GARGANTUA SI PANTAGRUEL
SIMONA CHIRIAC
Buturuga este o prajitura specifica Frantei
|
BUTURUGA. In tarile crestine, in noaptea de 24 spre 25 decembrie, exista obiceiul de a arde in soba un trunchi de brad, simbolizand moartea si renasterea anuala a divinitatii, dar, de ce nu, si a anului.
Francezii, recunoscuti pentru inventivitatea lor, au mers mai departe si au creat un desert (o prajitura), al carui rol este de a marca perpetua pendulare a naturii intre viata si moarte. Patiserii decoreaza de obicei aceste buturugi cu obiecte din plastic sau comestibile, reprezentand elemente ale Craciunului (horn, ferastrau, brad, pitici, ciuperca sau chiar lumanarele miniaturale). Aceasta inspiratie finala da specificul unui desert neobisnuit, degustat exclusiv de Craciun.
Citește pe Antena3.ro
CHRISTMAS PUDDING
|
ANGLIA, IRLANDA
|
SOMON AFUMAT
|
NORVEGIA,SCOTIA
In Norvegia, somonul afumat Glavlacks este specialitatea tarii. Crescut in apele reci ale fiordurilor, are carnea de culoare roza, foarte frageda. De secole, obiceiul numit Julebord se practica in Norvegia la 25 decembrie: dupa slujba religioasa, familia si prietenii apropiati se strang la o masa copioasa compusa din friptura de porc, carnati, varza tocata, morun marinat, branza, fructe, Lefser (prajituri uscate), paine traditionala Flatbrod si diverse placinte. Bauturile traditionale sunt Aquavit si bere. Si in Scotia se poate pescui somon, cu deosebirea ca este mai galben decat cel norvegian. In general, culoarea variaza in functie de origine, alimentatie si metoda folosita la afumare. |
BOLOREI - COROANA REGILOR
|
PORTUGALIA
In Portugalia se mananca, traditional, curcan la cuptor, figurine din turta dulce si prajiturele cu miere, amandine si scortisoara. Se spune ca in Portugalia exista 365 de retete pentru prepararea morunului, cate una pentru fiecare zi a anului. Tot traditia cere ca acesta sa fie servit fiert, cu cartofi natur si legume verzi. Ziua de 25 decembrie face loc mancarurilor cu carne: curcan fezandat in apa cu lamaie si dafin, timp de 12 ore, umplut cu castane sau nuci. Masa se termina cu orez cu lapte (riz dolce) parfumat cu vanilie. Invitatia la masa ramane valabila pana in Duminca Regilor, pentru ca prietenii si rudele sa poata gusta feluritele prajituri gatite pentru Sarbatori. Piesa de baza este Bolorei (Coroana regilor), care se consuma de la 15 decembrie pana la 15 ianuarie. Este vorba de o briosa garnisita cu fructe confiate care marcheaza solstitiul de vara, reminiscenta indepartata a sarbatorilor pagane. In Duminica Regilor, pe vremuri, se schimbau cadouri pentru ca, in aceasta zi, regii Magi au oferit aur si tamaie copilului Iisus. Obiceiul se mai pastreaza in unele case. |
PRAJITURA PRESEDINTELUI
|
SUA
In SUA, daca bradul decoreaza statele din nord si din est, palmierul este impodobit in sud. Antreurile sunt compuse in special din somon afumat, iar piesa de rezistenta o reprezinta friptura de vitel. La Casa Alba se mananca "prajitura presedintelui", preparata dupa o reteta veche de 200 de ani, traditie de pe vremea lui Abraham Lincoln si care nu se mai gaseste in alta parte. Presedintele mananca aceasta prajitura, care arata ca o briosa speciala, pe 24 decembrie. La prepararea ei se folosesc: drojdie, zahar, petale rosii de trandafir, sofran, brandy, zahar candel, faina, apa de trandafiri, unt, cirese rosii, coaja de portocale. Prepararea acestei prajituri este dificila si necesita multa dexteritate. |
CURIOZITATI
|
DESTIN. In unele locuri, traditia spune ca ziua in care cade Craciunul ar fi foarte importanta pentru destinul oamenilor. Daca-i luni /N-o sa ai ani buni. Daca e marti/ La toti ai sa imparti. Craciunul daca-i joi /Foame-o fi apoi. Dar daca e vineri /Numeri anii tineri. De-i sambata Craciun/Avea-vei un an bun. Craciun duminica de vei avea /Sa te astepti la iarna grea...
RAPOSATII. La miezul noptii, raposatii revin la casele lor pentru a lua parte la masa de Craciun. De aceea, usa trebuie lasata deschisa pentru ca acestia sa poata pleca. La miezul noptii si natura devine stranie. Se povesteste ca animalele vorbesc precum oamenii, ca albinele se agita in stupi, ca animalele ingenuncheaza in grajduri... La prima bataie a ceasului in noaptea de Craciun, arborii fructiferi infloresc. Florile dispar insa la cea de-a douasprezecea bataie a pendulei. SUB MASLIN. Pentru ca bradul e o planta rara, grecii infig o ramura de maslin intr-o painita pe care o pun in mijlocul mesei. Gospodina nu uita sa marcheze painea de Craciun cu amprenta mainii sale ca sa le arate copiilor ca Iisus a binecuvantat-o. La tara, painea are forma de animale - vaca sau miel. |