Lichior de caise• Lichior de cireşe negre• Lichior de vişine
Angelina Şucu, Rădăuţi. Pentru lichiorul de caise aveţi
nevoie de: un litru apă, 500 g zahăr, 500 ml spirt alb, o linguriţă de sirop de
zahăr ars, un sfert baton de vanilie; pentru esenţă: 15 caise şi 15 zarzăre coapte, 500 ml spirt alb.
Preparare:
Fructele spălate, fără sîmburi, se pun într-un borcan şi se toarnă spirt cît să
fie acoperite. Se închide bine şi se dă la macerat pentru două săptămîni. Din
zahăr şi apă se face un sirop puţin legat, se ia de pe foc, se adaugă jumătate
din esenţa de fructe şi se dă la rece. Apoi se toarnă restul de esenţă, 500 ml
spirt alb şi siropul de zahăr ars. Se amestecă bine şi se trece prin filtru de
hîrtie, apoi se îmbuteliază.
Melina Safran, Tulcea.Lichiorul de cireşe negre se prepară
din: un kg cireşe negre fără sîmburi, 1,5 l rachiu de drojdie, 750 g zahăr.
Preparare: Peste
cireşele puse într-un borcan se toarnă un litru din rachiul de drojdie. Se
astupă bine şi se dă la soare 40 de zile. Sîmburii se sparg, se pun într-un vas
şi se toarnă restul de rachiu. Se lasă tot 40 de zile. Cele două infuzii se
strecoară, se amestecă şi li se adaugă zahărul. După dorinţă, se poate adăuga
vanilie sau scorţişoară. Cînd se dizolvă zahărul se toarnă în sticle.
Mariana Burcea, Buzău. Lichiorul de vişine de care amintiţi
se obţine din: 5 kg vişine, 4 kg zahăr, 750 ml spirt alb, 500 ml rom, un baton
vanilie.
Preparare: Vişinele
bine coapte se pun într-un borcan. Se pun alternativ straturi de fructe şi zahăr,
ultimul fiind de zahăr. Se toarnă spirtul şi romul şi se adaugă vanilia. Se
leagă cu celofan şi se lasă la soare 4 săptămîni, timp în care se clatină vasul
la două zile. Se filtrează lichiorul şi se toarnă în sticle. (V.B.)