x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce sunt Rusaliile: de la Cincizecime până la Ielele din tradiția populară românească

Ce sunt Rusaliile: de la Cincizecime până la Ielele din tradiția populară românească

de Andreea Tiron    |    22 Iun 2024   •   08:20
Ce sunt Rusaliile: de la Cincizecime până la Ielele din tradiția populară românească

Rusaliile sunt o sărbătoare creștină importantă, cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. Aceasta este sărbătorită la 50 de zile după Paște și marchează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Iisus Hristos, conform Noului Testament.

Rusaliile sunt considerate a fi momentul nașterii Bisericii Creștine, când apostolii au primit darul vorbirii în limbi și au început să răspândească mesajul creștin.

Semnificație religioasă:

 1. Pogorârea Sfântului Duh: Evenimentul descris în Faptele Apostolilor, capitolul 2, când Sfântul Duh s-a coborât asupra apostolilor sub formă de limbi de foc. Aceasta le-a dat puterea să predice în diverse limbi, fiind începutul misiunii lor de a răspândi creștinismul.
 2. Cincizecimea: Denumirea vine de la faptul că această sărbătoare are loc la 50 de zile după Paște, similar cu sărbătoarea evreiască Shavuot, care comemorează primirea celor Zece Porunci de către Moise pe Muntele Sinai.

Creștinii participă la slujbe speciale în biserici, unde se comemorează coborârea Sfântului Duh și se săvârșesc rugăciuni pentru binecuvântarea și protecția comunității.

Tradiții și obiceiuri:

 • Verdeața: În unele regiuni, casele și bisericile sunt împodobite cu verdeață și flori, simbolizând reînnoirea și viața nouă adusă de Sfântul Duh.
 • Dansuri și festivități populare: În unele zone, Rusaliile sunt însoțite de obiceiuri și dansuri tradiționale, reflectând bucuria și celebrarea comunității.

În tradiția populară românească, Rusaliile sunt asociate cu zânele sau spiritele naturii, considerate a fi entități binevoitoare dar și răzbunătoare dacă nu sunt respectate. Se crede că ele pot aduce atât binecuvântări, cât și necazuri.

Rusaliile sunt însoțite de diverse superstiții și tradiții populare în România. Aceste superstiții sunt adesea legate de protecție împotriva spiritelor rele și de asigurarea sănătății și prosperității.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute superstiții de Rusalii:

 1. Protecția împotriva Ielelor:

  • Se crede că Ielele, spirite malefice ale naturii, devin active în această perioadă. Pentru a se proteja de ele, oamenii obișnuiesc să poarte asupra lor pelin, usturoi sau alte plante apotropaice.
  • Se evită mersul pe câmp sau în pădure în noaptea de Rusalii, pentru a nu întâlni Ielele.
 2. Dansul Călușarilor:

  • Călușarii, un grup de bărbați care execută un dans ritualic, sunt considerați protectori ai comunității. Dansul lor alungă spiritele rele și aduce sănătate și noroc.
  • Se crede că cine este atins de călușari va fi protejat de boală și de farmece.
 3. Interdicții și evitări:

  • În perioada Rusaliilor, oamenii evită să facă treburi casnice sau munci agricole pentru a nu atrage mânia Ielelor.
  • Se spune că nu este bine să te cerți sau să spui vorbe urâte, pentru a nu atrage spiritele malefice.
 4. Ritualuri de protecție:

  • Oamenii pun ramuri de tei sau de nuc la uși și ferestre pentru a proteja casa de spiritele rele.
  • În unele regiuni, se fac focuri ritualice pentru a purifica locul și a alunga spiritele.
 5. Împodobirea caselor:

  • Casele și bisericile sunt împodobite cu frunze de tei, soc sau alte plante, simbolizând protecția și reînnoirea.

Legături cu credințele populare:

 • Rusaliile sunt văzute ca un moment în care granița dintre lumea vizibilă și cea invizibilă devine permeabilă, permițând spiritelor să interacționeze cu oamenii.
 • Ielele, deși periculoase, pot aduce și binecuvântări dacă sunt respectate și onorate corect.
 • În unele zone, fetele tinere culeg flori și le așază sub pernă în noaptea de Rusalii, sperând să își viseze viitorul soț.
 • În alte regiuni, oamenii poartă haine noi sau albe în ziua de Rusalii pentru a atrage norocul și puritatea.

Aceste superstiții și tradiții reflectă bogăția culturală și spirituală a Rusaliilor în România, amestecând elemente creștine cu credințe populare ancestrale.

×
Subiecte în articol: rusalii cincizecime iELE spirite superstitii