x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sfânta Luni. Tradiții și obiceiuri în prima zi din Săptămâna Mare

Sfânta Luni. Tradiții și obiceiuri în prima zi din Săptămâna Mare

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   14:00
Sfânta Luni. Tradiții și obiceiuri în prima zi din Săptămâna Mare
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Sfânta Luni este prima zi din Săptămâna Patimilor. Se citește Evanghelia după Matei despre sfârşitul lumii, "ca să fim mereu gata şi în aşteptarea venirii Domnului ca să judece vii şi morţii (Matei 24, 3-35)".

La denie se citește Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39).

Femeile încep curățenie generală de Paște în casă și în curte. Treburile importante se fac doar luni, marți și miercuri. Toate lucrurile din casă se aerisesc, se spală și se văruiesc pereții. 

Are loc pomenirea lui Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al luiIacob și primul al Rahilei. În Biblie se pune că acesta a fost aruncat într-o fântână de frații săi și apoi vândut pentru 30 de arginți. Aruncarea lui Iosif în fântână simpolizează înmormântarea lui Isus Hristos iar vânzarea sa reprezintă trădarea lui Isus de către Iuda tot pentru 30 de arginți.

O altă pomenire este a smochinului care nu avea roade, pildă din evanghelia după Marcu. Acesta simbolizează singagoga care nu l-a recunoscut pe Isus Hristot.

Potrivit crestinortodox.ro, aceste pilde au două înțelesuri: istoric, poporul evreu în așteptarea primei veniri a lui Mesia, și duhovnicesc, pregătirea și așteptarea celei de a doua veniri a Mirelui.

Denia din Lunea Mare

 

 

 

×
Subiecte în articol: saptamana patimilor sfanta luni