x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că ești o persoană rezistentă. Ai un talent special să faci față provocărilor vieții

7 semne că ești o persoană rezistentă. Ai un talent special să faci față provocărilor vieții

de Anastasia Paul    |    12 Iun 2024   •   22:00
7 semne că ești o persoană rezistentă. Ai un talent special să faci față provocărilor vieții
Sursa foto: pixabay.com

Îi cunoști pe acei oameni care găsesc întotdeauna o modalitate de a ateriza pe picioarele lor, indiferent ce le rezervă viața? Sunt cu adevărat rezistenți și au un talent special pentru a face față provocărilor.

Aceștia gestionează stresul, se adaptează rapid la schimbări și își revin din eșecuri rapid. Poate crezi că ești unul dintre acei oameni foarte rezistenți, dar cum poți ști cu siguranță? Vești bune: nu trebuie să te bazezi pe presupuneri.

Psihologii au făcut cercetări ample în acest domeniu și există câteva semne clare.

Iată 7 semne că ești o persoană rezistentă:

1) Găsești aspectele pozitive, indiferent cât de rău merg lucrurile
Ai observat vreodată că, și în timpul unei perioade grele, tu ești cel care găsește ceva bun?

Fie că este vorba de o șansă de creștere într-un eșec la locul de muncă sau de a găsi bucurie în momentele mărunte din timpul încercărilor personale, te apleci spre aspectele pozitive.

Sună cunoscut? Dacă da, este un mare indicator că ești incredibil de rezistent.

Dacă vezi, în mod natural, paharul pe jumătate plin, este un semn clar că faci față cu succes provocărilor vieții.

2) Simțul umorului
Știai că puterea ta de a râde de probleme te ajută de fapt să fii mai rezistent?

Este adevărat: studiile arată că râsul acționează ca un tampon împotriva stresului, reducând efectele negative și ajutându-te să te recuperezi mai repede.

Dacă ai fost copilul care a chicotit în momentele cele mai nepotrivite sau a făcut mereu glume când toți ceilalți își făceau griji, se pare că folosirea umorului și a nu te lua prea în serios indică faptul că ești incredibil de rezistent.

Umorul face parte din condiția noastră umană și joacă un rol semnificativ în reziliență. Ușurarea dispoziției cu glume și, în general, a nu lua viața prea în serios este un mare semn că ești foarte rezistent.

Îmbrățișează acel simț al umorului pe care îl ai, este un instrument valoros care te ajută să îți revii rapid.

3) Conștient emoțional
A fi conștient emoțional înseamnă că ai inteligență emoțională (EQ) ridicată.

Oamenii cu EQ ridicat sunt buni să-și recunoască propriile sentimente și să înțeleagă emoțiile celorlalți. Își gestionează bine reacțiile emoționale, ceea ce îi ajută să își păstreze calmul și să ia decizii bune.

Dacă asta te descrie, este un alt semn că ai o personalitate foarte rezistentă.

Studiile arată că inteligența emoțională și reziliența merg mână în mână.

Inteligența emoțională ne îmbunătățește relațiile și ne ajută să răspundem bine într-o varietate de situații.

Cunoașterea emoțiilor te ajută să faci față mai bine situațiilor dificile și cu mai puțin stres. Te ajută să treci mai bine peste momentele grele și te menține echilibrat atunci când lucrurile devin grele.

Să fii în ton cu emoțiile tale nu înseamnă doar sentimente, este un semn clar că ești mereu gata să faci față oricărui lucru care îți apare în cale.

4) Ești curios și îți place să înveți
Te trezești adesea căutând în subiecte noi doar pentru că îți trezesc interesul?

Dacă îți place să înveți și să cauți constant noi cunoștințe, fie prin citire, explorare sau punând multe întrebări, dai semne de curiozitate.

Această curiozitate face parte din a avea o mentalitate de creștere, care este strâns legată de a fi rezistent.

Curiozitatea naște curiozitatea și, la rândul său, aceasta crește rezistența.

Continuă să hrănești această curiozitate, nu este vorba doar să-ți extinzi mintea; te face mai adaptabil.

5) Crezi în tine și în abilitățile tale

Încrederea în sine, cunoscută sub numele de autoeficacitate, este strâns legată de reziliență.

Când crezi că poți face față provocărilor, te confrunți cu adversitatea cu mai puțin stres. Doar știi că rezolvi orice ți se întâmplă.

Pe de altă parte, persoanele cu autoeficacitate scăzută consideră adesea reziliența mai provocatoare.

Situațiile stresante pot fi foarte greu de gestionat, iar cei cu autoeficacitate scăzută sunt mai puțin rezistenți și mai puțin susceptibili de a-și reveni.

A avea o credință puternică în tine și în abilitățile tale nu te ajută nu doar să reușești, ci este și un semn că ai o personalitate incredibil de rezistentă.

6) Ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică
Să ai grijă atât de sănătatea ta fizică, cât și de cea mentală, este o altă parte cheie a rezistenței.

De exemplu, cât de bine ești capabil să rămâi calm sub presiune când totul este haotic? Despre asta este conștientizarea.

Implică să rămâi conectat aici și acum, chiar și atunci când stresul te face să vrei să-ți faci griji pentru viitor sau trecut.

Nu este ușor și necesită practică, dar merită.

Exercițiul fizic este la fel de important. Cercetările arată că a rămâne activ nu doar te menține în formă, ci îți îmbunătățește bunăstarea mentală și rezistența.

Exercițiile fizice regulate eliberează endorfine, care îți ridică starea de spirit și te ajută să îți gestionezi mai bine stresul.

7) Nu renunți ușor
Te trezești că mergi înainte, chiar și atunci când șansele par împotriva ta? Această tenacitate este un semn clar de perseverență, seriozitate și rezistență.

Dacă te-ai confruntat cu situații dificile și ai constatat că renunțarea nu se află în vocabularul tău, acest lucru înseamnă seriozitate.

Acest tip de efort și determinare persistentă te ajută să depășești dificultățile și să continui să te îndrepți spre obiectivele tale. Ești echipat pentru a face față presiunii și a-ți reveni în urma eșecurilor, un semn distinctiv al unor persoane cu adevărat rezistente, potrivit hackspirit.com.

×
Subiecte în articol: relaţii rezistent