x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bruxelles - Rehn incinge spiritele

Bruxelles - Rehn incinge spiritele

de Irina Cristea    |    27 Apr 2006   •   00:00
Bruxelles - Rehn incinge spiritele

Corespondenta din Bruxelles
Parlamentarii europeni au schimbat ieri impresii cu comisarul pentru Extindere despre pregatirile Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii. Dezbaterea a provocat insa mici frecusuri intre grupurile reprezentate in Legislativul UE.
Corespondenta din Bruxelles
Europarlamentarii s-au reunit in sesiune plenara pentru a afla daca Romania si Bulgaria mai au timp pentru a face reforme pana in 2007. Raspunsurile primite de la Olli Rehn nu i-au lasat nici mai lamuriti, nici mai derutati.

A fost nevoie de mai bine de o ora pentru ca parlamentarii europeni reuniti la Bruxelles sa afle ca e prea devreme pentru a spune daca Romania si Bulgaria vor fi gata sa se alature Uniunii la 1 ianuarie 2007. O ora de intrebari, de raspunsuri si de interpelari. Chemat, teoretic, sa raspunda ingrijorarilor si intrebarilor parlamentarilor, Olli Rehn a fost mai degraba in postura de ascultator, pentru ca raspunsurile pe care acestia le doreau nu pot fi deocamdata date. A spus-o comisarul pentru Extindere in fraze mestesugite care au durat minute intregi, si a spus-o, perfect sintetizat, seful grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schultz. "Ce ne-ati spus dumneavoastra in mod exhaustiv este un lucru foarte simplu: este prea devreme", a afirmat germanul.

ACELASI DISCURS. Interpelarea orala adresata in comun de seful Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET), Elmar Brok, si de raportorii pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici si Geoffrey van Orden, se referea la cateva aspecte principale: daca cele doua tari mai au timp sa faca reformele necesare pentru a adera la 1 ianuarie 2007, la ce mecanisme de monitorizare se poate apela dupa integrarea lor si in ce stadiu sunt la capitolul reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Raspunsurile lui Olli Rehn au semanat mai degraba cu o compilatie de fraze din toate discursurile si interventiile sale din ultimele luni. Cel mai clar raspuns al sau a fost ca nu poate da un raspuns. Lucru pe care, de altfel, parlamentarii europeni in cunosteau. Este in practica fireasca a Comisiei sa nu faca publica o evaluare atat de importanta cu trei saptamani inainte de raportul de monitorizare. "Comisia evalueaza in prezent situatia din cele doua tari. Termenul-limita pentru colectarea informatiilor este sfarsitul lunii aprilie. Nu sunt in pozitia de a putea da acum raspunsul la intrebarea daca Romania si Bulgaria fac suficiente eforturi pentru a adera la 1 ianuarie 2007", a spus Rehn. Comisarul si-a prezentat apoi discursul obisnuit. A spus ca prioritatea prioritatilor este sistemul juridic, cu rezultate vizibile si cu asigurarea ca reformele sunt ireversibile. "Vom propune o data de aderare care sa permita mentinerea ritmului actual al reformelor", a spus finlandezul. El le-a reamintit europarlamentarilor ca Romania a facut progrese remarcabile in domeniile considerate pana nu de mult drept critice.

MONITORIZARE. Pentru a-i asigura pe legiuitorii europeni ca nu au de ce sa se teama ca Uniunii i se vor alatura doi membri care nu fac fata cerintelor, Olli Rehn le-a reamintit de existenta multiplelor clauze de salvgardare. Ele reprezinta, a spus comisarul, un mecanism de monitorizare instituit din timp, pentru a combate posibilele probleme ce pot intra in UE o data cu un stat care nu indeplineste in totalitate criteriile europene. Finlandezul nu a exclus posibilitatea discutarii unor clauze noi.

FAVORABILI
Cele mai multe si importante voci din Parlamentul European au lansat doua mesaje clare: amanarea aderarii nu ar fi in folosul nimanui, dar Romania si Bulgaria nu trebuie sa slabeasca ritmul reformelor. "Sa nu stea cu bratele incrucisate dupa raportul de la 16 mai, crezand ca sunt cu sacii in caruta", a spus crestin-democratul Markus Ferber. Dezamagirea populara, pericolul extremismului si deterioarea climatului de afaceri sunt cateva dintre dezavantajele unei amanari, vazute de raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden. Cel mai important lucru este, pentru socialistul Pierre Moscovici, faptul ca expertii Comisiei nu au identificat obstacole insurmontabile in calea unei aderari in 2007.

Olli Rehn a fost acuzat ca neglijeaza maghiarii


de ANA ILIE
Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, a avut o surpriza de proportii, dupa ce s-a trezit acuzat de catre un grup de europarlamentari ca nu tine seama de situatia minoritatii maghiare, atunci cand analizeaza candidatura Romaniei la Uniunea Europeana.

NEAJUNSURI SI REA-VOINTA. Potrivit publicatiei online EUObserver, 15 europarlamentari vigilenti au remarcat tendinta lui Rehn "de a privi problemele care ingrijoreaza minoritatea maghiara, cu implicatii serioase legate de drepturile omului, ca nefiind motiv de ingrijorare pentru Comisie". Intr-o scrisoare trimisa marti Comisiei Europene, cei 15 parlamentari europeni, dintre care 13 fac parte din Partidul Popular European, de centru-dreapta, subliniaza "esecul Romaniei de a adopta legea minoritatilor" si "neajunsurile in asigurarea de catre statul roman a facilitatilor pentru educatia superioara in limba maghiara". Scrisoarea il mai acuza pe Olli Rehn ca "este inclinat sa ascunda aceste probleme sub covor" si ca este "sceptic in ceea ce priveste existenta problemelor".

"CAMPANIE ROMANEASCA". Gyorgy Schopflin, europarlamentar ungar de centru-dreapta si initiator al scrisorii, afirma ca atitudinea lui Rehn fata de acest subiect pare sa se fi modificat in perioada in care a prezentat, la inceputul lunii aprilie, o evaluare esentiala privind pregatirea Romaniei pentru aderare. "Cred ca a fost supus unei campanii romanesti de lobby", a spus Schopflin, adaugand ca Bucurestiul "vrea ca intreaga problema a minoritatilor sa dispara sub nivelul radarului". Se pare ca scrisoarea este pe placul eurodeputatilor socialisti ungari. Potrivit unui oficial al Parlamentului ungar, acestia sunt de acord cu "majoritatea punctelor scrisorii", dar au formulat o declaratie separata asupra acestei probleme.

COMISIA SE PASTREZA MODERATA. Lucrurile nu se vad la fel insa si la Bruxelles. Comisia, care nu a analizat inca oficial scrisoarea, a respins insa acuzatiile lui Schopflin. Referindu-se la acuzatiile privind modificarea de atitudine a lui Rehn, purtatorul de cuvant pentru Extindere al Comisiei a declarat ca "Rehn nu si-a modificat deloc punctul de vedere".

Contactata de catre EUObserver, misiunea Romaniei la Bruxelles a refuzat sa comenteze scrisoarea, dar, referindu-se in general la minoritati, un purtator de cuvant a declarat ca "minoritatile din Romania au o multime de drepturi".

OPTIMISM
"Ma bucur ca Kinga Gal va vorbi din nou despre problema minoritatilor, pentru ca astfel va ocupa din timp.Cat despre adoptii, problema a fost deja transata in Parlamentul European cu multa vreme in urma.In plus, ea nu are nici o legatura cu integrarea Romaniei"
Marian Jean Marinescu
observator roman la Parlamentul European

PLANURI
"Intentionez sa-mi rezerv de pe acum o camera la cel mai bun hotel din Bucuresti si sa-mi cumpar un steag pe care sa-l flutur in ziua aderarii"
Emma Nicholson
europarlamentar britanic
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania rehn olli rehn olli