x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum îmbrățișezi filosofia „Memento Mori” pentru a da sens vieții

Cum îmbrățișezi filosofia „Memento Mori” pentru a da sens vieții

de Anastasia Paul    |    21 Mar 2024   •   19:45
Cum îmbrățișezi filosofia „Memento Mori” pentru a da sens vieții
Sursa foto: Hepta

„Memento Mori” este expresie latină care înseamnă „amintește-ți că trebuie să mori”.

Societatea modernă ne atrage atenția cu milioane de lucruri. Însă această filozofie spune că nimic nu este mai puternic decât gândul la propria noastră moarte pentru a ne aduce astfel în prezent.

Un studiu din 2022, publicat în Journal of Research in Personality, a constatat că una dintre cele mai eficiente modalități de a ne oferi o perspectivă este să ne dăm seama că viața noastră vine cu o dată de expirare. Cercetătorii Emily Mroz, Susan Bluck și Kiana Cogdill-Richardson se referă la mortalitate drept „un motiv semnificativ, dacă nu cel mai important, pentru modul în care ne organizăm viața”.

Să fim conștienți sau să ne amintim de mortalitatea noastră nu înseamnă că suntem pesimiști. Prioritățile noastre devin clare când știm că timpul nostru este limitat, pe măsură ce ceasul continuă să bată.

Iată 3 moduri de a folosi moartea pentru a da sens vieții:

1. Recunoștință
Dezvoltă-ți un obicei de a-ți exprima recunoștința pentru că ești în viață atunci când te trezești dimineața, în loc să te ocupi imediat de problemele tale și de listele de lucruri de făcut. Această schimbare de perspectivă te va ajuta să te concentrați pe a fi recunoscător că ai capacitatea de a-ți rezolva problemele, mai degrabă decât să te lași copleșit de ele.

Percepția morții este strâns legată de noțiunea de frecunoștință. Un studiu publicat în The Journal of Positive Psychology a constatat că realizarea existenței morții poate spori recunoștința deoarece persoanele care reflectă asupra morții pot dezvolta o mai mare apreciere pentru viață ca o resursă finită.

Cei care s-au confruntat cu experiențe în apropierea morții (NDE) sau boli terminale dezvoltă adesea o percepție sporită a morții. Ei îmbrățișează viața cu recunoștință, văd imaginea de ansamblu, trec cu vederea chestiuni banale și emană o perspectivă mai pozitivă și mai rezistentă asupra vieții decât o persoană obișnuită.

Din fericire, nu este necesar să fii într-o situație care pune viața în pericol pentru a câștiga perspectivă și a te îndrepta către calea cea bună. Angajarea în autoreflecție regulată este la fel de puternică pentru a ne ajuta să ne amintim ceea ce contează cu adevărat pentru noi.

2. Alege bătăliile cu înțelepciune
Recunoașterea timpului nostru finit ne obligă să ne reevaluăm prioritățile. Acest lucru ne permite să ne concentrăm asupra aducerii unor contribuții semnificative în domeniile vieții care au cea mai mare importanță pentru noi. Nu este vorba de a face mai multe lucruri, ci de a face lucrurile „corecte”.

De exemplu, în timp ce mulți dintre noi pot avea abilități multidisciplinare și excelează în diverse domenii, a fi recunoscut ca expert se referă de obicei la unul sau două domenii specifice. Acest lucru se datorează faptului că, deși atingerea unui nivel satisfăcător de competență în mai multe domenii este realizabilă, stăpânirea unui subiect necesită adesea multă dedicare. Înțelegerea faptului că avem timp limitat face mai ușor să acordăm prioritate a ceea ce iubim – față de ceea ce se așteaptă de la noi – la începutul carierei noastre și duce la o implicare pe tot parcursul vieții pentru a ne stăpâni abilitățile.

Pentru a prioritiza alegerile tale de viață, fă-ți timp în fiecare weekend și întreabă-te:

Mă simt cu adevărat prezent atunci când îmi trăiesc viața de azi?
Dacă aș avea tot timpul din lume, aș face aceleași lucruri pe care le fac acum?
Când oamenii mă întreabă despre ce fac, sunt încântat să le dau un răspuns?
Dacă răspunsul nu este un da răsunător, atunci cel mai probabil este un nu - nu te gândi prea mult. Steve Jobs a exersat zilnic un exercițiu de auto-reflecție pe care l-ai putea folosi pentru a alege cu înțelepciune bătăliile.

În fiecare dimineață, după ce se trezea, Jobs se întreba: „Dacă astăzi ar fi ultima zi din viața mea, aș vrea să fac ceea ce sunt pe cale să fac?” Dacă răspunsul era „nu” timp de mai multe zile, știa că era momentul să schimbe direcția.

3. Redefinește narațiunea vieții cu virtute
Studiul din 2022 a mai constatat că indivizii care devin conștienți de mortalitatea lor sunt mai motivați să ducă vieți virtuoase și pline de sens. Majoritatea oamenilor descriu viața bună ca fiind virtuoasă la vârsta adultă.

Când au fost întrebați: „Dacă trăiești o singură dată, cum vrei să-și amintească ceilalți după ce ai plecat?”, majoritatea participanților au răspuns că ar dori să fie amintiți ca fiind curajoși, înțelepți sau amabili – în esență, nu pentru ceea ce au realizat, dar pentru ceea ce au contribuit.

Poți stabiliapoi pașii care te pot ajuta să devii persoana de care vrei să-și amintească ceilalți.

O viață bine trăită este mai puțin despre achiziție și acumulare, și mai mult despre autenticitate și aliniere. Când cineva trăiește în aliniere cu valorile, credințele și emoțiile saleinterioare, trăiește fără povară. În acest fel, imaginaea morții te poate ajuta să trăiești viața visurilor tale, potrivit forbes.com.
 

×
Subiecte în articol: memento mori viata sens