x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cea mai discretă dietă

Cea mai discretă dietă

de Irina Cristea    |    09 Aug 2009   •   00:00
Cea mai discretă dietă
Sursa foto: /Stockxpertcom

Cu doar o sută de calorii mai puţin în meniul zilnic nu vei încăpea peste noapte în ţinutele romantice din perioada lunii de miere, dar cu siguranţă vei ieşi în câştig la cântar. Nu e nevoie de cine ştie ce efort ca să "ciupeşti" constant din porţia zilnică. Aproape pe nesimţite şi fără să te înfometezi, vei reuşi să scapi de kilograme bune până la sfârşitul anului.



La dispoziţia persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus stau un număr sufocant de diete, reţete, pastile, ceaiuri şi chiar intervenţii chirurgicale, toate promiţând atingerea scopului propus într-un timp record.

Cei care au avut nenorocul sau lipsa de voinţă de a se lupta de ani buni cu excesul ponderal ştiu deja că succesul fiecărei diete se plăteşte mai târziu cu şi mai multe kilograme în plus. Experţii britanici ne asigură însă că există şi soluţii simple, una dintre ele fiind să îţi păcăleşti organismul şi să reduci aproape pe nesimţite numărul caloriilor.

Sfatul nutriţionistului Amanda Ursell este să "tai" o sută de calorii din meniul tău zilnic. Pare - şi chiar este - foarte puţin. Aproape nesemnificativ. Dar într-un an, de exemplu, scăderea în greutate poate fi considerabilă. Şi, lucrul cel mai important, ea s-a făcut treptat, prin paşi mărunţi, fără a aplica organismului şocuri care să-l facă să se răzbune mai târziu. "Calculul e simplu: 100 de calorii mai puţin pe zi înseamnă 36.500 de calorii mai puţin într-un an, ceea ce poate duce la o scădere în greutate de 4,5-5 kilograme. Nu e o scădere spectaculoasă, dar este sigură şi fără «efecte secundare»", este sfatul nutriţionistului britanic. Există numeroase modalităţi de a "tăia" caloriile din meniul zilnic, iar Amanda Ursell propune câteva dintre cele mai la îndemână.
LA MICUL-DEJUN:
Musli şi fructe în loc de cereale şi pâine prăjită
În loc de 50 de grame de cereale crocante, acoperite cu zahăr sau caramel şi servite cu lapte alături de o felie de pâine prăjită cu unt şi gem puteţi încerca 65 de grame de musli fără zahăr cu lapte semi-degresat şi o banană. Acest mic dejun nu e doar mai sărac în calorii, ci şi mai săţios şi va fi dige­rat mai lent.
Un alt avantaj - vă veţi începe programul cu unul dintre cele cinci fructe pe care medicii le recomandă zilnic.

Biscuit, salată de fructe şi cafea în loc de o brioşă
Cine înhaţă o brioşă în drum spre serviciu cu gândul că o trataţie atât de mică nu are cum să fie prea consistentă trebuie să ştie că brioşa înseamnă 520 de calorii. O alegere mult mai bună ar fi un biscuit integral, o salată de fructe şi un cappuccino "light", care totalizează doar 326 de calorii şi lasă loc şi pentru un iaurt înainte de prânz.

Ochiuri româneşti, roşii şi pâine prăjită în loc de croissant
A servi croissante la miculdejun fără unt şi gem poate părea o alegere foarte inspirată. Deliciosul foitaj conţine însă o cantitate mare de lipide şi 373 de calorii. Nutriţioniştii sugerează o alternativă mult mai sănătoasă şi mai săracă în calorii: un sandviş cu ochiuri româneşti şi câteva felii de roşie la grătar.
PRÂNZUL
Cartof copt cu fasole şi salată în loc de unt şi brânză

Un cartof copt bine uns cu unt şi presărat cu brânză rasă e o adevărată bombă calorică. Acelaşi cartof servit doar cu fasole verde, o salată generoasă şi un fruct se transformă într-un prânz consistent, dar mai sărac în calorii şi în grăsimi saturate. Unde mai pui că aduce şi un aport de vitamine.

Sandvişuri de acasă în loc de sandvişuri cu ton înecat în maioneză
E foarte la îndemână să îţi cumperi un sandviş cu ton în loc să pregăteşti ceva de acasă. Însă un somn cu cinci minute mai scurt ar însemna timp pentru a prepara un sandviş similar, dar mult mai sărac în calorii. Ai nevoie de două felii de pâine integrală, eventual preparată în casă, unse cu puţină maioneză light şi cu o salată de ton făcută cu mâna ta din 45 de grame de ton conservat în ulei (deci nici măcar în suc propriu!), oţet balsamic şi roşii tăiate cubuleţe. Rapid, uşor şi cu aproximativ o sută de calorii mai puţin.

Pentru dependenţii de ciocolată
Pentru cei care nu reuşesc să renunţe la pâinea unsă cu ciocolată sau la croissantele cu ciocolată există o variantă mai puţin spectaculoasă, dar care nu îi privează de desertul favorit. Două felii de pâine integrală unse cu 20 de grame de ciocolată tartinabilă (ca, de pildă, Nutella) sunt mai sărace în calorii şi mai bogate în fibre. Iar câteva felii de căpşune puse peste ciocolată aduc şi un plus de vitamina C. Merită încercat!

Un Kit-Kat şi bucăţi de fructe în loc de un baton Mars
Nutriţionistul Amanda Ursell atribuie 308 calorii unui baton Mars, ceva mai multe în comparaţie cu cele 220 de calorii dintr-un Kit-Kat. Rămâne chiar loc pentru ceva zmeură sau o nectarină zemoasă. Avantajul: nu doar mai puţine calorii, ci şi o porţie de fructe bogate în vitamine şi nutrienţi.
GUSTĂRI
Amestec de alune şi stafide în loc de alune simple

La calculator, la televizor sau la plimbare, tentaţia de a goli o punguţă cu alune sărate nu e de ici, de colo. Aportul mare de sare şi cel de grăsimi sunt atât de însemnate şi de dăunătoare sănătăţii încât fac calo­rii­le să pară un mizilic. Cea mai bună ar fi despărţirea to­tală de această gustare, dar există şi o soluţie de com­promis: pungile ce conţin amestec de alune şi sta­fide.

Ciuguliţi măsline în loc să vă înfruptaţi cu humus
O porţie de humus însoţită de "beţişoare" din castravete sună ademenitor. Sună chiar echilibrat din punct de vedere nutriţional. Şi chiar este, în comparaţie cu brioşa sau croissantul. Numai că, pusă faţă în faţă cu o farfurie cu măsline, ar fi mai inspirat să ne orien­tăm către a doua variantă. Trei linguriţe de humus totalizează 168 de calorii. În schimb, 20 de măsline în saramură înseamnă o economie de 100 de calorii. Şi, neapărat, un pahar cu apă la îndemână. Dacă măslinele sunt în ulei, e de preferat să ne rezumăm la 15.

O salată tzatziki în loc de chipsuri
Oricât de crocante, aromate şi apetisante ar părea, chipsurile sunt un mare "Nu" pentru dietă şi, în gene­ral, pentru un regim de viaţă sănătos. Unde mai pui că 50 de grame înseamnă 230 de calorii. O variantă de a le evita este un bol de salată tzatziki, proaspătă, sănătoasă şi răcoritoare, numai bună în vreme de caniculă. Câştigul este dublu - atât la capitolul calorii, cât şi la cel al respectului de sine.
CEVA DE BĂUT?
Cappuccino mai mic cu lapte degresat în loc de cappuccino "clasic"
Mai mic şi cu un conţinut mai redus de grăsime, un cappuccino poate fi mai sărac cu 100 de calorii şi cu 11 grame de grăsime decât ştiam. Iar aportul de calciu rămâne neschimbat, ne asigură nutriţionistul. Un alt pont valoros este să fim atenţi şi la numărul caloriilor din băuturi, nu doar la cele din alimente. Cea mai bună idee ar fi să tratăm lichidele drept... gustări, pentru a nu ne păcăli la sfârşitul zilei când vrem să tragem linie şi să numărăm caloriile asimilate.

Lapte degresat în loc de lapte integral şi nimic în loc de zahăr

Cantitatea de zahăr consumată zilnic de o femeie de talie medie cu o dietă de 2.000 de calorii pe zi ar trebui să nu depăşească 50 de grame. Indiferent dacă este vorba de zahăr tos sau sub formă de glucoză sau fructoză.
Un bărbat are "dreptul" la 12 grame de zahăr în plus. Dacă atunci când serviţi un ceai sau cafea renunţaţi la laptele integral şi la zahăr, vă veţi ţine deoparte de calorii, care adunate de la o zi la alta vă pot face surprize la cântar. Neplăcute.

Bucăţi de fructe şi ceva apă în loc de "smoothie"
Devenite cunoscute şi consumatorilor români, faimoasele "smoothie" (ce au ca ingrediente fructe, lapte sau iaurt, miere şi gheaţă) pot conţine tot mai multe calorii pe măsură ce printre ingrediente apar dulciurile şi proteinele. Vă puteţi prepara propria băutură rece şi cremoasă, pentru că nu vă trebuie decât (spre exemplu) o banană, câteva bucăţi de ananas şi mango, amestecate cu gheaţă zdrobită. Tot vă e sete? Un pahar cu apă face minuni.

Şpriţ în loc de vin sec
Un pahar mai mic poate fi o soluţie pentru a reduce consumul de alcool. Desigur, atunci când există bunăvoinţă şi ceva voinţă.
Un pahar de 125 de mililitri e o alegere mai bună decât unul de 250 de mililitri. Sau, pentru cei care nu se pot despărţi de măsurile generoase, paharul mare poate rămâne, dar conţinutul său merge împărţit între vin şi apă minerală. Rezultatul imediat - 85 de calorii mai puţin şi o băutură răcoritoare, prietenoasă şi mai de vorbă lungă.

×