x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ultima superlună din 2023. Când poate fi admirată

Ultima superlună din 2023. Când poate fi admirată

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2023   •   20:30
Ultima superlună din 2023. Când poate fi admirată
Sursa foto: Hepta

Ultima superlună a acestui an va avea loc vineri, 29 septembrie.

Este și luna de recoltă din acest an, scrie Insider, citat de dcnews.ro.

Aceasta este un tip de lună plină care poate apărea cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât cea mai slabă lună a anului. Fenomenul se petrece deoarece Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ, numit perigeu, potrivit NASA.

Deși superluna de vineri nu va fi cea mai mare a anului, fiind depășit de superluna albastră din august 2023, va fi mai mare  decât celalalte. 

"Diferența dintre această lună plină și superluna din august este de doar 4.370 km, așa că va fi foarte aproape de acea valoare de 14% - 30% pentru cea mai mare lună plină a anului", spune Noah Petro, cercetător al proiectului Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, într-un e-mail către Insider.

Lunile de recoltă 

"Lunile de recoltă apar în această perioadă a anului și sunt numite așa deoarece timp de câteva zile o lună aproape plină se ridică în jurul apusului", explică Patrick Hartigan, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Rice.

Fermierii care recoltează culturi în emisfera nordică vor avea astfel mai multă lumină pentru a munci după apusul soarelui.

În mod normal, răsăritul lunii în fiecare zi va fi cu 50 de minute mai târziu decât în ​​noaptea precedentă. Dar în jurul lunii recoltei, întârzierea scade cu câteva minute, în funcție de locație: până la 24 de minute în Chicago și 17 în Seattle.
"Impresia este că luna plină atârnă în jurul orizontului imediat după apusul soarelui timp de câteva zile la rând", a spus el.

"Există, de asemenea, o iluzie optică, accea că luna pare mai mare atunci când este aproape de orizont. Combinat cu efectul mic de superlună, toate acestea vor duce la un sezon minunat al lunii de recoltă în 2023", spune Hartigan. 

Lună roșie/portocalie

Deși această superlună nu va fi la fel de apropiată sau strălucitoare ca cea din august, ea poate apărea de culoare galben intens, portocaliu sau roșu, mai ales atunci când se ridică pentru prima dată de la orizont.
Luna pare să-și schimbe culoarea doar când răsare sau apune peste orizont, sau în timpul unei eclipse de Lună. Este același motiv pentru care avem răsărituri și apusuri roșii. "Atmosfera Pământului împrăștie lumina, cu excepția culorilor roșu/portocaliu", precizează Noah Petro.

Condițiile atmosferice, cum ar fi norii, fumul sau praful, pot schimba culoarea și strălucirea lunii. 

×
Subiecte în articol: superluna luna recoltei