În aceste momente, patru cuvinte simple te pot ajuta: „Văd că ești supărat”. Copilul tău se va simți recunoscut și va aduce un sentiment surprinzător de calm pentru amândoi. Deși s-ar putea să pară contraintuitiv să rostești cuvinte atât de simple atunci când o furtună de emoții este în plină desfășurare, ele oferă recunoașterea durerii și a frustrării, care reprezintă adesea cheia pentru a reduce intensitatea.
Această abordare a calmării copiilor în momentele aprinse se bazează pe principii care încurajează răspunsuri blânde și înțelegătoare pentru a ajuta la ușurarea comportamentului sfidător.
De ce funcționează aceste 4 cuvinte
Când un copil se află în mijlocul unei crize, adesea nu este capabil să proceseze raționamente complexe sau să răspundă la comenzi. A spune: „Văd că eșt supărat”, îi arată că nu ești acolo pentru a te certa sau a încerca să îi „remediezi” comportamentul în acel moment. Îl validează fără a hrăni mânia. Pentru copii, recunoașterea de la un părinte se poate simți ca un colac de salvare emoțional. Poate că nu are cuvinte pentru a-și exprima sentimentele, dar auzind că îi înțelegi lupta, îl ajută să se simtă mai puțin singur.
Sfaturi pentru utilizarea acestor 4 cuvinte
1. Păstrează-ți propriile emoții sub control. Când copilul tău are o criză, instinctul tău ar putea fi să reacționezi cu frustrare. Însă a-ți lua un moment pentru a respira înainte de a vorbi poate face diferența. Când modelezi calmul, îl ajuți și pe copilul tău să se liniștească. Copilul va avea mai multe șanse să urmeze exemplul dacă demonstrezi că ești calm.
2. Spune cele 4 cuvinte și oprește-te. După ce ai spus: „Văd că ești supărat”, oprește-te și acordă-i copilului tău un moment pentru a lăsa cuvintele să-și facă efectul. Nu este vorba de a remedia situația imediat. Este vorba despre a arăta că ești dispus să stai cu ei în lupta sa fără a-l forța. Colapsul necesită adesea timp pentru a se diminua; pauzele lasă spațiu pentru ca sentimentele copilului să se dezvăluie în siguranță.
3. Oferă empatie mai degrabă decât soluții. În timp ce spui „Văd că ești supărat” oferă o ancoră pentru copilul tău, iar adăugarea de fraze empatice îl poate ajuta să se simtă și mai înțeles. De exemplu, a putea spune: „Acest lucru pare greu pentru tine acum, și este în regulă”. Va crede că sentimentele sale sunt mai degrabă respectate decât respinse.C opiii care se simt validați au mai multe șanse să se calmeze, și este mai puțin probabil să recurgă la sfidare în viitor.
4. Încurajează exprimarea după ce trece furtuna. După ce a trecut o criză, încurajează-ți copilul să vorbească despre experiența sa, dacă este pregătit. Copilului mai mic îi poți spune „Vrei să-mi spui ce ți s-a părut atât de greu?” Copilului mai mare îi poți spune: „Când te simți din nou așa, pot face ceva pentru a te ajuta?” Permițându-i să reflecte după colaps, îi arată că este sigur să se exprime, chiar și după emoții intense.
5. De ce cheia este consecvența. Folosirea expresiei „Văd că ești supărat” ajută la întărirea mesajului că ești de partea copilului tău. Cu cât îl aude mai des, cu atât este mai probabil să aibă încredere în el, chiar și atunci când se simt scăpat de sub control. Răspunsurile consecvente și calme pot transforma reacțiile unui copil, făcând crizele mai puțin frecvente și mai puțin intense, notează psychologytoday.com.