x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Zoli, în "Domino" la Sala Radio

Zoli, în "Domino" la Sala Radio

de Dana Andronie    |    14 Iun 2010   •   00:00
Zoli, în "Domino" la Sala Radio

Adrian Enescu a compus special pentru el un concert clasic,în trei părţi allegro, adagio şi iar allegro. S-a întors la muzică după 10 ani

Un joc de sunete pentru o orchestră de 80 de instrumentişti şi un singur om care mânuieşte 10 instrumente. Jocul se numeşte "Domino", iar omul - Zoli Toth (Sistem). Acesta se întoarce la muzica clasică, interpretând la Sala Radio, la 18 iunie, în premieră absolută, un concert scris special pentru el de Adrian Enescu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani.

De ce-i mai trebuia lui Zoli un "domino", când are un "sistem" ce funcţionează ca o fabrică profitabilă? Răspunsul este bine dezvoltat, cu subiect şi predicat inclus: "Am vrut să-mi demonstrez mie că mai pot face aşa ceva după 10 ani de pauză. Am plecat din muzica clasică, deşi îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam. Cântam la filarmonică, la operă şi în ansamblul de percuţie, aveam recitaluri singur...

Însă când mă duceam să-mi iau salariul de 2.800 de lei... chiria era de 3.200 de lei. Cu Sistem câştigam într-o noapte de trei ori salariul. Aveam 24 de ani şi îmi vedeam colegii cum studiau zeci de ore pe zi şi mâncau pâine uscată cu gem... Nu aşa vedeam eu viaţa... Am fost un pic şi luat de val, recunosc. Totuşi, mi-am zis că voi face din nou muzică clasică atunci când nu mă va interesa deloc partea financiară. A nu se înţelege că vreau să cânt pe gratis! Dar pot să îmi permit să fac treaba asta numai şi numai din plăcere, fără să mă oblige nimeni... Nu mă gândesc absolut nici un minut, dar oare câţi bani voi lua? Acum pot să fac şi ceea ce vreau!".

Adrian Enescu a fost impresionat de "personalitatea muzicală" a lui Zoli şi, fără a sta prea mult pe gânduri, i-a acceptat provocarea de a compune o lucrare de o asemenea anvergură: "Zoli mi-a dat telefon şi mi-a propus să-i scriu ceva. Am vrut de mult să scriu un concert pentru percuţie şi orchestră mare. Energia acestor instrumente mă fascinează! De foarte multe ori, paradoxal, sunetul şi vibraţia lor, care pentru multă lume constituie zgomot, mie îmi permit să meditez! Acest concert este construit după toate regulile unui concert clasic, o muzică în trei părţi - allegro, adagio şi iar allegro".

Dacă e bal, bal să fie! Pentru o asemenea lucrare era nevoie, bineînţeles, de un dirijor pe măsură. Maestrul Horia Andreescu va fi la post, pentru a dirija "o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi o desfătare care îi este permisă sufletului". Astfel definea Johann Sebastian Bach muzica. Adrian Enescu a demonstrat - cel puţin până acum - că ceea ce a compus a fost muzică! Şi ce armonie, şi ce desfătare, şi ce... domino!


Direct de la triburi
"Pregătirea unui astfel de concert nu este deloc uşoară - mărturiseşte Zoli. Repet două-trei ore în fiecare zi, încă de la finalul anului trecut. Muncesc foarte mult, pentru că doresc să mă ridic la înălţimea aşteptărilor tuturor celor care au avut încredere în mine. Este o onoare să mi se ofere interpretarea în primă audiţie a unui concert scris de Adrian Enescu. Mi-a fost foarte dor de muzica clasică şi mă bucur că mi-am redescoperit pasiunea pentru ea." Zoli a fost ajutat şi de Florin, colegul său din Sistem. "Doi ani la rând a stat la nişte triburi din Gana. El mi-a arătat tehnica corectă de lovire a jembelor - instrument african. Aşa ceva nu înveţi la şcoală", susţine muzicianul. Din programul zilei de 18 iunie face parte şi renumita solistă Mihaela Martin (vioară). Spectacolul debutează cu "Domino", continuă cu "Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră op. 56" şi "Simfonia a II-a în re major, op. 36" de Ludwig van Beethoven.

×
Subiecte în articol: special