x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Timpul Vietii

Timpul Vietii

17 Apr 2006   •   00:00
CURATENIE
La inceput sovaielnic de primavara, la ingemanare de moarte si de viata, asa vine mereu Pastile, o sarbatoare a curateniei, a puritatii, a unui nou inceput.

Noi, orasenii, lasam totul in ultima clipa. Dar la tara, truditorii pamantului se pregatesc din vreme pentru intalnirea cu Hristos. In Saptamana Patimilor, oamenii postesc aspru si nimeni nu mai iese la camp. E saptamana cand toata lumea zugraveste sau macar da cu var. Innoirea de Pasti incepe intotdeauna cu cea a casei. 50% dintre romani incep curatenia de Pasti cu doua saptamani inainte, 34% dintre ei cu o saptamana inainte, 6% cu doua-trei zile inainte, iar 10% nu au dat nici un raspuns. Oamenii stiu ca vine apoi curatenia mai anevoioasa, cea de ganduri, de banuieli, de acuzatii fara rost, de vorbe spuse la repezeala. Nu reusim mereu sa facem curat in suflete, asa ca macar casa sa o lustruim. De Pasti sarbatorim viata redobandita, rascumparata prin jertfa. 43% dintre barbati incep cu doua saptamani inainte curatenia de Pasti si 56% dintre femei. Cu o saptamana inainte de Pasti incep curatenia 38% dintre barbati si 32% dintre femei. Cu doua-trei zile inainte, 8% dintre barbati si 4% dintre femei. Nu au dat un raspuns 12% dintre barbati si 8% dintre femei.

LA LOC DE CINSTE. Mama facea mai intai curatenie amanuntita, scutura si spala totul. Toata mobila era frecata, spalata pana ramanea curata. Cu doua saptamani inainte de Pasti, 52% dintre cei cu venituri sub medie incep curatenia. La fel 47% dintre cei cu venituri peste medie. Cu o saptamana inainte incep curatenia 34% dintre cei saraci si 35% dintre cei bogati. 5% din cei cu venituri sub medie si 7% cu venituri peste medie incep curatenia cu doua-trei zile inainte de Pasti. 9% din cei saraci si 11% din cei bogati nu au dat un raspuns. Aranjam masa de a doua zi, iar in capul mesei, la loc de cinste, un tacam in plus, pentru oaspetele cel mare care ne putea trece pragul casei. Scaldata in lumina aurie a soarelui, ma vad mirosind corcodusul copilariei mele. Pe lemnul incalzit de soare al bancii de sub corcodus adormeam, prinzand franturi de cuvinte ce razbateau din casa. Somnul acela nu l-am mai intalnit de atunci. La miezul noptii, clopotele bat puternic. "Veniti de luati lumina", se va auzi vocea preotului. Un indemn sa ne iubim unii pe altii, cum si El ne-a iubit pe noi.

CAT MAI REPEDE, CAT MAI BINE


38% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani incep curatenia de Pasti cu doua saptamani inainte, la fel si 53% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 52% din cei peste 56 de ani. 42% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani incep curatenia de Pasti cu o saptamana inainte, precum 31% dintre cei cu varste intre 31 si 55 de ani, 35% din cei peste 56 de ani. 11% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani incep curatenia de Pasti cu doua-trei zile inainte, la fel si 5% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 4% dintre cei peste 56 de ani.

Click pt a mari imaginea
De obicei cand incepeti curatenia dinaintea Pastilor?
  • 50% dintre romani incep curatenia de Pasti cu doua saptamani inainte
  • 34% dintre ei cu o saptamana inainte
  • 6% cu doua-trei zile inainte, iar 10% dintre intervievati nu au dat nici un raspuns
  • HRISTOS NE BATE LA USA SI ASTEAPTA SA-L POFTIM


    Cei cu studii sub liceu incep in proportie de 51% curatenia de Pasti inainte cu doua saptamani, cu 47% din cei cu liceu, iar 50% din cei cu studii peste liceu. Cu o saptamana inainte incep curatenia de Pasti 33% din cei cu studii sub liceu, 38% dintre cei cu liceu si 33% din cei cu studii peste liceu. Cu doua-trei zile inainte de Pasti incep curatenia 5% din cei cu studii sub liceu, 7% din cei cu liceu si 7% din cei cu studii peste liceu. Cei de la oras incep curatenia inainte de Pasti cu doua saptamani inainte in proportie de 48%, la fel si 52% dintre cei de la sate. Cu o saptamana inainte incep curatenia de Pasti 35% din cei cu mediul rezidential urban si 34% din cei cu mediul rezidential rural. Cu doua-trei zile inainte incep curatenia 8% din cei de la oras si 45% din cei de la sate. De Pasti, la Ierusalim, lumanarile celor mai credinciosi se aprind de la sine, portile cerului se deschid, Lumina ne cuprinde pe toti, iar Hristos ne bate la usa si asteapta sa-L poftim inauntru.

    PASTILE CER CURATENIE


    44% din cei din est, 46% din cei din vest si sud si 44% dintre cei din Bucuresti incep curatenia cu doua-trei saptamani inainte. Cu o saptamana inainte incep curatenia 27% din cei din est, 33% din cei din vest, 40% din cei din sud si 34% din cei din Bucuresti. Cu doua-trei zile inainte de Pasti incep curatenia 4% din cei din est, 6% din cei din vest, 6% din cei din sud si 9% din cei din Bucuresti.
    ×