x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Întrebarea psihologilor: Oamenii singuri sunt mai fericiți?

Întrebarea psihologilor: Oamenii singuri sunt mai fericiți?

de Anastasia Paul    |    21 Mar 2024   •   18:45
Întrebarea psihologilor: Oamenii singuri sunt mai fericiți?
Sursa foto: Hepta

Ei, bine, psihologii sunt de părere că atenția pe care o dai propriei persoane este posibil să te facă fericit.

Nastasha Streiling are 28 de ani și spune că, deși și-ar dori o relație, este fericită că este singură. „Nu voi fi cu cineva decât dacă aceasta îmbunătățește lucrurile”.

Ea face parte dintr-un număr tot mai mare de persoane singure din Canada și din întreaga lume.

„Se pare că există dovezi că tot mai mulți oameni aleg să rămână singuri”, spune Geoff MacDonald, psiholog la Universitatea din Toronto, și care studiază bunăstarea persoanelor singure.

În Canada a existat o scădere a numărului de persoane care trăiesc împreună în cuplu între 1981 - 2021, potrivit Statistics Canada.

Cercetătorii sunt de părere că această scădere a numărului de cupluri este cauzată de schimbările societății. Datele arată că sunt mai puțini oameni care se căsătoresc, iar unele persoane divorțate aleg să rămână singure.

„Cred că acele tendințe în materie de divorț i-au făcut pe oameni să se gândească foarte atent la ceea ce își doresc în viața lor. Și dacă vor să intre într-o relație, cine este potențialul lor partener?”, este de părere Yuthika Girme, profesor asociat care studiază relațiile și singurătatea la Universitatea Simon Fraser (SFU).

Ea mai spune că unii oameni aleg să întârzie relațiile romantice pentru a se concentra pe carieră.

Sunt nefericiți cei singuri?
De ani de zile, multe studii despre persoanele necăsătorite s-au concentrat în mod special pe statutul relațional în comparație cu bunăstarea.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat este că oamenii fac presupuneri și există stereotipuri despre persoanele singure”, afirmă Girme, care conduce Laboratorul de relații care stau la baza experiențelor și complexităților singlehood la SFU.

De ce atât de mulți oameni sunt singuri acum

Mai mulți oameni decât oricând sunt singuri în Canada – cu cea mai mare scădere a relațiilor romantice în rândul celor de la mijlocul până la sfârșitul anilor 2000, potrivit Statistics Canada.

De ce este asta și cum arată a fi singur astăzi
Ea spune că propriile cercetări vizează bunăstarea celor singuri pentru a înțelege mai bine rolul pe care îl joacă statutul relațional în fericirea lor.

De exemplu, un studiu din 2023 a arătat că există alți factori care influențează satisfacția generală de viață a unei persoane și sentimentele de a fi singură. Studiul din 2021 a chestionat peste 900 de persoane singure din întreaga lume, din medii culturale și orientări sexuale diferite.

Cercetările au descoperit că cei care sunt cei mai nemulțumiți de faptul că sunt singuri, și care au cea mai scăzută satisfacție generală cu viața lor, sunt oamenii care tânjesc după conexiuni. Aceștia au fost numiți indivizi „atașați cu anxietate”.

Cauți un suflet pereche? Este o capcană, spun cercetătorii
Cei mai fericiți că sunt singuri tind să fie oamenii mai independenți, care se simt confortabil să fie singuri.

De fapt, nu există o mare diferență între tipurile de oameni care sunt fericiți singuri și tipurile de oameni care sunt fericiți în relații.

Oamenii cu cea mai mare satisfacție de viață sunt cei care sunt fericiți să fie singuri, dar sunt și deschiși să intre într-o relație. MacDonalds i-a descris ca fiind oameni „stabili din punct de vedere emoțional” cărora le place să se conecteze cu ceilalți.

„Datele noastre sugerează că intrarea într-o relație nu îi face pe oameni fericiți. Probabil că există dovezi mai bune că oamenii fericiți au mai multe șanse să intre în relații.”

Costul vieții

Reducerile fiscale pentru persoanele în vârstă căsătorite sunt inechitabile, potrivit canadienilor singuri mai în vârstă.

Vărstnicii canadieni care sunt căsătoriți sau într-o relație pot profita de împărțirea veniturilor - un avantaj fiscal despre care omologii lor singuri spun că nu este corect pentru cei care îmbătrânesc fără soț.

Producătorul Anis Heydari se uită la motivul pentru care seniorii singuri doresc, ceea ce numesc ei, un mediu mai echitabil.

Presiunea socială și impozitul pentru persoane singure
În ciuda cercetărilor care sugerează că relația unei persoane nu determină cât de fericită este, Girme subliniază că societatea a întărit valorile relațiilor romantice și ale căsătoriei.

De exemplu, anumite reality-show-uri, comedii romantice și filme de Crăciun se concentrează pe scopul final ca o persoană singură să-și găsească un partener.
Girme este de părere că filmele și mass-media tind să prezinte mesaje explicite despre partenerii romantici care sunt esențiali pentru fericire. 
„Nu cred că am văzut vreodată emisiuni de întâlniri în care o persoană se îndepărtează spunând: „Da, am încercat, sunt încă singură și sunt de acord cu asta. Întotdeauna sunt priviți cu milă oamenii care nu reușesc să-și găsească partener”.

Societatea nu este doar înclinată să creeze stereotipuri negative în jurul singurătății, este, de asemenea, concepută pentru a sprijini economic oamenii în relații.

Agraj Rathi, care locuiește în Vancouver, spune că a suferit presiuni din partea prietenilor și familiei pentru a se căsători. Tânărul de 26 de ani mai spune că există un beneficiu financiar de a fi într-o relație.
„Simt că societatea este foarte concentrată pe cuplu, în sensul că, dacă ai pe cineva cu care să împarți cheltuielile, este foarte ușor să ai o calitate mai bună a vieții.”

Oamenii singuri trebuie să plătească ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „taxa individuală”. Este diferența dintre ceea ce plătește o persoană singură, față de costul dacă este împărțit de un cuplu.

Există și taxe în Canada de care beneficiază cuplurile. De exemplu, cei care sunt căsătoriți sau în relații pot primi un credit fiscal pentru soț dacă unul dintre parteneri are un venit mai mic. De asemenea, pot pune în comun cheltuielile medicale și pot împărți pensiile cu partenerii lor, dacă sunt eligibili, notează cbc.ca.

×
Subiecte în articol: relaţii singur casatorit