x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fierbinte!

21 Sep 2005   •   00:00
CIORBE SI SUPE
Descoperirea focului a fost primul pas catre o inventie care ne face astazi viata mai usoara: supa. Consumata fierbinte, reprezinta remediul eficace impotriva guturaiului.

Se pare ca primii oameni care preparau supa au trait cu 8.000 de ani in urma. Firi inventive, ei au transformat carapacea reptilelor sau chiar stomacurile animalelor in vase in care se putea fierbe apa. Se adauga apoi vanat proaspat si supa era gata.

In Europa a devenit populara de-abia in secolul al XVII-lea, o data cu inventarea lingurii. Dar, ca sa fim exacti, trebuie sa spunem ca lingurile au avut la inceput un scop estetic: sa se asorteze cu gulerele rigide, ultima noutate in materie de moda.

Astazi, supa este nelipsita din meniul restaurantelor, putand cuprinde diverse ingrediente, unele dintre ele mai putin obisnuite: struguri, prune, pepene galben, sampanie sau coniac.

SUPA DE PUI CU GALUSTE


  • INGREDIENTE: 500 g carne de pui, 4 morcovi, o ceapa, 4 cartofi, o telina, patrunjel, sare, piper, doua oua, gris.
  • PREPARARE: Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Cand a inceput sa fiarba, se adauga zarzavatul. Morcovul se taie rondele, telina feliute, iar cartofii cubulete. Ceapa se adauga intreaga in oala. Separat, se bat ouale foarte bine, se adauga grisul (6 linguri, in functie de cat de mari sunt ouale), pana cand compozitia are consistenta smantanii. Se lasa putin deoparte. Cand carnea si legumele au fiert, se scoate ceapa si apoi se formeaza galuste cu ajutorul unei lingurite si se pun in supa. Este bine sa puneti mai intai doar una, pentru a verifica daca nu se destrama. In acest caz, compozitia mai are nevoie de gris. Dupa ce toate galustele au fiert se presara patrunjelul tocat.

    SUPA DE LEGUME


  • INGREDIENTE: un dovlecel, doi morcovi, o telina, un pastarnac, doi ardei, o ceapa, 6 rosii, ulei, sare, piper, mirodenii, o legatura de patrunjel.
  • PREPARARE: Legumele se descojesc, se toaca marunt si se inabusa in putin ulei pana isi lasa zeama. Se adauga apa fierbinte, dar nu prea multa, pentru a nu-i diminua gustul. Dupa ce a dat un clocot, se pun sarea, piperul si condimentele (oregano, cimbru sau busuioc). La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt. Se serveste calda sau rece, in functie de preferinta.

    SUPA DE CHIMION


  • INGREDIENTE: doi morcovi, albitura, o ceapa, cateva frunze de telina, o lingurita cu chimion, 3 linguri cu ulei, 30 g faina, sare, piper, crutoane, iaurt.
  • PREPARARE: Legumele se descojesc, se toaca si se pun la fiert in doi litri de apa. Intr-o tigaie fara ulei se rumenesc faina si chimionul, amestecand incontinuu pana cand devin maronii. Apoi se pun uleiul si o lingurita cu ceapa tocata foarte marunt. Se stinge cu supa, se dau cateva clocote si apoi se pun frunzele de telina tocate, sarea si piperul. Se serveste cu iaurt si crutoane.

    SUPA DE CIUPERCI


  • INGREDIENTE: un morcov, o radacina de patrunjel, o ceapa, 200 g ciuperci, o lingura cu orez, 100 g smantana, o lamaie, un ou, o legatura de patrunjel si una de marar, ulei.
  • PREPARARE: Legumele se dau pe razatoarea mare si se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se stinge cu apa fierbinte (aproximativ doi litri) si apoi se adauga ciupercile taiate lamele. Dupa o jumatate de ora se pune orezul si se fierbe in continuare. Se ia oala de pe foc si se drege supa cu galbenus si smantana. Se adauga sare, zeama de lamaie dupa gust si vedeata tocata marunt.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul supă ceapa