x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune în Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune în Sâmbăta Morților

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2023   •   00:30
Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune în Sâmbăta Morților

În Sâmbăta Morților, creștinii ortodocși îi pomenesc pe înaintașii lor adormiți, părinți, bunici, străbunici.

Se țin slujbe dedicate celor adormiți iar enoriașii aduc mâncare pentru a fi sfințită, colivă, colaci, vin, lumânări și tămâie. 

Se crede că trupul Mântuitorului Isus Hristos a fost înmormântat într-o zi de sîmbătă. Pe parcursul unui an există trei sâmbete dedicate pomenirii morților.

Ziua moșilor de vară este prăznuită cu o zi înaintea Rusaliilor, atunci când biserica sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt. În acest an are loc pe 3 iunie. 

Se dă de pomană pentru sufletul celor adormiți, dar și haine sau obiecte. 

Tradiția spune că pachetele sunt aduse de credincioși la biserică în  dimineața acestei zile, însoțite de câte o lumânare și un prosop. Se alcătuiește un pomelnic cu numele celor adormiți care se dau preotului înaintea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

De asemenea, rudele merg la cimitir pentru a face curat și a aprinde lumânări la morminte. 

În regiunea Munteniei se pune și un bănuț lângă colivă și se împarte celui mai sărac om din sat pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui ce a primit, scrie antena3CNN

Rugăciune

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

×
Subiecte în articol: mosii vara rugaciune traditii obiceiuri