x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vechea ciocolată caldă

Vechea ciocolată caldă

21 Noi 2007   •   00:00

Un studiu publicat in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences" anunţă că amerindienii obişnuiau să consume băuturi pe bază de boabe de cacao incă de acum 3.000 de ani, şi nu de 2.500 de ani, cum stabiliseră inainte istoricii. La inceput, fructele de cacao erau folosite pentru obţinerea unei băuturi alcoolizate, asemănătoare la gust cu berea, numită "chicha". Profesorul John Henderson, autorul acestui studiu, a afirmat că "fermentănd fructele de cacao, s-a descoperit, din intămplare, că din acestea se putea obţine o băutură delicioasă pe bază de boabe de cacao, adică ciocolata caldă". (S.C.)

Licitaţie

O trufă albă cu o greutate de 750 de grame a fost adjudecată pentru suma de 143.000 de euro la o licitaţie organizată duminică, la Alba, in Toscana, in cadrul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului internaţional al trufei albe. Trufa albă de Piemonte este celebră in Italia, mai ales la Alba, unde anual este organizat un tărg dedicat rafinatei ciuperci. Trufele expuse in cadrul acestei licitaţii au fost văndute pentru suma totală de 364.600 de euro. (C.D.)

Vin franţuzesc

Noul vin Beaujolais din 2007, obţinut la Lyon, a apărut luna aceasta pe piaţă. "Are un gust foarte plăcut, lejer, cu arome de zmeură", a declarat somelierul Damien Gateau. Anul acesta consumatorii vor degusta un Beuajolais rosé, dar acesta este in cantitate limitată, doar 400.000 de sticle. Vinul clasic este disponibil in 50 de milioane de sticle, dar producătorii se tem că din cauza creşterii euro, vinul nu se va vinde foarte bine in străinătate. (C.D.)

Modernizare in viticultură

Viticultorii romăni au depus proiecte in valoare de 40 de milioane de euro pentru modernizarea şi reconversia plantaţiilor de viţă-de-vie, in campania 2007-2008, pentru o suprafaţă de peste 3.000 de hectare. Sumele pe care le pot primi variază intre 4.000 de euro/ hectar şi 14.800 de euro/ hectar. Ţinănd cont de faptul că valoarea solicitărilor este de aproape două ori mai mare decăt fondurile alocate, se va aplica metoda "primul venit - primul servit". (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world