x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Accidente pe gheata

Accidente pe gheata

07 Feb 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR

STELUTA INDREI

Cand trotuarele sunt pline de zapada si de gheata, mersul pe strada poate fi periculos . Si cum in ultima perioada iarna isi face de cap... mare atentie! Entorsele, luxatiile, fracturile sunt necazurile pe care zapada le aduce pietonilor, care, intr-o clipa de neatentie, aluneca si se trezesc cu mana sau cu piciorul imobilizate in atele sau, mai grav, in ghips. O atentie deosebita trebuie acordata primului ajutor, pentru ca o manevra gresita poate lesne transforma un traumatism minor intr-unul major. Nu miscati o persoana cu un traumatism al soldului, bazinului sau coapsei, sunati imediat la Salvare. Simptomele unei fracturi sau luxatii sunt durerea, deformarea membrului afectat, modificarea de coloratie a pielii, umflatura, osul vizibil, amortirea membrului, pierderea functionalitatii articulatiei sau membrului.

Entorse, luxatii

In cazul unei simple contuzii (lovitura), este indicata aplicarea unei pungi cu gheata pe zona afectata, iar daca nu puteti suporta durerile, recurgeti la administrarea de analgezice si antiinflamatoare. In cazul entorselor sau al luxatiilor se practica imobilizarea cu o fasa elastica, aplicarea de gheata, administrarea de analgezice si antiinflamatoare. Bolnavul trebuie transportat la spital pentru radiografie si consult ortopedic. Entorsele, denumite popular scrantituri, reprezinta lezarea ligamentelor unei articulatii, fiind provocate de miscarile bruste ale articulatiilor. Luxatia este deplasarea celor doua extremitati osoase ale unei articulatii. Durerea si umflatura la nivelul articulatiei afectate sunt cele care semnaleaza producerea unei entorse sau luxatii. "Daca avem de-a face cu o fractura inchisa sau deschisa, nu trebuie sa se faca manevre intempestive. In cazul fracturii la nivelul piciorului, bolnavul nu trebuie ridicat in picioare si nu trebuie sa calce cu membrul afectat. Este interzisa rasucirea, tragerea sau orice miscare brusca a membrului fracturat", avertizeaza medicul primar ortoped Gheorghe Popescu, seful Sectiei Ortopedie I de la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca". Daca victima sangereaza in zona unui os rupt, nu spalati si nu atingeti rana. Puneti usor un pansament curat deasupra plagii, dar nu legati un bandaj. Primul ajutor consta in fixarea fracturii cu doua atele suficient de lungi pentru a cuprinde articulatia, bolnavul transportandu-se imediat la un spital de urgenta cu sectie de ortopedie. Nu legati atela peste fractura. De fapt, transportul la spital pentru tratament ortopedic incheie sarcina salvatorilor...

PASUL 1. Imobilizarea unui brat lezat. Se stabilizeaza antebratul, articulatia pumnului si mana cu ajutorul unei reviste captusite cu un prosop.

PASUL 2. Pozitionati un servet, care sa serveasca drept fasa de sustinere.

PASUL 3. Fixati servetul prin legare. Asigurati-va ca fasa este fixata ferm, insa nu prea strans.

PASUL 4. Imobilizarea unui picior lezat. Gamba se fixeaza in atele cu ajutorul unor scanduri, captusite cu prosoape. Scandurile trebuie sa ajunga de la calcai la sold, respectiv zona inghinala.

PASUL 5. Daca nu gasiti scanduri, puteti folosi o patura rulata drept atela.

PASUL 6. Coapsa sau soldul se fixeaza in atele numai de o persoana competenta, daca victima trebuie miscata.

LA SCHI. In fiecare zi, la Spitalul de Urgenta Floreasca ajung si persoane accidentate la schi sau la patinaj, cele mai practicate sporturi de iarna. In ultima perioada, numarul entorselor si fracturilor se inregistreaza in limite rezonabile. "Cele mai frecvente accidente de schi sunt entorsele de genunchi, pentru ca echipamentele moderne nu protejeaza si genunchiul schiorului", spune medicul Gheorghe Popescu.

RECOMANDARE. Pentru a practica patinajul si schiul, trebuie sa fim intr-o stare de sanatate optima, sa purtam un echipament corespunzator si de buna calitate, iar inainte de start sa efectuam o scurta incalzire a musculaturii.

STIRI
EDUCATIE. Acordarea primului ajutor trebuie sa fie o prioritate pentru sistemul de sanatate publica, semnaleaza organizatia franceza de Cruce Rosie. Pentru ca aceasta modalitate de salvare a numeroase vieti sa fie cunoscuta de cat mai multe persoane, expertii de la Crucea Rosie propun invatarea masurilor de prim-ajutor inca din scoala. De asemenea, propun realizarea unor pliante si brosuri care sa se distribuie populatiei pentru o mai buna informare in acest domeniu. Ei estimeaza ca "daca victima unui accident de orice fel primeste imediat ingrijiri specializate, sansele de supravietuire se maresc cu 20%".

HIPOTERMIE. Cand temperatura corpului scade din cauza expunerii prelungite la frig, se instaleaza hipotermia. Victima simte mai intai ca ii este foarte rece, apoi are frisoane si crampe. Daca victima este imobilizata mai mult timp, apare fenomenul de somnolenta. In aceasta situatie, persoana respectiva este in pericol de deces, din cauza diminuarii progresive a temperaturii interne. Este total gresit sa incalzim brusc victima prin apropierea de o sursa de caldura. In aceste cazuri, primul ajutor consta in transportarea de urgenta a victimei la cel mai apropiat refugiu si apelarea la persoane competente in acordarea primului ajutor.

HUNEDOARA. Peste 35 de persoane au suferit fracturi ale membrelor si au fost transportate de urgenta la spitalul din Hunedoara, dupa ce au alunecat si au cazut pe gheata sau pe zapada. Medicii avertizeaza ca numarul cazurilor de fracturi a crescut in ultimele zile din cauza caderilor masive de zapada si a poleiului. Majoritatea persoanelor care se prezinta cu fracturi ale membrelor sunt turisti aflati in vacanta, la schi, in statiunile Parang si Straja. Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, medicii se asteapta ca numarul persoanelor cu fracturi sa creasca.

STIATI CA ?
n Fracturile de sold sunt accidente deosebit de grave, care necesita interventii chirurgicale pentru montarea unei proteze de sold. Batranii sunt cei mai predispusi la astfel de fracturi cu urmari serioase pentru ei. In afara de operatia complicata pe care o au de suportat, batranii trebuie sa faca fata si unei recuperari indelungate, cu rezultate incerte. Dr. Gheorghe Popescu ii sfatuieste pe batrani sa fie foarte atenti cand ies din casa si sa evite trotuarele impracticabile din cauza ghetii si zapezii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul