x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Unde se află Coroana de spini a lui Isus Hristos, după ce a fost salvată dintr-un incendiu

Unde se află Coroana de spini a lui Isus Hristos, după ce a fost salvată dintr-un incendiu

de Redacția Jurnalul    |    03 Noi 2023   •   16:30
Unde se află Coroana de spini a lui Isus Hristos, după ce a fost salvată dintr-un incendiu
Sursa foto: Profimedia Images

Coroana de spini a lui Isus Hristos a fost la un pas să fie mistuită de flăcări, în urmă cu patru ani, când locul în care se afla a luat foc.

Orașul din Europa unde se află "Coroana de spini" purtată de Isus Hristos. A fost salvată, în secret, dintr-un incendiu uriaș, acum patru ani

Incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, din aprilie 2019, a afectat grav unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din lume. Atunci, pompierii au fost rugați să salveze Coroana de spini. Ei au intrat în clădire fără să știe unde se afla. Harta primită nu indica locul artefactului. 

La un moment dat, un pompier a localizat seiful și a reușit să o scoată la timp din clădirea care adrdea. Anterior a scos o replică aflată într-o casetă de sticlă dar care nu era originalul. 

Coroana de spini este păstrată acum în trezoreria catedralei Notre-Dame din Paris.

De-a lungul timpului, aceasta a scăpat de pasiunea naziștilor pentru suveniruri ale Patimilor în timpul ocupației Parisului, dar a fost aproape de distrugere în timpul Revoluției Franceze din 1789, potrivit antena3CNN.

Catedrala din Paris a păstrat-o după Revoluția Franceză. Anterior, ea s-a aflat în biserica La Sainte-Chapelle (Sfânta Capelă) a fost construită în principal pentru regel, în palatul său regal. Acolo se afla un depozit pentru colecția de relicve sacre a regelui. Cele mai importante dintre acestea au fost achiziționate de regele Ludovic al IX-lea în 1239. 

La Sainte-Chapelle a fost concepută ca un relicvariu enorm în sine, o vitrină pentru Coroana de Spini. Costul relicvei a fost de 13.134 de monede de aur, o sumă impresionantă pentru acea vreme. Regele a aranjat să achite datoriile proprietarului anterior. Costul capelei a reprezentat mai puțin de o treime din această sumă. Aceasta a fost cea mai scumpă piesă de colecție pe care lumea a văzut-o vreodată. Prețul îl eclipsează pe cel al "Salvator Mundi" al lui Leonardo, potrivit aleteia.org.

În loc să o ascundă, regele a anunțat că deține Coroana de spini. 

Spinii Coroanei lui Isus au fost răspândiți în toată lumea

Este ceea ce au făcut diverși regi ai Franței. Însă revoluționarii i-au respectat integritatea mai mult decât regii care erau dornici să facă impresie. Din acest motiv, din 1790 nu a dispărut nicio parte din ea. Înainte de aceasta, spinii liberi au fost împrăștiați în toată lumea.

Aproape toți spinii verificați se află de secole în colecțiile bisericilor. John Calvin a fost indignat când a început să-i adune. Unele dintre locații sunt catedralele din Köln, Praga și Sevilla dar și un internat din nordul Angliei (Stonyhurst College) și British Museum, prin intermediul colecției celebrei familii de bancheri Rothschild. Pittsburgh, Pennsylvania, are, de asemenea, un ghimpe în biserica St. Michaels.

Relicvariul Rothschild a fost creat pentru fratele extravagant al unui rege francez, în jurul anului 1400. Acesta este expus în British Museum.

Istoria Coroanei de spini a lui Hristos

Spinii sunt lungi, ascuțiți și duri. Evangheliile nu oferă detalii despre natura exactă a coroanei lui Hristos, dar în Ierusalim există câțiva descendenți cu aspect înspăimântător ai tufelor de spini din urmă cu două milenii. Nici Evangheliile nu sunt clare în privința faptului dacă Iisus a purtat-o pentru Ecco Homo cu Pontius Pilat și pe toată durata călătoriei sale spre moarte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×