de initiativa, "Save Vama Veche", pentru a readuce locul la ce-a fost odata: liniste si libertate.
×
Subiecte în articol: antimonden vama veche plaja vama vadu