x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Victimele Holocaustului, comemorate prin artă

Victimele Holocaustului, comemorate prin artă

de Theodora Şutiu    |    28 Ian 2019   •   09:18
Victimele Holocaustului, comemorate prin artă

De Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România au avut loc o serie de evenimente artistice dedicate onorării memoriei celor aproximativ şase milioane de evrei, ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de regimul nazist din Germania, condus de Adolf  Hitler.

La Teatrul Evreiesc din Bucureşti, evenimentul a fost marcat de piesa „Luminile Ghetoului”. Spectacolul regizat de Andrei Munteanu „este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supravieţuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum şi de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX”.

La Cluj-Napoca, azi are loc „Ziua porţilor deschise” şi la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Evenimentul este conceput pentru grupuri de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, la Sinagoga Bistriţa a avut loc, ieri, un concert extraordinar susţinut de Daniela Păcuraru (soprană, laureată a Concursului Internaţional „Hariclea Darclée” şi a Concursului „Puccini” – Lucca, Italia). În Sălaj, Muzeul Holocaustului din Transilvania a găzduit un eveniment care l-a avut ca protagonist pe Vasile Nussbaum, unul dintre supravieţuitorii Holocaustului.

Muzeul Oraşului Oradea a găzduit anul acesta, pentru prima oară în istorie, evenimente de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în spaţiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein.

Data a fost aleasă pentru că, în 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.

×