"Dumnezeu a făcut alimentul, diavolul l-a condimentat"
James Joyce, scriitor irlandez
Daniela Costea, Ploieşti. Cartofii umpluţi cu ciuperci se prepară din: 6 cartofi mari, două linguri de pastă de roşii, o ceapă, 500 g ciuperci, făină, o legătură de mărar şi una de pătrunjel, sare, piper, ulei, (un ou, pentru cine nu ţine post).
Preparare: Curăţaţi cartofii de coajă, tăiaţi-i în două şi scobiţi-i de miez, cam până la 1 cm grosime, cât mai uniform. Tăvăliţi-i prin făină, scuturaţi-i şi prăjiţi-i uşor, în ulei. Îi scoateţi şi-i montaţi într-o cratiţă, cu scobitura în sus. Căliţi ceapa tocată mărunt. Ciupercile curăţate se dau prin maşina de tocat şi se amestecă împreună cu ceapa, verdeaţa tocată fin, sare şi piper (şi oul bătut). Umpleţi cartofii cu amestecul de ciuperci şi turnaţi un sos din pastă de roşii, diluată cu apă caldă. Daţi un clocot şi puneţi la cuptor pentru 30 minute. Puteţi adăuga, în umplutură, usturoi tocat fin.
Claudia Antohi, Bucureşti. Pentru cartofii ţărăneşti aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 6 cartofi mari, două linguri de pastă de tomate, o jumătate de cană de ulei, sare, piper, 3 căţei de usturoi şi cimbru (facultative).
Preparare: Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i pe lung, în felii groase. Încingeţi cuptorul. Diluaţi pasta de tomate cu o jumătate de cană de apă. Într-o tavă, pe un ochi aprins de aragaz, puneţi uleiul şi-l încingeţi uşor. Turnaţi cartofii, şterşi de apă, şi-i tăvăliţi, ca să prindă toţi ulei, apoi turnaţi pasta de tomate, săraţi uşor, amestecaţi iar, piperaţi şi acoperiţi tava cu staniol. Daţi la cuptor, la foc potrivit. După 30 minute scoateţi tava, întoarceţi uşor cartofii, presăraţi usturoiul tocat felioare, presăraţi cimbrul, acoperiţi iar şi mai lăsaţi la foc mic, până miroase a usturoi, 10-15 minute. Se consumă cu murături, sau salate de crudităţi (ori ca garnitură la fripturi).
Citește pe Antena3.ro