28 FEBRUARIE 2005
Preda Lucian, Popesti-Leordeni:
"Sunt handicapat gradul II. In urma bolii am suferit cateva amputari ale degetelor de la picioare, motiv pentru care ma deplasez foarte greu. Am auzit ca pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladire si a terenului aferent. Ce sa fac pentru asta?".
RASPUNS: Pentru a afla daca beneficiati de scutire de la plata impozitului si ce acte trebuie sa contina dosarul, trebuie sa mergeti la Directia de Taxe, Impozite si alte Venituri, la care sunteti arondat.
Claudiu Loredan, Baia-Mare:
"Lucrez la o societate pe o perioada nedeterminata. Va intreb daca pot sa lucrez ca angajat al societatii, eu sunt pensionat cu anticipatie, adica am plecat cu ordonanta in anul 2000 (nu la cererea mea sau a societatii, aceasta era falimentara). Varsta mea este de 58 de ani, iar la vremea pensionarii, in anul 2001, aveam 56 de ani. Am parcurs toate etapele: somaj, ajutor somaj, pensionarea. Acum se vehiculeaza in mass-media ca nu am voie sa lucrez pana la varsta de pensioanre, adica 63 de ani. Eu am pensia foarte mica si vechimea de 34 de ani si patru luni. Va rog sa-mi dati un raspuns".
RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Potrivit prevederilor art. 94 din Legea nr. 19/ 2000, pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective: copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la implinirea varstelor legale; nevazatorii; pensionarii pentru limita de varsta; pensionarii de invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie. In concluzie, intrucat dvs. beneficiati de pensie anticipata, nu aveti dreptul de a cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala".
Georgeta Marinescu, Brasov:
"M-am casatorit in stainatate, iar sotul meu este tot roman, dar nu am preluat numele lui. As dori sa fac chiar acum aceasta schimbare, dar problema este ca nici eu, nici sotul meu nu vom reveni in tara pentru cativa ani buni. Pot imputernici pe altcineva, o ruda sau un prieten, pentru a depune documentele necesare schimbarii numelui in locul meu, in tara".
RASPUNS: Toate aceste demersuri trebuie facute in tara unde v-ati casatorit.
Care sunt fructele și legumele toxice. Numărul celor cu pesticide peste limitele legale s-a dublat față de anul trecut
Citește pe Antena3.ro
DURATA PROTECTIEI DREPTULUI DE AUTOR |
Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare. Daca opera este creata, intr-o perioada de timp, in parti, serii, volume si in orice alte forme de continuare, termenul va fi calculat pentru fiecare dintre aceste componente.
|