x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    25 Iun 2008   •   00:00

Lichio­r de caise• Lichior de cire­­şe negre• Lichior de vişine

Angelina Şucu, Rădăuţi. Pentru lichio­rul de caise aveţi nevoie de: un litru apă, 500 g zahăr, 500 ml spirt alb, o linguriţă de sirop de zahăr ars, un sfert baton de vanilie; pentru esenţă: 15 caise şi 15 zarzăre coapte, 500 ml spirt alb.
Preparare: Fructele spălate, fără sîmburi, se pun într-un borcan şi se toarnă spirt cît să fie acoperite. Se închide bine şi se dă la macerat pentru două săptă­mîni. Din zahăr şi apă se face un sirop puţin legat, se ia de pe foc, se adaugă jumătate din esenţa de fructe şi se dă la rece. Apoi se toarnă restul de esenţă, 500 ml spirt alb şi siropul de zahăr ars. Se amestecă bine şi se trece prin filtru de hîrtie, apoi se îmbuteliază.


Melina Safran, Tulcea.Lichiorul de cire­­şe negre se prepară din: un kg cireşe negre fără sîmburi, 1,5 l rachiu de ­drojdie, 750 g zahăr.
Preparare: Peste cireşele puse într-un borcan se toarnă un litru din rachiul de droj­die. Se astupă bine şi se dă la soare 40 de zile. Sîmburii se sparg, se pun într-un vas şi se toarnă restul de rachiu. Se lasă tot 40 de zile. Cele două infuzii se strecoară, se amestecă şi li se adaugă zahărul. După dorinţă, se poate adăuga vanilie sau scorţişoară. Cînd se dizolvă zahărul se toarnă în sticle.


Mariana Burcea, Buzău. Lichiorul de vişine de care amintiţi se obţine din: 5 kg vişine, 4 kg zahăr, 750 ml spirt alb, 500 ml rom, un baton vanilie.
Preparare: Vişinele bine coapte se pun într-un borcan. Se pun alternativ straturi de fructe şi zahăr, ultimul fiind de zahăr. Se toarnă spirtul şi romul şi se adaugă vanilia. Se leagă cu celofan şi se lasă la soare 4 săptămîni, timp în care se clatină vasul la două zile. Se filtrează lichiorul şi se toarnă în sticle. (V.B.)

×
Subiecte în articol: zahăr toarna agenda