x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Robert Isac Steurer: viaţa şi creaţia poetică

Robert Isac Steurer: viaţa şi creaţia poetică

de Loreta Popa    |    14 Noi 2010   •   00:00
Robert Isac Steurer: viaţa şi creaţia poetică

La 6 noiembrie, în timp ce treceam cu toţii prin durerea dispariţiei unui poet uriaş, ce va rămâne în Panteonul sufletului românesc, Adrian Păunescu, la Muzeul Literaturii Române avea loc un eveniment emoţionant. Lansarea unui volum însoţit de CD cu 30 de poeme de Robert Isac Steurer.

Apărut la Editura Maxim Publisher, 2010, volumul a beneficiat de lectura lui Ion Caramitru. Printre cei invitaţi la lansarea acestui volum s-au numărat Liviu Grăsoiu, Radu Cârneci, Daniel Cristea/Enache, Ion Butnaru, Tudor Opriş şi Gelu Trandafir. Amfitrion a fost Lucian Chişu.

E impresionantă istoria familiei din care face parte autorul volumului, Robert Isac Steurer, care de la generaţie la generaţie a transmis încrederea în menirea picturii, a muzicii, a poeziei. Nepoata lui Iosif Steurer, Alexandrina Isac Steurer, mama poetului, a hotărât să aducă la lumină poveştile de viaţă şi istorie ţesute în jurul întâlnirii între doi tineri hotărâţi să meargă o viaţă întreagă pe calea artei. O familie de pictori, dar şi de muzicieni, de fotografi şi poeţi. În 1903, pictoriţa Maria Ciurdea ajungea la München, după doi ani de studii de pictură şi după recomandarea profesorilor de a se pregăti în străinătate. Tot la München venise tot cu gânduri de devenire artistică şi Iosef Franz Steurer, german get-beget, căruia îi pică iremediabil la suflet pictoriţa româncă, cu 6 ani mai mare ca el. În 1905, cei doi pictori, iremediabil îndrăgostiţi, vin definitiv în România. Documentarea cărţii i-a reuşit pe deplin autoarei, Alexandrina Isac Steurer, de aceea apariţia volumului tragicului poet şi pictor Robert Isac Steurer, dispărut la vârsta hristică, la nu mult timp după această reuşită nu poate decât să bucure.

"O să mor ca o insectă/ Care zboară fără sens,/ În toate direcţiile posibile/ ½i imposibile", spunea Robert Isaac Steurer în cartea sa de versuri "Umbre în lumină", 2000, Editura Regală. Talentul unui nebun frumos am putea spune. Atât de frumos, de amplu, de tragic. Ştia că va muri la 33 de ani, a spus-o de atât de multe ori încât toată lumea îl numea nebun. Robert avea talentul de a prinde adevărul din zbor. Poate că nu a fost înţeles de toată lumea, dar nici un profet nu este înţeles în ţara lui. Nici pe sine însuşi nu s-a înţeles uneori. Se ferea să vorbească prea mult de faţă cu alţii.
În Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, lansarea antologiei bilingve (română-engleză) "Robert Isac Steurer: viaţa şi creaţia poetică" s-a încheiat cu un recital Robert Isac Steurer, lucrările regretatului poet fiind interpretate de actorul Ion Caramitru. Au concertat apoi Cvintetul Instrumental CAPRICE şi profesorul Liviu Cristian, la flaut.

Tragicul poet şi pictor Robert Isac Steurer a dispărut în 2003, la doar 33 de ani.

×
Subiecte în articol: spectator