x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Peiorativ sau periorativ: Cum se spune corect?

Peiorativ sau periorativ: Cum se spune corect?

de Andreea Tiron    |    20 Aug 2024   •   09:00
Peiorativ sau periorativ: Cum se spune corect?

Este o întrebare care apare adesea în conversațiile despre limbaj și semnificația cuvintelor: cum se spune corect, „peiorativ” sau „periorativ”?

Răspunsul corect este „peiorativ”, iar confuzia frecventă cu forma „periorativ” provine din similitudinea fonetică, dar și din necunoașterea exactă a sensului acestui termen. Să clarificăm ce înseamnă „peiorativ” și de ce forma „periorativ” este incorectă.

Ce înseamnă „Peiorativ”?

Cuvântul „peiorativ” provine din limba latină, din „peiorare”, care înseamnă „a înrăutăți”. În limba română, termenul „peiorativ” se referă la un sens sau o expresie care are o conotație negativă, disprețuitoare sau depreciativă. Acest tip de cuvânt sau expresie transmite o judecată defavorabilă sau o atitudine critică față de ceva sau cineva.

De unde vine confuzia?

Confuzia între „peiorativ” și „periorativ” provine din apropierea fonetică a celor două forme. Mulți oameni, în încercarea de a folosi termenul, ajung să intercaleze litere sau sunete, rezultând forma incorectă „periorativ”. Aceasta din urmă nu există în limba română și este un simplu eronism.

Câteva exemple

  1. Peiorativ corect: „El a folosit un termen peiorativ pentru a descrie situația.”
  2. Periorativ incorect: „Această afirmație este periorativă.” (Forma corectă ar fi „peiorativă”.)

Cum să eviți greșeala

Pentru a evita greșeala, este util să îți amintești că „peiorativ” vine din rădăcina latină „peior”, care înseamnă „mai rău” sau „înrăutățire”. Asociază acest cuvânt cu ideea de a înrăutăți ceva prin utilizarea unui termen depreciativ, iar forma corectă îți va rămâne întipărită în minte.

Citește și: Care este pluralul corect al cuvântului „balustradă”?

 

×
Subiecte în articol: Peiorativ periorativ termen corect