x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sunt mama!

25 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Nasterea este un miracol. Si daca femeia gravida va fi pregatita sa admita ca ea este autoarea acestui miracol, nasterea nu ar mai fi asociata neaparat cu un chin. "Din punct de vedere emotional, nasterea este unul dintre cele mai importante momente din viata unui cuplu. De buna desfasurare a nasterii depinde atat dezvoltarea normala a pruncului, cat si relatia dintre parteneri", spune doctorul Catalin Petru Haiduc, medic specialist obstetrician-ginecolog la Spitalul Filantropia.

Optimismul si tonusul sunt determinante pentru femeia care va naste. Ea trebuie sa stie la ce se poate astepta in timpul travaliului si sa nu se sperie. Majoritatea nasterilor decurg normal. Din pacate, la noi nu se fac cursuri de pregatire a femeii pentru a deveni mama. Ea va intelege ca nasterea presupune si un "hop" pe care trebuie sa stie cum sa-l depaseasca, dar si o mare bucurie.

Daca nu este informata asupra modificarilor care se petrec cu corpul ei, femeia poate intra foarte usor in panica si ii poate cere medicului ceea nu e posibil. Dupa 2-3 ore de travaliu, multe femeii spun: "Faceti-mi o injectie de dilatatie, pentru ca nu mai pot sa suport". Daca femeia ar fi pregatita asupra modului de derulare a nasterii, ea ar reusi sa adopte un alt comportament.

Momentele nasterii

Sunt trei semne care preced nasterea; aparitia contractiilor uterine, la intervale regulate de mai putin de 10 minute, ruperea membranelor si eliminarea dopului gelatinos. Teoretic nasterea presupune patru perioade mari: dilatarea (6-20 ore), expulzarea fatului (pana la o ora), expulzarea placentei (pana la 30 de minute) si lauzia imediata (cateva ore).

Dilatarea este momentul cel mai lung al nasterii si are loc treptat, timp in care capul copilului coboara si se roteste in pelvis. Contractiile uterine cresc in intensitate, dureaza mai mult si survin mai des. Dilatarea colului se apreciaza in centimetri, prin examen vaginal de catre obstetrician. Acest examen se face in principiu din 2 in 2 ore. La pacientele cu membranele rupte, examenul se efectueaza la 3-4 ore, pentru a nu favoriza infectiile. In acest timp, femeia este monitorizata de o echipa de medici, prin aprecierea batailor cordului fetal – indicator al starii intrauterine a fatului – precum si prin urmarirea contractiilor uterine si a caracterului acestora. Bataile cordului fetal descresc in timpul contractiei si cresc dupa incetarea acesteia.

In cazul travaliului cu probleme se pot administra anumite substante medicamentoase, pentru a obtine corectarea acestuia. Daca travaliul nu poate fi corectat si apare o suferinta a fatului se decide nasterea prin operatie cezariana de urgenta. Nu exista substante miraculoase de dilatare. Exista substante care tenteaza la corectarea unui travaliu, dar nu au eficienta de 100%. Fiecare pacienta are un raspuns individual la aceasta medicatie.

Expulzia fatului

Sub forta propulsoare a contractiilor uterine, fatul coboara in pelvis si este expulzat. "Este o perioada activa pentru mama. Miscarea de impingere si screamatul sunt esentiale". In acest moment al nasterii, medicul poate face o taietura a perineului, pentru evitarea rupturilor mari ale perineului in timpul expulziei. Dupa expulzia fatului urmeaza o perioada de latenta de 15-30 de minute. Femeia simte din una-doua contractii mai reduse in intensitate si este expulzata placenta.

Medicul are obligatia de a se asigura de eliminarea in totalitate a placentei si membranelor.

Cateva ore dupa nastere femeia este in lauzia imediata. Ea ramane in sala de nastere sub supraveghere. Este o perioada de refacere in care sunt indicate consumul de lichide, a unui un sandivis, un masaj usor al abdomenului, dupa care poate sa se odihneasca.

TATAL. Optimismul mamei, increderea si comunicarea ei cu echipa care o are in grija sunt esentiale. Sustinerea de catre persoane apropiate – tatal copilului sau mama gravidei, in timpul nasterii, chiar in sala de nastere, cu acordul medicilor – este binevenita. "Sunt adeptul acestei prezente, daca persoanele respective sunt pregatite. In special tatii au o mentalitate tipic fatalista: sunt mai speriosi decat femeile. Sunt de un real ajutor femeile care au mai trecut printr-o nastere, respectiv una dintre mamele gravidei", declara medicul Catalin Petru Haiduc.

CURSURI. In Austria, cursurile de pregatire a femeii gravide sunt obligatorii. Femeia beneficiaza de concediu pe parcusul sarcinii si i se asigura venituri corespunzatoare. Dar are obligatia de urma cursurile speciale. Daca ea nu poate sa dovedeasca medicului de familie ca a respectat calendarul intalnirilor cu medicul ginecolog si programul cursurilor prenatale, este sanctionata. Medicul de familie informeaza "asigurarile de sanatate" si femeia poate pierde banii pentru perioada de sarcina.

RISCURI. Cezariana este o interventie chirurgicala prin care se realizeaza sectionarea peretelui abdominal si a uterului cu scopul extragerii fatului. Acest tip de operatie este asociat cu riscuri materne si cu o morbiditate mai mare decat nasterea naturala. Cezariana este preferabila daca beneficiile mamei, ale fatului sau ale ambilor, depasesc riscul unei nasteri naturale pentru mama. Se face o cantarire a riscurilor si se poate decide de la inceput nasterea prin cezariana.

SFATUL MEDICULUI
Durerea poate fi calmata prin administrarea unor medicamente (narcotice), care dau o senzatie de somnolenta si greata. De asemenea se mai poate face o anestezie locala la nivelul colului, metoda relativ abandonata. Anestezia peridurala este insa cea mai eficienta metoda de calmare a durerilor. Se face prin instalarea unui cateter la nivelul spatiului epidural si injectarea unui anestezic ce blocheaza nervii chiar la iesirea din canalul medular. Sunt nervii care ies de la coloana vertebrala si se duc spre organele genitale si perineu. Intrucat colaborarea femeii cu medicul este foarte redusa, se poate impune folosirea unor instrumente obstetricale (forcepsul sau pompa de vid), cu scopul extractiei copilului. Anestezia peridurala nu este ceruta de gravida in timpul travaliului. Ea se decide de comun acord pacienta – medic, dupa ce ea a fost informata asupra beneficiilor acestei metode. Decizia se ia inainte de nastere. Anestezia peridurala se administreaza numai dupa debutul travaliului, femeia trecand prin dureri, care fac sa debuteze dilatatia.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul femeia nasterea fatului