Cu toate acestea, narcisiștii ascunși sunt, din păcate, mult mai greu de observat. Modurile lor manipulative și egoiste pot să nu fie vizibile prea repede. Dar vor sfârși prin a-și dezvălui adevăratele culori, mai devreme sau mai târziu.
Iată 11 semne subtile că ai de-a face cu un narcisist:
1) Par prea buni pentru a fi adevărați
În special la început, ei pot fi carismatici, spirituali și captivanți. Dar farmecul lor acționează ca o cortină de fum, ascunzându-și natura manipulativă până când este prea târziu. Sunt multe de spus despre a vedea ce este mai bun în alții și a oferi beneficiul îndoielii. Dar trebuie să fim și deștepți, și să ne păstrăm inteligența. Dacă cineva pare perfect, trebuie să fim atenți. Desigur, toți avem defecte și este nevoie de timp pentru a cunoaște pe cineva.
Dacă cineva face oricare dintre următoarele lucruri, atunci fii precaut, deoarece acestea pot fi tactici inteligente ale narcisiștilor ascunși:
-Te flatează și te complimentează în mod constant
-Este fermecător
-Pretinde că are sentimente pentru tine exagerate raportat la timpul de când îl cunoști
-Vrera să te cucerească pentru ca apoi să-și introducă ghearele în tine.
2) Te fac să te simți prost în legătură cu lucruri obișnuite
Încearcă să te facă vinovat pentru orice. Dacă nu vrei să ieși în oraș pentru că ești prea obosit, ești responsabil că îi strici seara.
Își leagă sentimentele de acțiunile tale, făcându-te să te simți responsabil pentru ele. Majoritatea narcisiștilor ascunși sunt maeștri în manipulare și folosesc adesea tactici subtile pentru a-i controla pe ceilalți. Le place să folosească șantajul emoțional și să se joace cu victima pentru a primi avantajul în diverse situații.
3) Sunt foarte buni la cuvinte
A fi convingător în argumentele pot fi abilități foarte căutate. Așa că putem admira pe cineva care este capabil să ne facă să luăm în considerare o altă perspectivă și să ne răzgândim. Dar există o linie. Când cineva trece această linie, nu mai este un comunicator priceput, devine un manipulator.
Dacă ajungi să faci lucruri pe care nu vrei să le faci, atunci ți-au depășit granițele. Nu observi că se întâmplă pentru că te fac să simți că a fost ideea ta.
4) Îți invadează spațiul personal
În timp ce vorbim despre granițe, iată un altul pe care narcisiștii ascunși nu îl susțin:
-Intimitate și spațiu.
-În mintea lor, este în regulă să fii complet în subordinea lor.Dacă protestezi, atunci este problema ta că ești încordat sau ai avea ceva de ascuns.
-Este posibil să observi că îți invadează spațiul personal.
-Vor căuta cu bucurie în chestiunile tale private sau vor ignora dorința ta de confidențialitate.
Dacă cineva ar face același lucru cu ei, s-ar ridica să protesteze. Dar ei nu văd acest dublu standardâ deoarece cred că au dreptul la un tratament special.
5) Se sprijină mult prea mult pe tine
Narcisiștii ascunși devin rapid vampiri emoționali.
Cu toate acestea, poate fi incomod să recunoaștem că cineva așteaptă prea mult de la noi. Mai ales că toți vrem să fim empatici și plini de compasiune.
Putem ajunge să ne simțim egoiști pentru că spunem că este suficient. Dar într-adevăr, narcisistul ascuns este cel egoist. Ei apelează la tine pentru toate nevoile lor emoționale și îți drenează propria energie emoțională.
Au aproape zilnic o criză pentru care se bazează pe tine.
Își varsă toate sentimentele lor asupra ta, fără a verifica dacă ești de acord.
Te sună la orice oră din zi pentru a-ți spune problemele lor sau a face dezvăluiri despre o problemă sau alta
Dacă nu ai timp sau energie pentru ei, încearcă să te facă să te simți nepăsător
Din păcate, consecința este că a fi în prezența lor te poate lăsa epuizat
6) Au o părere foarte bună despre ei
Este bine să avem încredere în noi, dar aceștia ajung la îngâmfare sau aroganță. S-ar putea să te simți jenat de fanteziile lor ușor grandioase despre ei înșiși. Mai degrabă decât încrezător, pare a fi destul de delirant. Adesea își exagerează realizările și abilitățile.
Ei pot căuta să-și exagereze realizările sau să creeze povești elaborate care să-i aducă într-o lumină pozitivă. De fapt, încearcă să-și pompeze ego-ul, dar lucrul amuzant este că miroase a disperare. Asta pentru că este un mecanism de apărare pentru a-și masca nesiguranța.
7) Disperați după atenție
Chiar și atunci când un narcisist este ascuns, îi place să aibă toți ochii ațintiți asupra lui.
Vor să fie văzuți ca fiind cei mai inteligenți, mai amuzanți, cea mai interesanți și cei mai frumoși. Vei descoperi că ei caută întotdeauna validarea de la alte persoane.
Tânjesc după admirație și atenție, așa că sunt adesea găsiți căutând complimente sau reasigurări pentru a le obține.
Dar una dintre problemele legate de valoarea de sine este validarea externă și sunt foarte sensibili la critici.
8) Foarte sensibili la feedback
A fi incredibil de sensibil la orice formă de critică nu înseamnă automat că cineva este narcisist. Cu toții ne putem lupta să ne acceptăm defectele.
Perfecționiștilor, de exemplu, adesea le este mult mai greu să accepte orice feedback negativ. Dar este altceva când cineva refuză să audă ceea ce ai de spus.
Dacă devin instantaneu defensivi și neagă orice faptă greșită, atunci tendințele narcisiste ar putea fi de vină. Se întoarce la acel ego fragil care nu poate suporta lovitura.
9) Dau impresia că nu le pasă cu adevărat de sentimentele, gândurile și opiniile tale
Asta pentru că au un mod foarte disprețuitor de a vorbi cu tine. În adâncul sufletului, ei cred că au dreptate sau mai buni decât tine. Așa că nu sunt pregătiți să încerce să vadă partea ta a lucrurilor.
Ei pot încerca să-și umfle propriile emoții și experiențe și să le invalideze pe ale tale.
Pe măsură ce trece timpul, probabil vei observa că îți subminează preocupările sau îți subminează complet sentimentele. Această invalidare emoțională poate duce la îndoială de sine și confuzie.
10) Manifestă multe dintre aceste comportamente pasiv-agresive
Comportamentul pasiv agresiv este un alt instrument preferat al clasicului narcisist ascuns. Dar este ceva de care ne putem face cu toții vinovați ocazional, chiar și atunci când nu suntem narcisiști. Se întâmplă atunci când ne lipsesc abilitățile (sau pur și simplu înclinația) de a comunica în moduri mai sănătoase.
Dar un narcisist ascuns se va baza pe metode pasiv-agresive din nou și din nou. Folosesc complimente îndoielnice sau insulte subtile pentru a-i submina pe alții
Ei își maschează ostilitatea în umor și sarcasm
Totul este un mod de a-și afirma controlul.
Abordarea lor indirectă le permite să mențină o negație plauzibilă, în timp ce își exprimă punctul de vedere.
11) Mergi pe coji de ouă încercând să păstrezi liniștea
Nu poți probleme în mod rezonabil deoarece o iau razna la cele mai mici lucruri.
Te simți la cheremul schimbărilor lor nedrepte de dispoziție. Totuși, și tu te simți prins de ei. Încerci să te faci cât mai mic. De multe ori nu este o decizie conștientă, devine aproape un răspuns instinctiv. Seamănă mult cu prada în sălbăticie, sperând să evite atenția prădătorului.
Una dintre tacticile pe care încerci să le folosești pentru a gestiona situația, este aceea de a evita zguduirea barca.
Asta înseamnă:
Să fii cât se poate de blând
Mergi în vârful degetelor în jurul lor
Accepți capriciile și dispozițiile lor
Mulți dintre noi putem fi vinovați de unele dintre aceleași comportamente proaste din când în când. Pentru că suntem doar oameni.
Însă identificarea semnelor subtile ale unui narcisist ascuns este esențială pentru bunăstarea și protecția ta emoțională. Prin urmare, este important să fii atent și să cauți modele de comportament, notează ideapod.com.