A DOUA SESIUNE DE ADMITERE, DACA MAI RAMAN LOCURI
La Universitatea de Medicina din Iasi, taxa pentru cei care vor studia in regim cu taxa va fi calculata astfel incat sa acopere cheltuielile de scolarizare pentru un an de studii, in acord cu alocatia pentru locurile finantate de la buget. Statutul de student cu taxa se pastreaza, de regula, pe intreaga durata de scolarizare. In cazul in care raman locuri neocupate, se va organiza o noua sesiune de admitere dupa incheierea celei de-a doua sesiuni de bacalaureat, respectiv in perioada 19-25 septembrie 2005. Admiterea la Facultatile de Medicina si Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina din Bucuresti va include doua discipline, respectiv Biologie obligatoriu si Fizica sau Chimie la alegere, totalizand un numar de 120 intrebari, dintre care 80 pentru proba obligatorie si 40 pentru cea la alegere. La Facultatea de Moase si Asistenta Medicala examenul va include doua discipline - Biologie obligatoriu, respectiv Fizica sau Chimie la alegere.
TINERII CU PERFORMANTE INTRA FARA EXAMEN
Universitatea de Medicina din Craiova are locuri speciale pentru candidatii care au obtinut performante recunoscute la concursuri internationale si nationale. Candidatii pot fi inmatriculati pe locuri bugetate, alocate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la toate specializarile. Absolventii de liceu care se inscriu in categoria de mai sus se vor adresa cu cereri scrise conducerii UMF Craiova, care va decide asupra solicitarilor. Cererile se depun la Registratura UMF pana la data de 25 iulie 2005 si vor fi insotite de actele necesare pentru inscrierea la concursul de admitere, precum si de actul doveditor ca se incadreaza in aceasta categorie. Un candidat care da examen la Universitatea de Medicina din Cluj-Napoca poate participa concomitent la admiterea la mai multe specializari. Cei care s-au inscris pentru concursul de admitere si la o alta facultate vor prezenta la inscriere copia legalizata dupa diploma de bacalaureat si adeverinta din care sa reiasa ca actul de studii original se afla la o alta institutie.
TEST SCRIS LA TIMISOARA
La Universitatea de Medicina din Timisoara, probele de concurs pentru toate specializarile de la invatamantul cu 240-360 de credite transferabile se desfasoara scris, prin intrebari cu raspunsuri multiple. Corectarea se face prin aplicarea grilei la terminarea fiecarei probe, in fata candidatului si a 2 martori dintre candidati. Media generala de admitere nu poate fi mai mica de 5. La specializarile Medicina Generala, Moase, Medicina Dentara la Universitatea de Medicina din Targu-Mures, pentru cele 60 de intrebari de Biologie se acorda 8 puncte, restul reprezentand startul (un punct) si media de la bacalaureat (maximum un punct).
PREZENTA OBLIGATORIE LA ARHITECTURA
Numarul anilor de studiu in invatamantul superior va fi modificat. Dupa 3 ani, studentii din majoritatea facultatilor vor sustine examenul de licenta.
Apoi vor urma, timp de doi ani, un masterat sau isi vor putea da doctoratul dupa alti 3 ani de studiu. Exista insa domenii in care nu se opereaza schimbari, cum sunt medicina si arhitectura. Pentru cei care vor alege arhitectura este bine sa stie ca frecventa la cursuri este o conditie necesara formatiei si influenteaza nivelul notarii finale. In cadrul sistemului de credite, participarea studentului la activitatea didactica pe parcursul acesteia este parte din notarea finala. Sunt obligatorii predarea tuturor lucrarilor si proiectelor de orice fel, precum si prezentarea la examene in zilele si in orele anuntate de catedra sau de profesorul titular de disciplina.
Citește pe Antena3.ro