x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Plante care purifică aerul

Plante care purifică aerul

de Maria Coman    |    22 Mai 2020   •   10:24
Plante care purifică aerul

Plantele, în special cele decorative prin frunze, ajută la purificarea aerului și reduc substanțele toxice din casă. Explicația științifică este una simplă, ele eliberează mai mult oxigen și au capacitatea unică de a absorbi și anihila particulele dăunătoare din mediul înconjurător. Un alt avantaj este acela că eliberează oxigen inclusiv noaptea.

 Pentru persoanele care suferă de probleme respiratorii cronice în mod special, dar în această perioadă pentru toată lumea, nevoia de mai mult oxigen poate să devină stringentă. Pe lângă purificatoare sau alte aparate de creștere a calității aerului, varianta cea mai simplă și cea mai ieftină o reprezintă plantele, care aduc și mai multă umiditate în locuințe, prin procesul natural de evaporare.

 

Limba Soacrei, garantată de NASA

 

Cercetările făcute de specialiști arată că multe dintre plante reușesc să elimine până la 80% din toxinele din locuințe. Un studiu recent făcut de NASA privind curățarea aerului a demonstrat că multe dintre substanțele toxice aflate în covoarele sintetice, în jucării, în produsele de igienă pentru locuințe sau în orice alte materiale produse industrial, pot fi eliminate cu ajutorul plantelor. Pe primul loc se află Limba Soacrei, biologic alcătuită să preia dioxidul de carbon și să îl transforme în oxigen. Ceea ce o face specială este capacitatea ei de a purifica mediul, prin eliminarea chimicalelor periculoase, cum ar fi formaldehida sau toluenul. Formaldehida se găsește în diferite produse de curățenie și în cosmetice, în lacurile și vopselurile pentru mobilă. Dacă locuiți într-o zonă cu trafic intens și cu noxe sau într-o casă în care se fumează, atunci e obligatoriu să aveți o Limba Soacrei în casă. Planta trebuie să stea la lumină naturală, lângă ferestre și trebuie udată o dată pe săptămână. Într-o încăpere închisă, unde nu se poate face aerisire naturală, această plantă poate produce suficient oxigen încât să putem respira normal.

 

 

Ferigile: le uzi și fac curățenie

 

            Urmează apoi ferigile, unele dintre plantele care se întrețin cel mai ușor. Există mai multe tipuri de ferigi, cea mai cunoscută dintre ele fiind Asplenium Antiquum Amy, ferigă tropicală cu frunziș bogat și formă neobișnuită, dar pe care o puteți crește cu succes pentru curățarea casei. Se îngrijește ușor și are nevoie să fie pulverizată pe frunze cu apă, pentru a păstra atmosfera umedă. Dacă aerul este uscat, frunzele se vor răsuci. Planta trebuie udată mai puțin peste iarnă și mai mult primăvara, când intră în vegetație.

            O altă ferigă deosebită este Dryopteris erythrosora, care are frunze dublu penate, ce își schimbă culoarea de la bronz la verde lucios. Rezistă inclusiv iarna afară, dar trebuie să vă asigurați că nu stă în soare puternic și că în sol umiditatea este ridicată.

 

O floare pentru dormitor 

 

            Campion la curățarea aerului este și Crinul Păcii sau Spathiphyllum. Este util în dizolvarea multor toxine din aer, precum benzenul pe care îl găsim în vopsele, lacuri, produse de curățat, săpun lichid, cauciuc sau fum de țigară. Substanța este deosebit de periculoasă și produce dificultăți respiratorii, iar pe termen lung poate să provoace leucemie. Dormitorul este ideal pentru Crinul Păcii, pentru că îi plac locurile semiumbrite. Ca să o ajutăm în acțiunea ei de curățare a aerului, trebuie să îi ștergem regulat frunzele de praf.

            Probabil cea mai decorativă dintre plantele care aduc oxigen este Gerbera. De obicei folosită pentru buchete, ea are calitatea de a produce cantități ridicate de oxigen, în special noaptea, și elimină și ea anumite substanțe periculoase, cum ar fi benzenul. E o plantă benefică pentru cei care suferă de apnee sau de alte probleme respiratorii și este recomandată de specialiști pentru îmbunătățirea somnului. Gerbera preferă mult soare în timpul primăverii, verii și toamnei și lumina indirectă în timpul iernii. Trebuie udată în mod regulat, iar solul trebuie să fie umed. Locul ei preferat este, ca și în cazul Crinului Păcii, dormitorul.

           

O plantă la fiecare 10 m2

 

Studiul privind calitatea aerului realizat de NASA a arătat și că lăstarii sunt foarte eficienți în a transforma dioxidul de carbon în oxigen. Așa că dacă aveți în casă astfel de lăstari pentru mâncare, în special cei de mazăre sau de floarea-soarelui, aceștia vor îmbunătăți și calitatea aerului. Potrivit concluziilor aceluiași studiu, pentru o locuință de aproximativ 160 de metri pătrați e recomandat să avem aproximativ 15 plante care produc oxigen. Sigur, aceasta e o medie, pentru că depinde de celelalte condiții de locuire. În general specialiștii spun că ideal ar fi să avem cel puțin 10 astfel de plante, dintre cele care produc oxigen și care purifică aerul, dacă locuim într-un oraș poluat, cu o calitate scăzută a aerului. Nu e nevoie să le cumpărăm pe toate de la început, ci putem începe cu cele mai simplu de întreținut. Pe lângă cele menționate mai sus, o bună producătoare de oxigen este și Dracena. Ce trebuie să mai știm în cazul acestor plante este să evităm să le așezăm în colțuri, unde aerul stagnează și nu circulă, sau în apropiere de calorifere ori alte surse care produc căldură în exces. E bine, de asemenea, să le ducem afară, pentru o zi sau două, la câteva luni odată. Prea multă apă este mai periculoasă pentru ele decât prea puțină, așa că e util să mai lăsăm solul să se usuce din când în când între udări. E valabil pentru toate plantele producătoare de oxigen, cu excepția Crinului Păcii și a lăstarilor.

×