x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie 6.000 de copii loviti de SIDA

6.000 de copii loviti de SIDA

13 Feb 2005   •   00:00

BLESTEMUL ASCUNS
Ironia sortii, orfelinatele lui Ceausescu, supranumit si "Fiul lui Dracula", au fost lovite de HIV dupa ce micutii au fost "hraniti" cu sange. Cel putin asa spun legendele jurnalistice.
DORU COBUZ

Pe cand medicii din intreaga lumea abia aflau ce este aceea SIDA, cei romani trebuiau sa salveze de la moarte cateva mii de copii loviti de boala
Aproape 6.000 de copii bolnavi de SIDA a lasat mostenire "Fiul lui Dracula" Nicolae Ceausescu, celor care se grabisera sa scape de el. "Copiii lui Ceausescu" cum i-a numit Occidentul, au fost eticheta pusa Romaniei imediat ce evenimentele din decembrie 1989 au facut sa se deschida granitele tarii. Atunci lumea a descoperit, impreuna cu medicii romanii, dubla drama din spatele zidurilor a ceea ce noi numeam, cu inconstienta, "case de copii". Casele erau adevarate lagare, iar in afara mizeriei, foametei si intunericului, micutii trebuiau sa faca fata si bolii care a aparut ca de nicaieri. Drama dovedeste atat neglijenta din sistemul sanitar, cat si cea din sistemul orfelinatelor romanesti. De fapt, lipsa de substanta a politicii pronataliste care nu era acoperita de o asistenta medicala si sociala reala.

VULCANUL OTRAVIT. SIDA a fost descoperita prima oara in Romania in 1985. Un cuplu de homosexuali a fost diagnosticat la scurt timp dupa ce medicii din intreaga lume s-au pus la curent cu "semnalmentele" clinice ale bolii. Unul dintre cei doi barbati lucra conductor de tren si, se pare, a fost infectat dupa o relatie amoroasa in strainatate. In total, pana aproape de sfarsitul erei Ceausescu, in tara noastra au fost diagnosticate 86 de cazuri. Desi nu stiau exact cu ce se confrunta, medicii romanii aveau sentimentul ca tin situatia sub control. La sfarsitul verii anului 1989 insa, in orfelinatele romanesti parea ca un vulcan otravit a erupt, alarme fiind date cu privire la tot mai multe cazuri de copii care sufereau de diaree cronica. Dupa mai multe incercari de a stabili ce se intampla, medicii au ajuns la cel mai cumplit dintre diagnostice. HIV/SIDA faceau ravagii in orfelinatele romanesti. La inceput, cazurile semnalate erau in Constanta, Giurgiu si Bucuresti, "porti ale tarii" motiv pentru care s-a pus aceasta situatie pe seama celor care munceau in afara, care erau obligati prin lege sa doneze sange si care s-ar fi contaminat prin relatii sexuale neprotejate. Verificand situatia din alte zone ale tarii, medicii au descoperit ca virusul nu ocolise nici un judet. Ba din contra, se pare ca cele mai multe cazuri s-au inregistrat in judetele sarace ale tarii. Lipsa de instruire a personalului din orfelinate si sistemul medical in legatura cu virusul, corelate cu mizeria au transformat lagarele in care traiau micutii in adevarate anticamere ale mortii.

Fotografiile lui William Snyder pentru "Dallas Morning News", facute in mai 1990 la Spitalul "Victor Babes" si in orfelinatele romanesti, i-au adus acestuia un premiu Pulitzer

HRANITI CU SANGE? Alarmate, autoritatile au transformat Spitalul Victor Babes in camp de lupta pentru viata micutilor: un etaj intreg a fost izolat, iar medicii s-au pus pe munca. "Atunci am invatat sa folosim manusile chirurgicale", marturiseste dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", omul care a trebui sa dea piept cu aceasta problema din fruntea Agentiei Romane Anti-SIDA (ARAS) din cadrul Ministerului Sanatatii.

Acum insa, la aproape 20 de ani dupa raspandirea virusului care a facut in acei ani 6.000 de victime, dupa cum spune dr. Streinu-Cercel, nimeni nu stie cu certitudine cum a aparut si cum s-a trasmis acesta. Cea mai plauzibila teorie a fost, la inceput, aceea ca virusul a fost "importat" de catre cei care munceau in afara, "turisti" si marinari, si care erau obligati sa doneze sange. In orfelinate virusul ar fi ajuns prin asa-numitele "microtransfuzii" care se faceau copiiilor. Nehraniti, acestia erau foarte slabi si, de multe ori, se recurgea la transfuzia cu sange de la adulti sanatosi, care se credea, i-ar fi ajutat sa faca fata anemiei. Asta ar fi fost o explicatie a incidentei infectiilor numeroase din orfelinate. Presedintele ARAS spune insa ca cercetarile ulterioare nu au confirmat teoria, pentru ca au fost identificati si testati donatorii care se credea ca ar fi "donat" virusul. Rezultatele au aratat insa ca acestia nu erau purtatori de HIV, asa ca aceasta teorie a cazut.

Pentru ca multe cazuri au fost asociate cu tratamentele pe care le-au primit in spital inainte de infectie, seringile folosite pentru mai multi pacienti au fost, de asemenea, pe lista suspectilor ca ar fi raspandit virusul HIV. Atentionate, autoritatile au decis in scurt timp inlocuirea materialelor sanitare si introducerea seringile autodistructive si de unica folosinta. Numarul mare de noi cazuri de copii care au contractat virusul dupa adoptarea acestor masuri il face pe medicul Streinu-Cercel sa se indoiasca de vina exclusiva a sistemului medical pentru aceasta situatie. Numai ca e foarte posibil ca multe institutii sanitare sa fi amanat introducerea efectiva a seringilor de unica folosinta, altfel neexplicandu-se cum se face ca totusi dupa inca doi-trei ani situatia s-a fi schimbat radical: in 1994, doar trei nou-nascuti au fost loviti de HIV.

"Cercetarile facute de noi, de francezi sau americani, nu au ajuns la nici un rezultat exact privind raspandirea HIV/SIDA in Romania. Si probabil nu o sa stim niciodata, asa cum nimeni nu stie de unde vine aceasta boala sau cum a aparut in America", spune dr. Adrian Streinu-Cercel. Cert este ca a facut foarte multe victime, intr-un timp relativ scurt, si abia dupa o mobilizare reala a sistemului sanitar, efectele devastatoare ale virusului au putut fi reduse ca impact.

Ne-am suflecat mainile si ne-am apucat de treaba. La inceputul lui ’90, impreuna cu doi medici, trei asistente si doi ingrijitoare am plecat la un stagiu in Anglia pentru a invata cu ce ne confruntam. Intre timp, am facut progrese, iar OMS invata de la romani sa faca ghiduri pentru ingrijirea minorilor. Din pacate, pata aceea a ramas multi ani asupra Romaniei, pentru ca imaginile au facut inconjurul lumii - dr. Adrian Streinu-Cercel

VREMEA SA-SI AFLE DIAGNOSTICUL
Ajunsi la varsa majoratului sau deja trecuti de pragul adolescentei, micutii care au speriat Romania si Occidentul sunt acum in situatia de a afla ce boala distrugatoare ascunde sangele lor. Foarte multi dintre ei au supravietuit pana in ziua de astazi. Multi au fost reintegrati in familii, dupa ce parintii au aflat cu ce trebuie sa se confrunte si cum sa se protejeze si sa-i protejeze pe cei mici. Dar si dupa ce statul le-a oferit familiilor ajutor social pentru a-i intretine pe micuti, asigurandu-le acestora gratuit asistenta medicala si tratamentul. Altii au fost dati in grija unor asistenti maternali sau integrati in case de tip familial. Ei au trecut de vremea primilor pasi, dar si prin scoli. "Problema cea mare pe care o avem acum este aceea ca acesti tineri au ajuns la varsta cand trebuie sa isi afle diagnosticul. Ei au o serie de drepturi asigurate de statul roman, dar si de obligatii. Iar cea mai mare obligatie a lor este aceea de a nu raspandi virusul" spune Streinu-Cercel.

Au fost constituite echipe de psihologi si asistenti sociali care trebuie sa discute cu parintii pentru a-i invata cum sa le spuna copiilor lor despre boala careia trebuie sa-i faca fata. Aceiasi psihologi vor trebui sa-i ajute pe tineri sa se descurce. "Multi dintre ei au ajuns la varsta cand isi fac planuri de viitor: vor sa mearga la facultate, unii si-au facut prietene, prieteni. Ei trebuie supravegheati si educati sa nu isi inceapa viata sexuala fara o instructie speciala despre cum sa-si protejeze partenerul".

Medicul spune ca in momentul de fata in Romania avem aproape 8.000 de copii si adolescenti infectati cu HIV, cea mai mare parte dintre ei fiind cei internati in orfelinate sau cei contaminati in urma unor tratamente spitalicesti in anii de inainte si imediat dupa caderea dictatorului. "Copiii lui Ceausescu" au de trait 21 de ani, dupa cum spun specialistii, si fiecare an de viata inseamna 31 de milioane de dolari din buget, bani necesari acoperirii costurilor de tratament. Dar cel mai mare pret platit e imaginea Romaniei, care a fost redusa la imaginile cu micutii handicapati si cei bolnavi de SIDA multi ani. Presedintele ARAS spune insa ca, in urma eforturilor, lucrurile s-au schimbat radical, si sistemul de protectie al acestora este azi comparativ cu cel din tari ale lumii bogate. Ba, mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii invata din experienta medicilor romani pentru a se descurca cu copiii bolnavi din intreaga lume.

IMAGINILE DEZASTRULUI

La inceputul anilor ’90, Romania era tara cu cei mai multi minori infectati cu HIV/SIDA, aproape 60% din totalul cazurilor inregistrate la nivel european. Intre timp, situatia s-a schimbat insa radical, in momentul de fata Ucraina si Rusia confruntandu-se cu cea mai mare incidenta, dar imaginea Romaniei a fost pentru multi ani aceea transmisa de fotografii din intreaga lume din clinicile de la Spitalul "Victor Babes" sau Institutul "Matei Bals".

VINOVATII, IN HALATE

Cazurile de minori cu HIV au fost depistate in intreaga tara, dar un studiu al Ministerului Sanatatii a evidentiat o frecventa mai ridicata in judetele Giurgiu, Bacau, Mures si Valcea. In nici unul din cazurile studiate pana in 1995 nu s-a inregistrat modalitatea de transmitere verticala a virusului, adica de la mama la copil. Procedurile medicale neglijente si nesterilizarea instrumentelor raman principalul suspect de transmitere a virusului.

TINERII, MAJORITARI

In ceea ce priveste infectia cu HIV la adulti, aceasta a fost ani la rand doar o problema incidentala. Abia din 1996 medicii au sesizat o crestere a numarului de noi cazuri care erau depistate anual. In momentul de fata, in jur de 300 de persoane sunt diagnosticate anual, dar tinerii infectati in acei ani, cand virusul si-a facut de cap, reprezinta cel mai important segment dintre bolnavi. Situatia este descrisa de dr. Adrian Streinu-Cercel ca fiind acum sub control.
×