x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vin avertismente de la Bruxelles

Vin avertismente de la Bruxelles

01 Iun 2005   •   00:00

O prima scrisoare de avertizare din partea Comisiei Europene urmeaza sa ajunga zilele acestea pe biroul premierului Calin Popescu Tariceanu.



  • de IRINA CRISTEA

  • ATRIBUTIE. Comisia Europeana monitorizeaza constant pregatirile de aderare a Romaniei
    Pregatirile de aderare ale Romaniei trebuie sa ia viteza. Acesta este mesajul asteptat zilele acestea de la Bruxelles, sub forma unei prime scrisori de avertizare catre Guvernul roman. Potrivit unor surse bine informate, documentul este deja "pe drum", semn ca reformele din Romania au nevoie de un nou impuls pentru a-i multumi pe oficialii europeni.

    FARA SURPRIZE. Sosirea unor scrisori de avertizare nu ar trebui sa fie o surpriza pentru Executiv. Vestea i-a fost comunicata premierului Tariceanu chiar de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, cu ocazia celei mai recente vizite in Romania, din 11 mai. La acel moment, cei doi oficiali avusesera o intalnire in care discutasera despre stadiul pregatirilor Romaniei in procesul de integrare europeana, in special in ceea ce priveste combaterea coruptiei si reforma justitiei. Potrivit comunicatului remis la acea vreme de biroul de presa al Guvernului, Tariceanu ii prezentase lui Rehn "atat actiunile concrete realizate in ultima perioada si masurile aflate in pregatire in aceste domenii, cat si deciziile adoptate in domeniul concurentei". Se pare insa ca tocmai aceste domenii - justitia si concurenta - vor face obiectul principalelor avertismente asteptate din partea Comisiei Europene.

    DOMENII CU PROBLEME. Pentru Romania, monitorizarea a constatat intarzieri ingrijoratoare la sapte capitole, dintre care trei pot declansa in cele din urma amanarea aderarii. Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, in domeniul justitiei si afacerilor interne sunt vizate lupta impotriva coruptiei si controlul frontierelor. La concurenta, punctul cel mai slab este aplicarea corecta a regimului subventiilor de stat, mai ales in siderurgie. La mediul inconjurator, este vizata transpunerea in practica a legislatiei. Celelalte patru domenii unde Comisia a constatat ramaneri in urma sunt impozitarea, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura, mai exact sistemul computerizat de plati pentru subventiile europene si aplicarea legislatiei fito-sanitare.

    PROCEDURA. Din punct de vedere formal, scrisoarea de avertizare timpurie reprezinta un mecanism pe care Executivul Uniunii il are la indemana pentru a atentiona un stat candidat ca nu respecta intocmai regulile convenite cu Bruxellesul. Astfel de scrisori pot primi, deopotriva, si statele membre, atunci cand incalca, potrivit Comisiei, normele europene si obligatiile ce le revin. Obiectul unei astfel de avertizari poate fi calitatea apei potabile, ajutorul de stat, calitatea plajelor, conditiile sanitar-veterinare din abatoare etc. Fara a fi sanctiuni propriu-zise, scrisorile de avertizare nu fac decat sa premearga eventuale sanctiuni din partea Comisiei, care nu vor intarzia daca statul in cauza nu rezolva urgent problemele.

    PRECEDENT
    Faptul ca Executivul UE nu se zgarceste cu scrisorile de avertizare a reiesit cel mai clar anul trecut. Atunci, toate cele 10 state care urmau sa adere la Uniune la 1 mai 2004 au primit astfel de documente, cu doar doua luni inainte de momentul extinderii. Domeniile asupra carora li se atragea atentia erau siguranta alimentara si administrarea fondurilor europene. N-au fost insa primele scrisori de avertizare primite de aceste tari. "Campioana" avertismentelor a fost, de departe, Polonia, cu sapte astfel de documente primite.

    DEZBATERE
    Scrisorile de avertizare au devenit subiect de dezbatere la Bucuresti inca inainte de a fi primite. Tonul l-a dat fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas. Actualul senator PSD crede ca Guvernul asteapta relaxat avertismentele Comisiei si este de parere ca autoritatile le privesc drept un semnal de incurajare. "Momentul este destul de grav pentru proiectul politic al aderarii Romaniei la UE, atat din punct de vedere extern, inclusiv in privinta ratificarii Tratatului de Aderare, cat si intern", a spus Puscas.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul avertizare