x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că o femeie va fi mamă bună

7 semne că o femeie va fi mamă bună

de Anastasia Paul    |    16 Feb 2024   •   17:30
7 semne că o femeie va fi mamă bună
Sursa foto: Hepta

A fi părinte este cea mai grea muncă de pe planetă. Și nu toată lumea este pregătită pentru asta. Unele femei nu simt dorința de a deveni mame, iar aceasta este o alegere validă și rezonabilă.

Deși aduce multe satisfacții, maternitatea este, de asemenea, dificilă și solicitantă. Este logic că nu toate femeile vor să-și asume această sarcină. Maternitatea este un subiect foarte complex și nuanțat, așa că nu este vorba de judecată. 

Iată cele 7 semne că o femeie va fi mamă bună:

1) Empatie
Copiii au nevoie de multă energie, de la locuință la hrană și afecțiune. Cu toate acestea, un lucru căruia mulți părinți nu îi acordă suficientă atenție este...înţelegerea.

Când un copil este supărat de ceva, ultimul lucru de care are nevoie este să i se spună: „Nu plânge sau îți dau un motiv pentru care să plângi”.

O mamă rece, inconsecventă sau distantă poate crește copii care vor creșe cu multe probleme diferite, care le pătrund în viața de zi cu zi, de la stiluri de atașament nesigur la anxietate sau frici de abandon.

Și este nevoie de o cantitate imensă de muncă pentru a depăși aceste probleme, a-și ierta părinții și a remedia daunele.

Prin urmare, empatia este o abilitate vitală atunci când vine vorba de educație parentală.

O mamă empatică se pune în locul copilului ei, citește despre toate etapele de dezvoltare prin care trece copilul pentru a le înțelege mai bine și devine un sanctuar sigur la care copilul ei poate apela atunci când este nevoie.

Și același tip de înțelegere și empatie pe care ea le are față de ceilalți este, de asemenea, ceea ce își oferă propriului sine. Și asta face o diferență.

2) Minte deschisă
Mulți părinți au așteptări de la copiii lor – adesea nerezonabil de mari.

Își imaginează că ai lor copiii vor deveni medici, avocați sau antreprenori de succes care preia afacerea de familie. Și, de fiecare dată când copilul lor nu este la înălțime, dezamăgirea vine în în valuri.

Dar, în timp ce copiii sunt ai tăi atunci când au nevoie de îngrijire, nu sunt ai tăi să îi modelezi după propria ta imagine.

Iată marele adevăr despre calitatea de părinte: un copil este o responsabilitate pe care alegi să ți-o asumi și, în cele din urmă, să renunți. Un copil nu este un om prin care îți poți îndeplini propriile vise și obiective.

Acesta este motivul pentru care un mare semn că o femeie va fi o mamă bună este că ea trăiește și îi lasă și pe alții să trăiască. Ea păstrează mintea deschisă, înțelege că viața este întotdeauna mai complexă decât pare și acceptă oamenii așa cum sunt.

Mai mult, singurul lucru pe care și-l dorește pentru copilul ei este să fie fericit. Să nu-i calce pe urme sau să-i îndeplinească așteptările.

3) Îți place să aibă grijă de ceilalți
Desigur, este de la sine înțeles că unei mame bune îi place să aibă grijă de alți oameni.

Cu toate acestea, este important de reținut că multe femei din întreaga lume încă mai fac prea multă muncă emoțională și fizică în gospodărie, ceea ce le răpește plăcerea și transformă maternitatea într-o datorie 24/7, de la care nu pot lua o pauză.

Ceea ce urmează este îndoiala de sine, resentimentele și vinovăția pentru că, ei bine, nu ar trebui să se bucure de asta până la urmă?!

Amintește-ți însă că există o diferență între a avea grijă de ceilalți într-o gospodărie în care împărțiți sarcinile și volumul de muncă  și într-o gospodărie în care ai toată familia pe umeri.

Dacă îți place primul aspect, este un semn că de fapt îți place foarte mult maternitatea, ceea ce probabil te face o mamă bună, deoarece plăcerea ta crește.

Dacă te regăsești în ultimul scenariu, însă, lipsa ta de plăcere nu are nimic de-a face cu abilitățile tale de mamă. Înseamnă doar că ești copleșită, obosită și ai nevoie de o pauză.

„Epuizarea parentală apare atunci când părinții se confruntă cu factori de stres, cei care nu au resursele necesare pentru a le gestiona. Epuizarea parentală este asociată cu oboseala, distanțarea emoțională și pierderea împlinirii în educația parentală”, spune psihologul Noam Shpancer. 

4) Îngrijirea de sine
Ca mamă, este foarte ușor să te încurci atât de mult în îndatoririle parentale încât uiți complet (sau te simți incapabil) să iei o pauză și să te concentrezi puțin asupra ta.

Dar aici este chestia. Copiii nu își doresc mame care să poată ține pasul cu fiecare sarcină, ci vor mame fericite și care să le ofere copiilor lor bucurie.

A fi prezent și a iubi este ceea ce contează cel mai mult.

„Ca mamă, este esențial să acordăm prioritate îngrijirii de sine. A avea grijă de bunăstarea ta fizică, mentală și emoțională îți permite să fii mai prezent și mai implicat cu copilul tău. Îngrijirea de sine nu este egoistă – este esențială pentru a fi un părinte atent și sănătos.”, spune psihoterapeutul Illene Strauss Cohen.

De asemenea, ea le recomandă mamelor să renunțe la perfecționism și comparație, deoarece fiecare are propriile puncte forte, puncte slabe și mecanisme de adaptare.

Maternitatea este grea. Cel mai important lucru este că mamele pot fi acolo pentru copiii lor la nivel emoțional, motiv pentru care îngrijirea de sine ar trebui să fie prioritară atunci când este posibil.

5) Comunicare

Unul dintre numeroasele roluri ale unui părinte este acela de profesor. Tu ești cel care îi învață pe copiii tăi ce să gândească despre lumea din jurul lor, cum să-și exprime emoțiile și cum să comunice.

De la rezolvarea conflictelor la autoreglarea emoțională, ai puterea de a face viața copilului tău mult mai ușoară dacă depui efort.

Și totul începe cu tine. Copiii urmează exemplul părinților lor, până la urmă, motiv pentru care este incredibil de important să nu predicăm apă și să bem vin.

Un semn că o femeie va fi o mamă bună, care știe să comunice cu copiii ei și să-i învețe această abilitate vitală, este că ea este deja foarte bună la comunicare atunci când vine vorba de relațiile ei romantice și de prietenie.

Cum își exprimă ea sentimentele când este supărată? Cum abordează ea conflictele? Are ea o mentalitate de rezolvare a problemelor? Manifestă înțelegere și empatie, în timp ce încearcă să ajungă la un fel de compromis?

Acestea sunt câteva întrebări foarte importante de pus deoarece vor reflecta stilul parental al persoanei.

„Comunicarea sănătoasă este o abilitate pe care o poți învăța și care trebuie exersată. Nu ne putem salva copiii de orice pericol posibil la școală și nici nu putem rezolva toate problemele cu care se confruntă atunci când nu suntem cu ei. Cu toate acestea, le putem spune că suntem aici pentru ei prin empatie autentică și angajament colaborativ cu model de rol.”, explică psihologul Alicia Del Prado.

6) Nu se ia prea în serios
Potrivit psihologilor, „relația părinte-copil înseamnă o legătură pozitivă între părinți și copii”.

În plus, jocul cu copilul tău îl ajută să-și perfecționeze unele abilități sociale importante și promovează o învățare și o creștere sănătoase.

Desigur, jocul vine cu un comportament destul de copilăresc – s-ar putea să ajungi să faci păpuși, să organizezi o petrecere cu ceai Barbie, să construiești trenuri în miniatură sau să citești povești și să faci figuri prostești.

Într-un fel, a avea un copil ne ajută să ne amintim cum eram noi copii, aducând acea scânteie de joacă înapoi, după ce a rămas latentă ani de zile.

Dar pentru a face asta, nu te poți lua prea în serios. Trebuie să fii dispus să devii puțin sălbatic, să renunți la orice judecată și să-ți lași latura jucăușă să apară.

Aceste amintiri frumoase vor rămâne pentru totdeauna în copiii tăi.

7) Rezistență
Rezistența arată diferit pentru toată lumea.

Faptul că ai o criză pentru că nu ai pe nimeni să te ajute și jonglezi cu prea multe responsabilități, nu înseamnă că nu ești rezistent.

Când vine vorba de maternitate, reziliența înseamnă un singur lucru: că, la sfârșitul zilei, nu renunți.

Ia o pauză, găsește soluții alternative sau îți dai putere în funcție de situația ta dar, oricare ar fi aceasta, faci ceea ce este mai bine atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi.

Și mai presus de toate, rămâi plin de compasiune față de tine. Din nou, aternitatea este incredibil de grea. Și fiecare mamă ar trebui să fie mândră de ea însăși pentru că le oferă copiilor ei tot ce poate.

Prin urmare, ultimul semn că o femeie va fi o mamă bună este că își poate acorda o pauză.

Ea nu se ceartă pentru că nu este perfectă; ea nu vorbește despre ea negativ în fiecare zi; ea nu se eenervează de fiecare dată când ceva nu merge, potrivit hackspirit.com.

×
Subiecte în articol: mama femeie copii