x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Actorul

de Alex Revenco    |    05 Iun 2006   •   00:00
Actorul
TUDOR CHIRILA
Tudor Chirila a obtinut, in 2004, Premiul UNITER pentru "Cel mai bun actor".

Piesa "Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei", de la Teatrul de Comedie, nu este o comedie. Textul lui Gogol nu este amuzant, desi Tudor Chirila lupta sa ghiceasca in el farame de ras. "Daca i se pare cuiva, intre voi, ca este intelept, in veacul acesta, sa se faca nebun, ca sa fie intelept", se spune in epistola I catre Corinteni. Asumat ca moto de regizoarea Iarina Demian, acest enunt cu valoare de adevar se transforma in motorul intregului spectacol. Personajul lui Chirila, Axenti Ivanovici, un nebun frumos, in anii tineretii, pare ca detine secretul fericirii.

IDOL. Tinerii liceeni care vor veni sa-l vada vor fi fericiti sa-si priveasca idolul jucand la doi metri distanta de ei, dar limbajul nu li se va parea comun. Iarina Demian nu a vrut sa faca o telenovela cu fiul ei, ci sa spuna o poveste cu minciuni adevarate, in care secretele fericirii sa se dezvaluie pentru fiecare spectator in parte, altfel... In 1996, Tudor Chirila dadea examen la Facultatea de Teatru, rostind monologul scris de Gogol. Pica grandios. Acum, frustrarile ii sunt razbunate.

"Noi transmitem un mesaj si datorita muzicii lumea vine si la teatru sa-l vada pe ala de la Vama Veche. Spectacolul «Am sa ma intorc barbat» a fost un astfel de demers" - Tudor Chirila

ACTIVITATE TEATRALA

Cariera sa teatrala include aparitia in 2004 in rolul Domnului Charles din musical-ul "Kiritza of Barzoieni" (V. Alecsandri), regia si adaptarea Iarina Demian. In 2003, Tudor a fost Malvolio in spectacolul "A douasprezecea noapte" (William Shakespeare), regizat de Gelu Colceag si in 2002, Stanley in "Brighton Beach Memoirs" (Neil Simon), in regia Iarinei Demian. In 2004, Tudor a primit Premiul UNITER pentru "Cel mai bun actor" pentru rolul Malvolio, din "A douasprezecea noapte". In anul 2006, Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei (dupa N. V. Gogol) adaptarea Iarina Demian.

TUDOR CHIRILA - DE LA INCEPUTURI PANA IN PREZENT

Tudor s-a nascut la 28 mai 1974 in Bucuresti. In 1996 a absolvit UNATC, sectia Actorie. Despre relatia cu mama sa, Tudor Chirila a spus: "Am senzatia ca nu prea stiu cine mai e mama mea, dar sigur stiu ca e regizoarea mea preferata in momentul de fata". La randul sau, Iarina Demian a marturisit ca nu i-a fost deloc usor sa lucreze cu propriul fiu: "M-am certat cu fiul meu, de altfel noi ne certam destul de des, dar cearta e constructiva". Solist al trupei Vama Veche, Tudor Chirila a tinut sa precizeze ca lansarea in muzica l-a ajutat sa obtina consacrarea ca actor. "Noi transmitem un mesaj si datorita muzicii lumea vine si la teatru sa-l vada pe ala de la Vama Veche. Spectacolul «Am sa ma intorc barbat» a fost un astfel de demers." Cu acest prilej, Chirila a deplans si soarta actorilor tineri, care nu apuca sa fie distribuiti in celebrele telenovele autohtone in detrimentul unor "fete bune". In ceea ce priveste proiectele cinematografice, Tudor Chirila se regaseste si pe afisul celui mai nou film semnat Tudor Giurgiu - "Legaturi bolnavicioase".

TUDOR PE MARELE ECRAN

In 2001, a interpretat un personaj negativ intr-unul dintre episoadele serialului austriac "Comisarul Rex", iar in 1999 a fost Valentin, unul dintre cele cinci roluri principale din "Nordrand", film selectat in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. Talentul sau actoricesc poate fi urmarit in rolul lui Godzi, in filmul "Milionari de weekend" (2003). In anul 2006, Tudor a putut fi vazut in "Legaturi bolnavicioase". Vedeta Antena 1, Mihaela Radulescu, joaca rolul sefei lui Tudor Chirila.
×