x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Grota Miresei

14 Sep 2005   •   00:00
REPORTER IN TIGAIE
Pentru ca parintii voiau s-o dea cu forta dupa un mire care nu-i placea, fata s-a aruncat din varful stancii, punandu-si capat zilelor. Locul acela, intrat in legenda, unde muntele de sare se intalneste cu apa adusa de ploi, poarta numele de Grota Miresei.

MUNTELE-MINUNE. De fapt, daca intrebi care sunt atractiile turistice la Slanic Prahova, toata lumea te indruma fie la salina veche, unde se coboara 200 de metri cu ascensorul, fie in acest areal natural cu "piatra de sare", unde tabuul prafului alb, asezat cuminte in solnita de-acasa, se risipeste.

La inceput, ochiul si mintea refuza sa accepte constructia megalitica a celui mai popular condiment, cerand, parca, proba adevarului. Am dobandit-o finalmente si noi, tinand in mana, apoi "gustand" aschia ascutita ca un stilet a bucatii de roca desprinsa din sisturile protejate ca monument al naturii de la Grota Miresei. Era... chiar sare! Pusa excesiv in bucate, dauneaza sanatatii; dizolvata in apa, tamaduieste.

Au inteles acest adevar cei care au construit langa muntele-minune un strand a carui apa intareste oasele betege.

Au profitat de atractia ei cei care au valorificat turismul punand in circuit vechea mina "Unirea" si cei care si-au construit in preajma, beneficiind de interesul turistic si balnear, restaurante pentru gurmanzi.

RESTAURANT. Intr-un astfel de loc am descoperit platoul cu mancare "Grota Miresei", alcatuit, zice-se, dupa meniul original de la nunta legendara a nefericitei fete.

Directoarea localului, Liliana Manolescu, a vrut sa transforme o istorie trista intr-o poveste de succes; si poate ca i-a reusit. Femeie tonica si plina de sarm, Liliana ne-a marturisit ca pentru cei sase bucatari ai localului nu prea mai exista secrete in ceea ce priveste gastronomia romaneasca...

SPECIALITATE. Cat vorbeam, a aparut si mancarea. Pe un platou de dimensiuni mari am vazut asezate pomana porcului (carne afumata, carnaciori), cartofi taranesti, pulpa de pui la gratar, mamaliguta, castraveti, rosii, ceapa rosie. Toate sunt ornate cu salata verde si se servesc cat carnea este calda. Patroana ne spune ca dintr-un asemenea platou se satura patru persoane si ne indeamna sa aruncam o privire si asupra altor feluri de mancare, cum ar fi snitel umplut sau pulpa la tava, cu ciuperci, bucate foarte cerute de clienti.

Pentru degustare, o alegem pe cea din urma si cadem de acord ca Liliana are dreptate: "In general, as putea spune ca noi ne facem publicitate numai prin profesionalismul bucatarilor. Lumea vine la Slanic Prahova, mananca la restaurantul nostru si, la scurt timp, clientii se reintorc sau trimit pe altii, carora le povestesc ce bine se mananca aici. Exista o serie de prejudecati legate de Slanic-Prahova, care tin mai mult de necunoastere. Va asigur insa ca acei care au venit o data la noi, vin si a doua oara. Muntele ii atrage ca un magnet; parca nici n-ar fi de sare, ci din aur!... Eu n-am un fel de mancare preferat, dar am o nostalgie: ostropelul de pasare facut de mama, in copilarie; nu i-am mai regasit niciodata si nicaieri gustul originar. Poate tocmai de aceea bucatarii mei se straduiesc sa pregateasca cel mai bun ostropel din Prahova"...

Patroana se ridica si indreapta una dintre pietrele de sare asezate pe marginea ferestrei. Abia acum observ colectia salina insirata in jurul incaperii imense, decorate rustic. Imi atrag privirea, de asemenea, tablourile de sfarsit de secol al XIX-lea, cand Slanic Prahova intra in circuitul balnear.

BUCATARUL. Liliana se scuza, se ridica si-i face intrarea la "masa presei" tanarului bucatar Vasile Costache. Merge pe 19 ani, dar lucreaza in bucatarie de la 15.

Avea 6 ani cand, parintii fiind plecati la serviciu si el si-a dorit clatite cu dulceata, s-a apucat sa le faca singur, iar de atunci se tot incearca pe sine la fiecare nou fel de mancare. Are Scoala de Arte Culinare din Ploiesti si dorinta lui cea mai mare este sa ajunga maestru-sef intr-un restaurant international.

A luat locul 13 la un concurs national al bucatarilor si acum se pregateste sa mearga in Franta, la specializare. A avut si ghinioane: intr-o zi, in loc sa puna sare in ciorba, a pus bicarbonat. "Inchipuiti-va cum s-a putut umfla o oala de 20 de litri cu bicarbonat!"...

"Sunt de profesie inginer si am pornit impreuna cu sora mea aceasta afacere, din dorinta de a dovedi ca, acolo unde pui suflet, reusesti neaparat. In viata nu exista Ă«nu potĂ», ci numai Ă«nu vreauĂ»!" - Liliana Manolescu, manager

DEBUTANTUL
Vasile Costache. 19 ani. Un bucatar de viitor. Tentatiile sale gastronomice merg acum catre bucataria asiatica si carnea de rechin. Incearca sa invete meseria de la alti bucatari, iar cea mai mare tristete a lui este ca nu are prilejul sa faca ornamente cat mai variate de kiwi, banane si ananas. Pentru el, viitorul gastronomiei este al imbinarii cat mai perfecte dintre gustul si aspectul mancarii. "Modelul meu profesional este chiar unchiul meu, cel care m-a indemnat sa fac aceasta profesie. Lucreaza la un restaurant cunoscut din Slanic Prahova si se pricepe nemaipomenit de bine la pus muraturi din toate legumele, dar si din pepeni, struguri sau porumb"...

CAIET DE RETETE

CARTOFI TARANESTI

Reteta de cartofi taranesti ca la Slanic Prahova se prepara din: cartofi, ceapa calita, usturoi si verdeata. Cartofii se curata, se taie in bucati mai mari, se prajesc si se pun intr-un vas. Ceapa se taie pestisori si se caleste. Se face si un mujdei de usturoi. Se amesteca toate cu verdeata, condimente - sare si piper - si se adauga peste cartofi.

PIEPT DE PUI CU SMANTANA

Pentru a prepara aceasta reteta ai nevoie de piept de pui, unt, ulei, verdeata, condimente, smantana, vin si ciuperci. Pieptul de pui se curata de piele si se taie cubulete. Se caleste in putin ulei si apoi se inabusa. Separat, intr-un vas, se pun unt, putina apa si vin alb, demidulce. Cand a inceput sa fiarba se toarna peste pui si se lasa la foc mic. Puiul continua astfel sa fiarba inabusit pana este foarte bine patruns. Cand este gata, se adauga smantana, condimente, ciuperci tocate si inabusite si verdeata. Se serveste cu cartofi taranesti.

OSTROPEL DE PUI

Atunci cand comanda acest fel de mancare, clientul este intrebat ce parte a puiului isi doreste sa manance. Puiul se curata, se transeaza, se alege partea dorita - in cazul in care se pregateste un numar redus de portii -, iar carnea se fierbe si apoi se pune la gratar. Separat se prepara un mujdei de usturoi a carui tarie se taie cu zeama de lamaie (usturoiul se zdrobeste si se freaca foarte bine cu ulei, sare si zeama de lamaie pana se omogenizeaza si capata un aspect asemanator cu al maionezei). Separat se prepara si o saramura de ostropel (din care este exclusa faina, deoarece "dauneaza stomacului", ne spune Vasile Costache). Puiul se monteaza pe platou alaturi de mamaliguta, iar saramura de ostropel se aduce separat in sosiera.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul sare slanic prahova