x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Vinerea Mare. Zi de doliu. Tradiții și obiceiuri

Vinerea Mare. Zi de doliu. Tradiții și obiceiuri

de Redacția Jurnalul    |    14 Apr 2023   •   00:02
Vinerea Mare. Zi de doliu. Tradiții și obiceiuri
Sursa foto: pixabay.com

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este zi de doliu deoarece atunci a fost răstignit Isus Hristos. Seara are loc denia Prohodului Domnului.

În biserică se scoate Sfântul Epitaf, care îl reprezintă pe Isus mort, înconjurat de Maica Domnului și de apostoli. Pe sub acesta trec toți credincioșii până sâmbătă după-amiază. 

Sfântul Epitaf se aduce înapoi în Altar în dimineața de Înviere și este așzat pe masa sfântă, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălțării. 

Tradiția spune că persoanele care trec de trei ori pe sub Sfântul Epitaf vor fi sănătoși tot anul. 

Vinerii Mari i se mai spune și Vinerea Seacă deoarece se ține post negru până la Denia Prohodului Domnului, când se ia anafură din biserică. După cântarea Prohodului, se înconjoară masa de trei ori cu Sfântul Epitaf. 

La sfârșitul slujbei, femeile merg la morminte unde aprind lumânări. Totodată, preotul împarte florile aduse de credincioși, fiind considerate tămăduitoare. 

Se mai spune că dacă plouă în această zi, anul va fi mai rodnic, în caz contrar va fi secetă. Gospodinele nu au voie să facă treburi prin casă, nu gătesc, nu cos, nu spală. În schimb tămâiază pentru ca animalele sălbatice să nu se apropie de grădină. Cei care locuiesc la sate nu au voie să facă munci agricole. 

Copiii adună flori pe câmp și le aduc la biserică. În această zi, credincioșii păstrează tăcerea și meditează, scrie crestinortodox.ro.

×
Subiecte în articol: vinerea mare saptamana patimilor